Încă de la începutul lunii septembrie, Dan Herţeg a semănat direct, în sistem minim-till, 800 de hectare cu rapiţă. „Nu a avut încă o ploaie de 20l/ha care să conteze, au fost câteva ploi de 3-5l/mp, cât o rouă mai bună, iar rapiţa a răsărit în două etape. Acolo unde a răsărit are deja 4-6 frunze, cu o toamnă lungă nu o să fie probleme, în 2-3 săptămâni ajunge la 8-9 frunze… Dar cca. 200 de hectare le-am pierdut, rapiţa nu a răsărit şi trebuie să o le întorc” a spus Dan Herţeg.
Topul profitabilităţii culturilor
Luând în calcul costurile, producţiile şi condiţiile concrete ale anului agricol trecut, porumbul conduce în topul profitabilităţii culturilor din ferma lui Dan Herţeg, urmat de rapiţă şi grâu, astfel că „per total, pentru noi a fost un an slăbuţ, dar nu catastrofal.”
Pe noi, bănăţenii, porumbul ne-a îmbogăţit!
Dan Herţeg a terminat recoltarea porumbului încă de la începutul lunii octombrie. Nu putem face o comparaţie cu anul agricol predecent (2021/2022), care a fost un an fără porumb, practic producţia (în ferma lui Dan Herţeg) a fost de la 90kg până la 1,9 tone/ha. În schimb, anul acesta producţia medie a fost de 8,7 tone/ha, mai puţin pe terenul de la nord de Mures şi mai bună în sud. „Pe noi, cei din banat – porumbul ne-a îmbogăţit an de an. Exceptând anul trecut, în perioada 2000-2022 doar în anul 2012 a mai fost o problemă cu porumbul în vestul ţării. În rest, porumbul ne-a adus bani în fiecare an, mulţi bani. Numai că şi noi, români fiind, ne-am luat dupa discuţiile din piaţă şi în primăvară am pus mai puţin porumb. Asta a fost greşeala noastră, nu am semănat destul porumb, eu am avut doar 403ha„.
Planurile pentru anul viitor: mai mult porumb!
Din cele puţin peste 3000 de hectare pe care le administrează Dan Herţeg, în această toamnă au fost deja însămânţate 1800ha cu grâu şi rapiţă, iar alte 300 de hectare sunt rezervate pentru „vicile Europei: culturi fixatoare de azot 150ha şi alte 150ha pârloagă”. Pentru culturile de primăvară mai rămân puţin peste 700 de hectare care vor fi cultivate cu floarea-soarelui şi porumb „în funcţie de ce aprovizionare cu apă va avea solul în primăvară. Dacă avem umiditate în sol semănăm 600ha cu porumb şi 100ha cu floarea-soarelui, dacă este secetă vom creşte suprafaţa cu floarea-soarelui până la 200 de hectare” a precizat Dan Herţeg.
Aproape 1000ha semănate cu grâu în 5 zile!
Nu lipsit de modestia care îl caracterizează, Dan Herţeg ne-a spus că „a semănat 967 de hectare cu grâu în doar 5 zile.. De luni până sâmbătă dimineată. Nu ne-am grăbit, am lucrat cam 20 de ore/zi, cu 2 semănători. Manevrele făcute cu alimentarea, gresat/suflat şi drumul dus/întors în fermă ne-a luat vreo 4 ore. Cu grâul de sămânţă ne-am întins mai mult, îl semănăm ultimul, nu-i grabă.”
În ferma lui Dan Herţeg lucrează şase oameni, iar campania de semănat la grâu s-a făcut cu două semănători, Väderstad Spirit 8 şi Amazone Cirrus 6003, ambele cu pregătire, în tandem cu două tractoare, Case IH şi New Holland şi două remorci cu autodescărcare. Pregătirea terenului pentru culturile de primăvară se face cu ajutorul cultivatorului Väderstad TopDown, fără arătură, iar fermierul apreciază că în câteva zile terenul va gata.
Cum vor evolua preţurile:
Un fin cunoscător al pieţei agricole, Dan Herţeg apreciază că „preţurile aşa vor rămâne la nivelul actual: 0,75-0,85ron/kg la grâu, 0,65-0,75ron/kg la porumb şi 1,6-2,0ron/kg rapiţa, cam acolo vor fi preţurile până la primăvară. Acum nici nu au motive să crească preţurile local, mai ales că au coborât şi pe bursă. Mai mult, dacă şi în noiembrie va fi „călduţ” şi nu va fi o cerere mare de gaz, atunci o să mai scadă şi preţul la uree şi azotatul”.
O semănătoare pentru suprafețe mari: Väderstad Inspire 1200 S/C