Una peste alta, cu bune și cu rele, agricultura a trecut și de primăvară și se pregătește de sezonul noilor recolte. Am participat recent la un eveniment în câmp și am avut ocazia să stau de vorbă cu mai mulți fermieri din vestul țării, majoritatea cu activitate în sectorul vegetal. Deloc surprinzător, problemele lor sunt comune și nu par să-și găsească prea curând soluțiile așteptate sau salvatoare. Prețul cerealelor a dat peste cap toate socotelile din câmp iar costurile au crescut la peste 6-7.000 de lei la hectar. Pot fi toate acestea compensate cu producții bune și foarte bune în acest sezon? Puțin probabil, dacă la vânzare se mențin tendințele actuale de scădere a cotațiilor…
Revenirea la normalitate ar însemna un preț la recoltat pentru cerealele de toamnă care să crească gradual, pe măsura depărtării de sezonul estival. Nu sunt puțini cei care estimează că va mai dura cel puțin un an să se întâmple asta. Mai ales că în depozite încă este marfă stocată și nevândută de anul trecut.
Cel puțin în Vestul țării bucuria e dată de starea bună a culturilor, în ciuda presiunii de boli și dăunători din această primăvară care a generat și ea cheltuieli suplimentare. A plouat bine în mai, sperăm că va fi și mălai, mai ales că cererea pe piața mondială este în continuă creștere. Pâine bună vom avea, la cum arată grâul. Mai vedem și la ce preț va ajunge la raft…
Între timp, supărările se adună și pe bună dreptate. Pentru că n-au găsit în țările lor rezolvări la problemele pe care le au, cauzate în principal de efectele prelungirii conflictului ruso-ucrainean, fermierii din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia au luat drumul Bruxelles-ului. Manifestul lor, transmit reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor și cooperativelor din țările vecine Ucrainei în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul blocajelor și distorsiunilor de piață cauzate.
Principală cerință a producătorilor agricoli este extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la UE.
Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate, spun fermierii.
Comisia încă nu a venit cu un răspuns la lista de probleme ridicate de protestatari!
NICOLETA DRAGOMIR
Redactor-şef Ferma Clasic
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro