KWS - hibrizi de porumb CREAŢI ÎN ROMÂNIA - Revista Ferma
8 minute de citit

KWS – hibrizi de porumb CREAŢI ÎN ROMÂNIA

Programul de ameliorare a porumbului în România a fost început de KWS în 2009. La începutul anilor 2000, atunci când KWS a intrat pe piaţa din România, majoritatea hibrizilor veneau din Franţa şi erau testaţi la noi, iar cei care se dovedeau a fi cel mai bine adaptaţi intrau în portofoliul comercial. Acum KWS este singura companie multinaţională care dezvoltă un program complet de ameliorare a porumbului în România. „Pentru mine este pur şi simplu o evoluţie firească, rezultatele au venit să confirme acest lucru şi nu este o surpriză faptul că direcţia s-a schimbat iar acum avem hibrizi care sunt creaţi aici, în România, şi care intră în vânzare în Franţa şi în celelalte state din sud-estul Europei. Baza programului de ameliorare l-a constituit materialul genetic creat în Franţa, pe care noi l-am adaptat şi am început să îl folosim în cicluri de ameliorare. Am introdus noi surse de germoplasmă în materialul nostru, ca să îi sporim adaptabilitatea, performanţa din toate sursele pe care le avem la dispoziţie”, ne-a declarat George Muşat, Director program ameliorare porumb, KWS România.

KWS - hibrizi de porumb CREAŢI ÎN ROMÂNIA

Etapele obţinerii celor mai buni hibrizi
Această activitate de creaţie a apărut ca urmare a potenţialului pe care România îl are, fiind practic cea mai mare ţară cultivatoare de porumb din această zonă a Europei. „A crea hibrizi în România este foarte important. Procesul de creaţie are două etape. Prima, crearea formelor parentale, pe care o facem aici şi care aduce un avantaj major, deoarece formele parentale sunt deja adaptate condiţiilor din România şi nu numai, pentru că nu creăm doar pentru România, ci şi pentru ţările limitrofe din sud-estul Europei. Formele parentale adaptate le utilizăm în crearea de hibrizi. Avantajul este că ei sunt deja adaptaţi condiţiilor locale, trebuie doar să le testăm capacitatea productivă şi performanţa în condiţii cât mai variate. Şi avem zeci de locaţii de testare, nu doar în România, ci şi în celelalte state din zonă. Prin creşterea numărului de locaţii de testare putem pune în valoare şi valorifica degrabă şi în cel mai bun mod rezultatele experimentale. Aşa luăm cele mai bune decizii în selecţia hibrizilor care vor intra mai târziu în testările oficiale. Se aplică apoi celelalte filtre în agroservice sau în platforma special destinată testării toleranţei la stres şi abia atunci, ceea ce trece prin aceste două filtre suplimentare, ajunge în portofoliul comercial”, a detaliat George Muşat.

Portofoliul bogat face alegerea uşoară
KWS a creat un portofoliu comercial de hibrizi de porumb care să acopere toate cerinţele fermierilor. Astfel, în aceeaşi grupă de maturitate, KWS are câte 3-4 hibrizi, pentru ca fermierii să aibă siguranţa alegerii celui mai potrivit hibrid. Caracteristicile principale urmărite la un hibrid sunt nu numai toleranţa la secetă sau productivitatea, ci şi alte însuşiri: rezistenţa la cădere, la frângerea tulpinilor, rezistenţa la boli şi nu în ultimul rând, foarte important, caracteristicile de calitate (randamentul în boabe, calitatea bobului, masa hectolitrică).
Ca urmare a rezultatelor excepţionale obţinute în Programul de ameliorare, în segmentul actual din grupele FAO 300-400, majoritatea hibrizilor au fost creaţi în România. După succesul obţinut de primul hibrid de porumb creat de KWS în România, Kamparis (FAO 390), seria lansărilor de hibrizi „naţionali” a continuat în fiecare an, cu Konfirmas (FAO 360) şi Kapitolis (FAO 410), iar anul trecut – KWS 4484 (FAO 380).
Anul acesta au intrat în portofoliul comercial trei noi hibrizi creaţi în România: Karpatis (FAO 340), KWS Smaragd (FAO 350) şi KWS Kashmir (FAO 370), hibrizi de generaţie nouă, destinaţi fermelor care practică o tehnologie intensivă. Noii hibrizi fac parte din cel mai utilizat segment de maturitate din România, iar caracteristicile ce diferenţiază această grupă este productivitatea şi capacitatea de a valorifica foarte bine inputurile, realizând producţii foarte mari în condiţii de irigare şi de fertilizare adecvată.

Performanţe cu mult peste potenţial
Alături de Grupa de performanţă şi ClimaControl3, în portofoliul KWS se remarcă: grupa hibrizilor pentru morărit (Losc – FAO 250 şi Severo – FAO 280) şi grupa pentru siloz (Mikado – FAO 550 şi Konsens – FAO 560).
• KWS Kashmir (FAO 370) este primul hibrid produs în România care a „trecut graniţele”, fiind acum comercializat în statele din sud-estul Europei şi până în Franţa. Kashmir are talia înaltă, tulpini puternice cu foliaj erect, cu frunze late şi lungi, de culoare verde închis, cu stay green foarte bun. Ştiuletele este de tip flex, cu rezervă de ovule în vârf, gros, de formă cilindro-conică, cu 16-18 rânduri de boabe şi 40 boabe pe rând. Boabele sunt dentate, cu conţinut mare de proteină şi de amidon, lungi, galbene, cu mişuna adâncă. Pănuşile acoperă vârful, dar se depărtează de acesta la maturitate. Paniculul mediu-mare asigură cantităţi mari de polen.
Kashmir are un ritm rapid de dezvoltare în primele faze de vegetaţie. Densitatea de semănat este de 70-75 mii plante/ha. Se pretează şi la densităţi mai mari de cultivare (mai mult de 80 mii plante/ha) în condiţii de aprovizionare corectă cu apă şi cu minerale. Este un hibrid intensiv, ameliorat pentru înaltă productivitate.
• Kapitolis (FAO 410) este cel mai performant hibrid din grupa 400 FAO, având productivitate la suprelativ şi fiind impresionant prin dimensiune. Comparativ cu hibrizii din grupa sa de maturitate, ştiuleţii sunt foarte mari şi groşi, putând ajunge la 20-22 rânduri de boabe. Bobul este dentat, cu MMB foarte bun şi cu pericarp subţire în partea superioară, ceea ce îi oferă un dry down foarte bun.
Densitatea de semănat recomandată este de 65-70-75 mii plante/ha. În condiţii climatice normale, Kapitolis îşi arată adevăratul potenţial, asigurând producţii extrem de mari. În condiţi climatice dure se manifestă în media celor mai buni hibrizi din această grupă de maturitate. Este recomandat pentru jumătatea sudică a Moldovei, sudul, vestul şi nord-vestul României, iar în varianta recoltării în ştiuleţi, şi în sudul Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei.
• KWS Smaragd (FAO 350) – creat în România – are talia înaltă, foliaj cu port semierect, bogat, cu frunze late de un verde închis, cu înălţimea de inserţie medie faţă de înălţimea plantei şi cu ştiulete tip flex (cu vârful neumplut de boabe), foarte gros, de formă cilindro-conică, cu 16-18 până la 20 rânduri de boabe şi 36-40 boabe pe rând. Paniculul este bogat, cu cantităţi mari de polen, cu o sincronizare foarte bună a înfloritului.
KWS Smaragd se pretează la densităţi de 70-75-80 mii plante cultivate/ha, fiind un hibrid intensiv, ameliorat pentru niveluri înalte de productivitate, suportă bine stresul hidric şi termic. Smaragd a fost caracterizat de George Muşat ca fiind „hibridul din grupa 350 FAO cu cea mai bună performanţă în condiţii de intensivizare şi, practic, din punctul meu de vedere, permite fermierilor care aplică o tehnologie adecvată să potenţeze deja foarte ridicatul potenţial genetic al acestui hibrid. Este un hibrid cu care ne mândrim pentru că poate să arate până unde ajunge potenţialul genetic al porumbului în zilele noastre”.

CLIMACONTROL3 – TOLERANŢĂ LA SECETĂ ŞI LA ARŞIŢĂ
Seceta şi căldura excesivă pot afecta planta de porumb în trei etape ale dezvoltării acesteia: înainte, în timpul şi după înflorit. Specialiştii KWS au selectat material genetic cu calităţi excepţionale în condiţii de secetă. Caracteristicile manifestate de hibizii KWS ClimaControl3 garantează producţii ridicate, asupra cărora impactul secetei şi arşiţei este redus.
De anul acesta, în grupul hibrizilor ClimaControl3 a intrat un nou hibrid – KWS Bellavista (FAO 330), care se alătură celor şase hibrizi consacraţi: KWS 2370 (FAO 290), KWS 4484 (FAO 380), Kamparis (FAO 390), Kapitolis (FAO 410) Balasco (FAO 420) şi Konfites (FAO 460).
În toate cele trei faze – înainte, în timpul şi după înflorit – hibrizii KWS minimizează riscul problemelor cauzate de secetă, datorită rădăcinilor bine dezvoltate, capacităţii crescute de stocare a apei şi a unui control mai bun al pierderilor prin transpiraţie în timpul asimilării.

 

GRUPA DE PERFORMANŢĂ
Din acest sezon, KWS a segmentat portofoliul de porumb pe grupe de hibrizi în funcţie de destinaţia în utilizare, corelată cu specificul agronomic al fermelor, pentru ca fermierilor să le fie mai uşor să aleagă produsele adecvate nevoilor specifice. Astfel, în „Grupa de performanţă”, pe lângă consacratul Konfirmas (FAO 360) se integrează şi cei trei noi hibrizi creaţi în România: Karpatis (FAO 340), KWS Smaragd (FAO 350) şi KWS Kashmir (FAO 370).
Hibrizii din Grupa de performanţă au un potenţial de producţie superior. Principalele caracteristici ale acestora sunt: o dezvoltare rapidă în primele faze de vegetaţie, atât a sistemului radicular, cât şi a celui vegetativ; capacitatea de a genera un număr mare de boabe pe ştiulete; plante masive, cu foliaj bogat şi „stay green” superior, respectiv valori mari ale MMB-ului; capacitatea de a răspunde inputurilor suplimentare prin niveluri superioare de producţie.

 

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →