Autorităţilor americane le-a trebuit nu mai puţin şapte ani pentru a demonstra faptul că trei fermieri din statul Nebraska vindeau soia şi porumb convenţional despre care susţineau că ar fi de fapt cultivate în sistem ecologic.
Deşi consumatorii şi autorităţile de reglementare pot fi uşor păcăliţi, este extrem de dificil să-i înşelăm pe oamenii de ştiinţă. Un nou studiu publicat recent în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, demonstrează cum chimiştii pot utiliza analiza izotopilor pentru a face diferenţa între laptele convenţional şi cel organic.
Izotopii sunt atomi ai aceluiaşi element care au un număr diferit de neutroni. Deşi izotopii sunt identici din punct de vedere chimic, aceştia pot fi uşor detectaţi de către chimişti în laborator. Carbon-12, de exemplu, este cel mai comun izotop al carbonului şi are şase neutroni, în timp ce carbon-13 şi carbon-14 sunt izotopi mai puţin obişnuiţi, care au şapte şi, respectiv, opt neutroni. Deşi izotopii sunt identici din punct de vedere chimic, ei pot fi uşor detectaţi de către chimişti în laborator.
Prin urmare, rapoartele de izotopi (de exemplu, raportul carbon-13 la carbon-12) într-o probă dată pot servi ca o amprentă unică. În acest caz, deoarece vacile crescute pe diete convenţionale sau ecologice sunt hrănite cu plante diferite, rapoartele de izotopi din laptele lor ar trebui să fie diferite. La fel cum acidul linoleic şi acidul miristic – ambele tipuri de acizi graşi – au semnături izotopice total distincte.
Autorii au recunoscut că au folosit un eşantion foarte limitat pentru aceste analize, însă acest lucru ar trebui să fie gândit ca o dovadă a conceptului. Pentru a determina biomarkerii globali ai laptelui convenţional şi cel ecologic (dacă există), trebuie analizate eşantioane din întreaga lume.