Krone - garanţia furajului bine făcut - Revista Ferma
6 minute de citit

Krone – garanţia furajului bine făcut

Fermierul Székely Szilárd, alături de Marius Toţa, reprezentant Vest Tract
Fermierul Székely Szilárd, alături de Marius Toţa, reprezentant Vest Tract

„Sunt tot mai scurte perioadele optime de lucru. În doar câteva zile trebuie să coseşti, să usuci, să balotezi şi să pui sub folie sau în groapa de siloz sute de tone de furaje”, spune Székely Szilárd. Cum a rezolvat această problemă?

Székely Szilárd a început să construiască actuala fermă de vaci de lapte pornind la drum cu pământul moştenit de părinţi şi un proiect Sapard, cu finanţare de 50% nerambursabilă, în 2006. Prin proiect a cumpărat 36 de juninci Holstein şi utilaje. Acum a ajuns la 110 animale la muls, cu o producţie medie de 28 litri/vacă/zi şi lucrează cca. 300 ha de teren agricol în comuna Tormac, judeţul Timiş.

„Ferestre” tot mai scurte de lucru

În zonă este un sol sărac, acid şi lutos. Pe lângă cultura mare (grâu, porumb şi floarea-soarelui), fermierul produce hrana animalelor: siloz de porumb şi de iarbă (lolium), semifân şi fân. „Avem mare nevoie de furaje de calitate şi sunt tot mai scurte perioadele optime de lucru. În doar câteva zile trebuie să coseşti, să întorci/usuci, să balotezi şi să pui sub folie sau în groapa de siloz câteva zeci sau sute de tone de furaje”, ne-a declarat Székely Szilárd.

Foto 2 cositoare Krone in ferma lui Szilard Szekely Krone - garanţia furajului bine făcut

Rapiditate şi eficienţă

Vechile utilaje „nu mai făceau faţă” nevoilor fermierului, aşa că a căutat variante pentru a moderniza tehnica de producere a furajelor. „Ne-am dorit utilaje care să ne ajute să ne facem toate treburile cât mai repede şi mult mai eficient. Întotdeauna la producerea furajelor ne strânge timpul: dacă vin ploi pierdem cantitate şi calitate la furaj. În campania de făcut furaje este ca şi la recoltat, nu ai timp de reparaţii”, a evidenţiat fermierul.

După ce a folosit mai bine de 10 ani o veche cositoare Krone, de care a fost foarte mulţumit, fermierul a făcut „o cercetare de piaţă” privind noile game de echipamente pentru producerea furajelor.

Szekely Szilard Krone - garanţia furajului bine făcut

Căutând informaţii despre utilajele Krone, am ajuns la Vest Tract, reprezentanţa companiei germane pentru această zonă. Ne-am înţeles repede asupra condiţiilor şi a termenelor de livrare şi apoi toate lucrurile s-au derulat aşa cum am agreat. Ceea ce au promis au făcut şi sunt mulţumit de colaborarea cu Vest Tract şi de utilajele Krone. Raportul preţ/calitate este imbatabil, iar uşurinţa în exploatare şi întreţinere este dovedită! – SZÉKELY SZILÁRD, Fermier în comuna Tormac, judeţul Timiş

Linia verde Krone

Printr-un proiect cu fonduri europene, anul trecut, Székely Szilárd a achiziţionat o gamă completă de utilaje pentru producerea furajelor: două cositori EasyCut F 320 CR şi EasyCut R 320 CR, o greblă Swadro TS 740 Twin şi o presă de balotat Fortima V 1800 MC.

După un sezon de lucru şi peste 1000 de baloţi de fân şi paie, fermierul se declară mulţumit: „Cu utilajele Krone ne-am făcut treaba cum trebuie. Cositorile, fără să fie gonite, într-o zi normală de lucru fac în jur de 30 de hectare. Depinde de terenul pe care îl ai şi cu ce viteză poţi să mergi. Dau un randament foarte bun din punctul meu de vedere şi ne ajută foarte mult funcţia de condiţionare a furajului”.

Fermierul a ales o cositoare laterală şi una frontală (cu o lăţime de lucru de 3,2 m) pentru a evita pierderile prin călcare din faţa tractorului. Astfel, la o singură trecere coseşte cca. 6 m de teren, după care, cu grebla de adunat şi răvăşit de 7,4 m se poate face o singură brazdă sau două brazde dacă este mult material vegetal.

Baloţi la comandă

În funcţie de materialul balotat, cu ajutorul presei Fortima V 1800 MC – cu cameră variabilă, fermierul poate regla dimensiunea baloţilor, de la 1 m până la 1,8 m, precum şi densitatea de presare. De asemenea, „faţă de presa veche, la Fortima ne ajută mult sistemul de tăiere/tocare, atât pentru a egaliza formarea balotului, în special pentru paie, cât şi pentru a obţine un furaj mai bun, în cazul fânului de iarbă şi de lucernă”, a remarcat Székely Szilárd.

Un alt mare avantaj al utilajelor Krone este uşurinţa în întreţinere şi disponibilitatea pieselor de schimb. „Utilajele se strică atunci când lucrezi cu ele, iar în campanie, dacă se strică, avem nevoie de piese cu o oră înainte de a se defecta”, ne-a spus, glumind, fermierul: „La vechea cositoare Krone nu am avut probleme de întreţinere, piesele sunt accesibile şi aceasta a fost iarăşi o bilă albă pentru Krone”.

Foto 3 rezerva baloti in ferma lui Szilard Szekely Krone - garanţia furajului bine făcut

O producţie de lapte echilibrată

28 litri de lapte/vacă/zi este o producţie „echilibrată” – apreciază Székely Szilárd – şi a ajuns la această producţie urmărind vechea zicală: „casă, rasă şi masă”. Altfel, „cu cât creşte producţia, cu atât cresc cheltuielile şi pot să apară problemele. Cu această producţie sunt mulţumit”, ne-a mărturisit fermierul. În condiţiile actuale, chiar dacă preţul laptelui a mai crescut puţin în ultima vreme, până la 2,5 lei/litru, plus bonificaţia, „rentabilitatea fermei este pe minus. Cu acest preţ la lapte suntem aproape pe zero dacă luăm în calcul doar ferma de vaci. Dacă privim exploataţia în ansamblu, cu tot cu ferma vegetală, din cauza preţului mic al cerealelor, suntem pe minus”, explică Székely Szilárd.

Planuri de viitor: „încercăm să supravieţuim”!

Deoarece nu se întrevăd şanse de creştere pentru preţul produselor agricole, planurile privind dezvoltarea şi viitoarele investiţii au fost sistate. În aceste condiţii, fermierul şi-a propus pentru acest an „să supravieţuiască”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →