KRONE - un utilaj bun nu este niciodată scump - Revista Ferma
6 minute de citit

KRONE – un utilaj bun nu este niciodată scump

Csiszer Zsombor si presa de balotat krone_b

După 3 ani de la terminarea Facultăţii de Medicină Veterinară din Timişoara, în 2006, Csiszer Zsombor, din Sântimbru, jud. Harghita, a început cu 5-6 vaci şi a tot crescut ferma până la un efectiv actual de 170 capete: vaci și tineret femel. La muls sunt circa 75 de capete, Bălţată românească şi Holstein. Producţia medie de lapte este de circa 20 litri/zi/cap. În fermă sunt reţinute numai femelele, tăuraşii sunt vânduţi la 4-5 zile după fătare, deoarece consumă mult lapte şi necesită forţă de muncă.

 

CU VACA DE CARNE E MAI GREU

 

„În urmă cu 3-4 ani, după o serie de încercări, m-am gândit la o schimbare spre producţia de carne, dar apoi m-am lămurit. Ar fi fost mai uşor, dar aci nu avem păşune şi teren suficient. Pentru a fi rentabil, ar fi trebuit să am măcar 200 de capete vaci de carne”, ne-a spus fermierul.

Laptele îl livrează cu 1,4 lei/kg către Lactalis, cu care lucrează de la început. Iarna, preţul primit este relativ bun, iar vara mai scade.

Csiszer Zsombor lucrează 70 hectare de teren (25 ha proprietate şi restul arendă), pe care cultivă porumb pentru siloz şi lucernă (câte 20 ha) şi 10 ha cu cereale păioase, iar 15 ha sunt fâneaţă. În fermă lucrează cu 3 angajaţi.

 

INVESTIȚII ÎN VALOARE DE DOUĂ MILIOANE DE EURO

Crescătorul se confruntă cu limitările specifice zonei. Terenul agricol este restrâns, iar forţa de muncă lipsește. De asemenea, grajdul actual a devenit neîncăpător şi oarecum depăşit pentru buna desfăşurare a activităţii şi dezvoltarea fermei.

• Adăpost nou. În aceste condiţii, a inițiat un proiect de modernizare prin construirea și dotarea unui adăpost nou pentru vacile de lapte, cu anexe, precum şi achiziția de utilaje agricole. Proiectul aprobat are o valoare de două milioane de euro şi cuprinde construcţia grajdului, pentru 120 de animale, în stabulaţie liberă, şi achiziția a doi roboţi de muls.

• Micro-FNC. Pe lângă dotarea cu utilaje agricole moderne, este prevăzută şi investiția într-un micro-FNC. Desigur, cea mai mare parte a finanţării, la fel ca şi atenţia fermierului, s-a concentrat asupra proiectării şi construcţiei noului adăpost şi asupra celor doi roboţi de muls.

• Tehnică agricolă de ultimă oră.La fel de importantă, dar mult mai rapidă, a fost achiziţia utilajelor agricole, oferite de AgroWest BMB SRL: un tractor Fendt cu încărcător Stoll, încărcător telescopic Merlo, cisternă vidanjă, remorcă platformă pentru baloţi, remorcă de împrăştiat gunoi (toate Fliegl), remorcă tehnologică Strautmann şi o remorcă Tuchel-Trac Trio.

Pentru producerea furajelor, a ales Krone cu „linia verde” de utilaje, ce a inclus: o presă de balotat Comprima V 180 XC, cositoarea cu discuri EasyCut R 320 CR, grebla pentru răvăşit KW 7.82/6X7 şi grebla pentru adunat SWADRO TS 680 TWIN.

 

DE CE „LINIA VERDE” KRONE?

 

„Încă din faza de proiectare m-am gândit la utilajele pe care le vreau în fermă. Proiectul mi-a permis să cumpăr orice de pe piaţă şi le-am ales pe cele mai bune – utilajele Krone. Mai întâi le-am văzut în lucru şi apoi m-am documentat”, a explicat Csiszer Zsombor.

Acesta crede cu tărie că „pentru orice fermier, un utilaj bun nu este scump niciodată, mai ales că suntem în criză de forţă de muncă. Tocmai de aceea, ideal este să ai un utilaj bun, performant, care să lucreze eficient nu numai 1-2 zile, ci pe durata întregii campanii”.

grebla KRONE pentru răvăşit KW 7.82_6X7 _b

 

1.300 DE BALOŢI CU COMPRIMA V 180 XC

Colaborarea cu AgroWest a decurs foarte bine. „Sunt flexibili și au respectat înțelegerile făcute. M-au ajutat în demersul de achiziţie şi au aşteptat până când AFIR a rambursat partea lor de bani”, ne-a declarat Csiszer Zsombor.

Presa de balotat Comprima V 180 XC, livrată încă de anul trecut, a prins campania de balotat din 2020. „Înainte am balotat paiele cu prestatori de servicii. La noi campania este foarte strânsă, aproape ca şi la fân. Paie cumpărăm de la fermele vegetale din vecini şi aceştia doresc ca în câteva zile să le eliberăm terenul. Uneori apar şi condiţii meteo nefavorabile: dacă vine o ploaie, trebuie să mai aştepţi 2-3 zile. Fără utilaje fiabile este foarte greu, chiar imposibil. Cu presa nouă am făcut anul trecut aproape 1.300 de baloţi şi sunt foarte mulţumit”, ne-a spus Csiszer Zsombor.

 

USCARE MULT MAI RAPIDĂ

Coasa KroneEasyCut R 320 CR a fost aleasă şi pentru condiţionatorul care zdrobeşte tulpinile de lucernă şi permite pierderea mai rapidă a apei. Din primele două coase la lucernă face semifân şi din următoarele două – fân. „La finalul lunii mai facem prima coasă la lucernă şi apoi la fiecare 30 de zile câte o nouă coasă. Primele două coase le tocăm cu o combină, în prestări servicii, şi facem semifân, clasic, în groapa betonată, tasat şi acoperit cu folie. Cu ajutorul coasei Krone cu condiţionator scurtăm timpul de la coasă, la însilozare”, a precizat Csiszer Zsombor.

EasyCut KRONE_b


INVESTIŢII SIGURE

În zona Ciuc, la început, pentru pregătirea furajelor fermierii foloseau utilaje second-hand aduse din Vest. ”Apoi şi-au dat seama că acestea sunt de multe ori prea uzate şi defecţiunile pot apărea oricând în timpul lucrului. A urmat un val de utilaje noi şi ieftine. În ultimii ani, fermierii au realizat că trebuie să facă investiţii sigure în utilaje fiabile de la producători consacraţi în domeniu şi pe care să se poată baza la orice oră”, ne-a declarat Ábrahám Szilárd, manager de vânzări la AgroWest.

 

FURNIZOR DE UTILAJE PREMIUM

AgroWest este importator direct pentru Grimme și ASA Lift în România şi este dealer pentru o serie de utilaje premium: Krone, Lemken, Valtra, Fendt, Maschio Gaspardo, Pronar, Güttler, Zetor, Fliegl, Ekko şi Caffini, în judeţele Covasna, Harghita și Brașov. AgroWest se bucură de încrederea fermierilor şi oferă consultanţă şi pachete avantajoase de servicii și utilaje, piese de schimb şi service pentru toţi fermierii din zona de acţiune.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →