La Agricola Ţigănaşi irigaţiile saltă producţiile - Revista Ferma
8 minute de citit

La Agricola Ţigănaşi irigaţiile saltă producţiile

Premisele optimiste pentru anul 2018 sunt oferite de reuşitele din anul anterior, atât din punct de vedere al realizărilor din producţie, cât şi din perspectiva investiţiilor şi a câştigului. Pe de o parte, odată cu reorganizarea activităţii SC Agricola 96 Ţigănaşi Iaşi, prin includerea sa în Grupul de firme Semtop Iaşi, şi pe fondul unor condiţii climatice prielnice, în anul 2017 s-a reuşit obţinerea unor recolte foarte bune şi de calitate, recuperându-se toate pierderile din anul precedent. Pe de altă parte, tot în anul 2017 s-au finalizat investiţiile în irigaţii pentru aproximativ şapte sute de hectare teren agricol.

porumb irigat_b

Obiectiv pentru 2018: peste 1500 ha amenajate la irigat
În sectorul vegetal, principalul obiectiv de investiţii în anul 2018 este continuarea proiectului de realizare a sistemului de irigaţii Ţigănaşi-Probota, prin extinderea suprafeţei irigate cu minim 50% faţă de suprafaţa amenajată în anul precedent. ”Am considerat esenţial să investim în sistemele de irigaţii, pentru a ne spori producţiile, în anii normali din punct de vedere climatic şi, în anii secetoşi, pentru a salva culturile. Astfel, în anul 2016, am investit în amenajarea pentru irigat pe o suprafaţă de aproximativ patru sute de hectare. Odată cu investiţia de anul trecut, am ajuns la o suprafaţă de o mie două sute de hectare la irigat. Sperăm ca în anul 2018 să avem la irigat peste o mie cinci sute de hectare. Rămâne ca în primăvara 2018 să mai investim pentru încă vreo patru sute de hectare”, preciza inginerul Aurel Placinschi.

Schimbările climatice n-au răbdare până vin banii europeni
Investiţiile în sistemele de irigaţii de la Ţigănaşi au fost şi vor fi realizate din fonduri proprii. ”În condiţiile actuale, când clima se schimbă şi este vizibilă această schimbare de climă, cred că, pentru noi, soluţia este să putem uda suprafeţe cât mai însemnate, acolo unde avem condiţii. Cine este aproape de sat şi de pământ, ştie că sunt fântâni care au secat, pârâiaşe care pur şi simplu au dispărut, ceea ce arată faptul că ceva se întâmplă cu natura. Or, în aceste condiţii, nu ne permitem atât de multe amânări (cum se întâmplă în cazul accesării banilor europeni – n.r.), ci eforturile de investiţii în irigaţii trebuie depuse cât mai curând”, explica specialistul.
Practic, investiţia în irigaţii care va fi realizată în anul 2018 pe o suprafaţă de aproximativ patru sute de hectare reprezintă o etapă intermediară a unui proiect multianual care vizează realizarea unui sistem de irigaţii de aproximativ două mii de hectare, pe platourile agricole din comunele Ţigănaşi şi Probota din judeţul Iaşi. ”Obiectivul nostru este ca, în anul 2019, să finalizăm sistemele de irigaţii pe aproximativ 90% din suprafaţa vizată, respectiv pe două mii de hectare de teren agricol. Finalizarea investiţiilor şi funcţionarea integrală a sistemului nostru de irigaţii ar trebui să se realizeze în anul 2020. Este un efort financiar foarte mare, dar, după calculele noastre, vom putea ca într-un termen de 7-8 ani de zile să rambursăm ceea ce am împrumutat. Pe de altă parte, în anul 2018, odată cu intrarea în funcţiune a sistemului de irigaţii, va trebui să mai angajăm încă vreo 30 de muncitori destul de calificaţi şi bine plătiţi, ceea ce face parte tot din investiţie, fiindcă înseamnă sume destul de mari pentru salarii. În acest moment, suntem 250 de angajaţi”, mărturisea Aurel Placinschi.

De la “mai nimic”, la 9 tone de porumb pe hectar
Beneficiile investiţiilor în sistemele de irigaţii pot fi măsurate oricând. În anul 2017, în exploataţia Agricola 96 Ţigănaşi au fost obţinute producţii spectaculoase, faţă de perioadele anterioare, când nu existau irigaţii. ”Dacă în anii din urmă, pe unele tarlale cu potenţial mai redus, de regulă nu obţineam mai nimic, în anul 2017 am recoltat 9-10 tone porumb boabe/ha, în urma irigării respectivelor suprafeţe. Chiar dacă preţul nu a fost prea mare, cultura a rămas rentabilă şi, astfel, se amortizează investiţia în irigaţii”, menţiona fermierul ieşean.
În cadrul SC Agricola 96 Ţigănaşi, în condiţiile concrete din toamna anului 2017, irigaţiile au reprezentat un sprijin esenţial pentru una dintre culturile sensibile, dar necesare, inclusiv fiindcă aduc primii bani în fermă. ”În arealul amenajat pentru irigat, am semănat aproximativ 450 ha cu rapiţă. Ajutată de apa pe care am reuşit să o asigurăm pământului şi plantelor prin irigaţii, cultura a răsărit la timp şi în condiţii foarte bune. Faptul că, din toamnă, am reuşit să conducem cum se cuvine cultura de rapiţă şi, în iarnă, să aibă o condiţie bună, ne oferă bune speranţe. Chiar dacă ar urma o primăvară secetoasă, rapiţa are capacitatea de a realiza o producţie corespunzătoare doar cu ceea ce a acumulat din toamnă”, explica Aurel Placinschi.

1000 ha cu loturi semincere
În zona amenajată pentru irigat, cele mai mari suprafeţe vor fi destinate loturilor de hibridare pentru culturi de primăvară, respectiv porumb, soia şi floarea-soarelui. Astfel, în anul 2018, loturile cu porumb pentru sămânţă vor ocupa aproximativ 700 ha, iar cele de floarea-soarelui se vor regăsi pe aproximativ 500 ha. Proiectul este ca în anii 2019-2020, loturile de hibridare la porumb să ajungă la o mie de hectare, extinzându-se proporţional şi suprafaţa cu loturi semincere de floarea-soarelui.
Pentru anul 2018, se vizează şi extinderea suprafeţei legumicole, grupul de firme SEMTOP, din care face parte şi unitatea condusă de Aurel Placinschi, producând, în comuna Bivolari, tomate în sistem hidroponic.
În cadrul SC Agricola 96 Ţigănaşi, în toamna 2017, au fost semănate culturi de grâu (1000 ha), rapiţă (450 ha), urmând ca în primăvară să se înfiinţeze culturi de porumb, floarea-soarelui, soia, ovăz, orzoaică, mazăre, sfeclă de zahăr. Noutatea acestui an de producţie este reprezentată de faptul că suprafaţa destinată loturilor semincere este sporită, în detrimentul producţiilor pentru consum din cadrul aceloraşi culturi.
În relaţie cu proprietarii terenurilor arendate către SC Agricola 96 din Ţigănaşi, unitatea a plătit aproximativ 200 euro/ha teren arendat (sau echivalentul în lei ori în produse).
În momentul aderării la Semtop Iaşi (anul 2017), societatea din Ţigănaşi deţinea aproximativ cinci mii de hectare, suprafaţă pe care o gestionează în continuare.

Aurel Placinschi_b
Aurel Placinschi: “Am încercat să utilizăm fonduri europene, dar, pe parcursul demersurilor iniţiate, ne-am dat seama că încercarea noastră ar fi fără izbândă. Sau, dacă am reuşi să obţinem respectivele sume, totul ar dura foarte mulţi ani. Ca urmare, am apelat doar la propriile fonduri şi la credite bancare”.

FERMA DE PORCI VA DA PLUS VALOARE PRODUCŢIEI VEGETALE
În sectorul zootehnic, la ora actuală, unitatea ieşeană deţine un efectiv de aproximativ nouă sute de capete bovine – rase pentru lapte, dar şi bovine specializate pentru carne. După realizarea, în anul 2017, a unei construcţii destinate adăpostirii vacilor, este programat ca în acest an efectivul total să crească la aproximativ 1100-1200 capete bovine.
Noutatea absolută din sectorul zootehnic în ceea ce priveşte direcţiile de investiţii vizate în anul 2018 de către Aurel Placinschi şi echipa sa este reprezentată de proiectul de înfiinţare a unei ferme de suine. ”Nesiguranţa preţurilor recoltelor şi, de multe ori, variabilitatea exagerată a acestor preţuri creează situaţii destul de neplăcute pentru agricultori. Din păcate, agricultorii români nu prea pot influenţa evoluţia/involuţia preţurilor produselor pe care le obţin. Aproape că nici dacă se unesc, nu prea pot influenţa preţurile de valorificare a producţiilor agricole. În aceste condiţii, de exemplu, noi ne-am conturat gânduri importante pentru anul 2018 privitoare la o investiţie într-o fermă de porci. Sunt şi aici destul de multe probleme, constrângeri, dar sper ca, încet-încet, să se reglementeze toate aspectele. Profitând de conjunctura favorabilă creşterii porcinelor, gândim o investiţie destul de mare în acest sector care ar putea absorbi cantităţi destul de mari de cereale. Ceea ce căutăm acum este identificarea acelei tehnologii de creştere care să ne permită să nu pierdem preţurile cerealelor, ci acestea să fie chiar mai mari. De asemenea, pentru ferma de porci vom contracta un nou credit în anul 2018 şi ne gândim să creştem minim una-două serii de porci/an. Deocamdată, pregătim finanţarea şi mai studiem elementele tehnice, privitoare la investiţia în ferma de porci”, afirma Aurel Placinschi.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →