La început a fost tractorul... de la fier vechi - Revista Ferma
9 minute de citit

La început a fost tractorul… de la fier vechi

europe soya m La început a fost tractorul... de la fier vechi

La început n-a fost decât… tractorul! Și acesta făcut din bucăți! Cam așa s-ar putea rezuma primii pași în ceea ce înseamnă „aventura Agrinyc Berescu”. Afacerea în agricultură a început în anii de după Revoluție, când tatăl său, nea Ion Berescu, mecanizator cu state vechi, ani de zile premiant și fruntaș între tractoriștii Stațiunii de Mecanizare a Agriculturii – Tecuci, a hotărât să pornească pe drumul sinuos al liberei inițiative. Știa că altă soluție nu există. Așa că din piesele cumpărate de la fier vechi a reasamblat singur un „Universal 650”. „Cum a fost povestea cu tractorul făcut din bucăți? Simplu! Cu mare greutate am strâns o brumă de bani, vreo 12 miare și am cumpărat o remorcă de fiare vechi. Cu o perie de sârmă le-am curățat, am căutat șuruburi și cu mult efort am asamblat piesă cu piesă… și așa s-a întâmplat cu al doilea, apoi al treilea și cu al patrulea tractor…”, ne-a relatat veteranul mecanizării tecucene. 

Așadar, avea tractor, dar nu și pământ. Așa că Ion Berescu a început să presteze servicii pentru ceilalți oameni din sat, adică făcea ce știa mai bine și ce făcea de-o viață. „Mi-au plăcut tractoarele de când am ieșit de pe băncile școlii de tractoriști, din 1966, de atunci am lucrat și lucrez în continuare, chiar dacă am ajuns la vârsta de 72 de ani. Eu când aud tractorul că merge la deal, nu pot să stau, nu am stare, parcă îmi vine să mă scol să mă urc la volan”, ne-a declarat Ion Berescu. Fermierul a continuat: „Tractorul te ascultă dacă nu-ți bați joc de el. Mă împac cu astea noi, moderne, ai condiții mult mai bune de lucru, au căldură, au aer condiționat, nu-s ca U 650, în care puneam pătura pe picioare și dă-i bătaie la plugărit”. 

 

Un drum ascendent

Cu pământul a fost o altă poveste. Ne-o relatează Nicușor Ovidiu Berescu: „Am început cu vreo trei hectare preluate de la bunici. Și de atunci an de an am arendat teren, am avut o evoluție ascendentă. Prestările servicii le-am sistat în anul 2006 când am deschis societatea comercială Agrinyc Berescu SRL. De atunci lucrăm numai pământul preluat de la săteni. Acum am ajuns să exploatăm cam 250 hectare de teren, ale ungurenilor”.

Producătorul agricol este încă tânăr, nu are împlinite patru decenii de viață. Ne spune că de mic copil a fost atras de mecanică, de fiare. „Când nu mă duceam la școală, mă lua tata pe tractor, după ce m-am mai ridicat, conduceam singur tractorul în brazdă. Și acum mai am câteva hectare de făcut ogoare și tot eu mă urc pe tractor!”, a precizat fermierul. 

 

Culturi frumos dezvoltate

Nicușor Berescu este mulțumit de anul agricol precedent; a fost bunișor. A încheiat o campanie agricolă capricioasă. Susține că în această toamnă a semănat 40 hectare de rapiță și alte 40 ha cu grâu. Cultura de rapiță arată ca la carte, se mândrește cu ea, a terminat de semănat pe data de 5 septembrie 2015, în epoca optimă. A fost pusă după grâu și porumb. A prins o ploicică taman înainte, terenul s-a pregătit corespunzător, de altfel ca și patul germinativ care a primit mirabila sămânță. Plantele au răsărit frumos și au înverzit uniform câmpul. Fermierul a avut grijă să o fertilizeze cu 150 kg de îngrășăminte chimice complexe la hectar NPK 20:20:0. Acum plantele au ajuns la o talie normală, se află în fenofaza de 6-7 frunze și prezintă o tijă destul de puternică. Acum că s-au dezvoltat destul de bine, pot intra în repausul vegetativ fără probleme. 

„Cu grâul a fost mai greu. Pe unele parcele a trebuit să realizăm și trei treceri cu utilajele de lucrat solul pentru a pregăti agronomic un pat germinativ. Am consumat cam cu 30 la sută mai multă motorină decât dacă s-ar fi lucrat în condiții normale. Dar a meritat, cultura s-a dezvoltat așa cum trebuie și așteaptă sezonul rece cu plapuma lui de zăpadă”, a precizat tânărul producător agricol. 

 

Recolte bune, prețuri mici

În această perioadă, s-a mai terminat cu lucrul în câmp, iar fermierii au timp pentru a trage linie, pentru a face bilanțul. „Am avut cultivate 30 hectare cu grâu și 10 ha cu orz. Am făcut cam puțin, o medie de peste 4 tone la hectar. Recolta a trebuit s-o vând la Prutul, partenerul și furnizorul nostru de inputuri, am avut și mare nevoie de bani pentru a cumpăra motorină. Bobul de grâu nu a avut glutenul necesar pentru a fi procesat în panificație, l-am dat cu 70 de bani kilogramul; dacă era panificabil mai câștigam câțiva bănuți în plus. La porumb am realizat peste 4 tone la hectar, cam slăbuț, recolta am vândut-o cu 55 bani/kg; floarea-soarelui, cultivată pe 50 ha, a dat peste 3250 kg/ka și am valorificat-o la prețul de 1,45 lei/kg; am încheiat contract din timp cu cumpărătorul. Pe suprafețele eliberate de resturile vegetale ale păioaselor am intrat cu scarificatorul. Am unul nou cu cinci gheare, antrenat de un tractor New Holland de 170 CP, nou-nouț”, a susținut tânărul fermier. 

 

Dotare în pas cu evoluția tehnicii agricole 

Nicușor Ovidiu Berescu se exprimă destul de lejer când vine vorba despre tehnica de mecanizare. În ultimii ani, în ferma lui au poposit utilaje de pe linia de fabricație a uzinei din Piatra Neamț, Mecanica Ceahlău: o semănătoare performantă, pluguri reversibile, dar și achiziții tehnice de la reputați producători din străinătate, precum: New Holland, Claas sau Case, și anume un scarificator, disc greu, combinator performant, tractoare de 95, 105 și 170 CP, mașini de recoltat. Toate acestea au necesitat un efort investițional deloc de neglijat, ce a însumat peste o jumătate de milion de euro. „Anul viitor vreau să cumpăr un combinator mai mare și o mașină de erbicidat, vor costa cam 40 mii de euro. Apoi intenționez să ridic o hală pentru utilajele de mecanizare”, a precizat producătorul agricol. 

Într-o singură frază, ferma lui Nicușor Ovidiu Berescu de la Ungureni este dotată corespunzător pentru a realiza lucrări de înaltă calitate și într-un timp extrem de scurt, atributele unei agriculturi performante.

 


“AM ȘANSA DE A LUCRA CU SPECIALIȘTI CU EXPERTIZĂ!”

Când a venit vorba despre tehnologia de cultură, Nicușor Ovidiu Berescu a recunoscut că în rezolvarea problemelor specifice, de specialitate, este consiliat de doi oameni care îi sunt de mult timp apropiați. “Se spune că agricultură poate face oricine, dar numai cei care au știința agronomică în sânge pot edifica o afacere de succes. Agricultura asta nu este de lăsat de azi pe mâine, dacă nu faci astăzi lucrarea, nu ai bătut fierul astăzi, mâine va fi prea târziu. Eu am avut și am în continuare șansa de a fi cunoscut doi oameni care mă ghidează în rezolvarea tuturor problemelor tehnologice care se ivesc la tot pasul – uneori atât de spinoase – ce privesc cultivarea și protecția plantelor. Și nu pot să nu-i amintesc pe specialiștii Emil Popa și Vasile Barbu, a căror experiență profesională mi-a fost întotdeauna de folos, îndeosebi în realizarea programelor de fertilizare sau de protecția culturilor!”, a ținut să spună Ovidiu Berescu.





EUROPE SOYA: CUI SE ADRESEAZĂ NOUA CERTIFICARE PENTRU SOIA LIBERĂ DE OMG?

Asociația Donau Soja a elaborat standardul Europe Soya, o certificare creată special pentru cultivatorii, comercianții și procesatorii de soia din afara bazinului dunărean care doresc să certifice că produsele lor au fost obținute în Europa iar boabele de soia și produsele derivate din acestea sunt libere de organisme modificate genetic (OMG). Operatorii din regiunea Dunării au posibilitatea să-și certifice produsele atât sub standardul Donau Soja, cât și sub standardul Europe Soya.  

Noul standard a fost creat pentru a extinde în Europa promovarea și stimularea cultivării, prelucrării și comercializării soiei cu origine controlată, de calitate și liberă de organisme modificate genetic. „Scopul acestui program este de a dezvolta și a asigura o sursă constantă și de calitate în aprovizionarea cu soia și proteină din soia în și din Europa. Partenerii din țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene trebuie să respecte prevederile legislației UE în vigoare, în special cele referitoare la utilizarea semințelor și pesticidelor în cultivarea soiei, precum și în ceea ce privește prelucrarea boabelor de soia de-a lungul lanțului de transformare. În plus, ei trebuie să se conformeze reglementărilor UE și internaționale privind protecția mediului, munca și drepturile omului”, precizează Dragoș Dima, director regional al Asociației Donau Soja pentru România, Bulgaria, Rep. Moldova. 

Certificarea Europe Soya are la bază aceleași principii, cerințe și sistem de control ca și certificarea Danube Soya/Donau Soja. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →