Județul din România cu cel mai mare potențial pentru investiții agricole! - Revista Ferma
6 minute de citit

Județul din România cu cel mai mare potențial pentru investiții agricole!

agricultura regenerabila prin digitalizare Județul din România cu cel mai mare potențial pentru investiții agricole!

Județul din România cu cel mai mare potențial pentru investiții agricole este pe primul loc ca suprafață agricolă, cu 693.034 hectare, din care 530.808 hectare de teren arabil și pe locul al doilea în ceea ce privește suprafața terenurilor cultivate în sistem ecologic, cu 60.000 de hectare.

Județul Timiș atrage un interes semnificativ și în creștere din partea investitorilor din sectorul agricol, arată o analiză privind potențialul de afaceri și investiții alternative și de dezvoltare a județului Timiș realizată de CBRE România, liderul în furnizarea serviciilor în domeniul imobiliar comercial.

În anul 2023, tranzacțiile cu terenuri agricole în județul Timiș au reprezentat 5% din totalul per țară. Mai mult, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacții, marcând o creștere de 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent,

declară Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.

1.500 ha de teren agricol de vânzare în județul Timiș

Potrivit analizei realizate de CBRE România, printre oportunitățile de investiție din zona Timișului se remarcă un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanță de Recaș și la 35 km nord de Timișoara.

Aflându-se la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granițele cu Ungaria și Serbia, terenul este amplasat strategic pentru a facilita accesul la piețele internaționale. Cu un sol de tip argilă aluvionară maro care se distinge prin fertilitatea excepțională și capacitatea de a susține o varietate de culturi agricole, acesta oferă condiții optime pentru creșterea plantelor. De asemenea, poziționarea proprietății în apropierea a două ferme deschide oportunități pentru colaborare și facilitează accesul la resurse și infrastructură agricolă de încredere.

Mai multe precipitații și 9.000 km de canale, dar și grindină și inundații

Spre deosebire de alte regiuni ale țării care se confruntă cu perioade secetoase, cu precipitații insuficiente pentru realizarea unor culturi profitabile, județul Timiș se bucură de precipitații bogate. În plus, sistemul de canale de desecare contribuie semnificativ la gestionarea eficientă a surplusului de apă, asigurând condiții optime pentru obținerea unui randament agricol ridicat.

„Există aproximativ 9.000 de km de canale de desecare care deservesc aproape 380.000 de hectare, utilizate drept tampon pentru apa de irigații. În ciuda acestui fapt, există o cerere mare pentru resursa de apă necesară irigațiilor în sezoanele secetoase. În fiecare an, fermierii trebuie să se adapteze condițiilor climatice în continuă schimbare.

Cu toate acestea, grindina rămâne un fenomen meteo extrem predominant în ultimii ani în zona Timișului, chiar și în ceea ce privește despăgubirile.

Spre exemplu, în iulie 2023, ploile torențiale și grindina abundentă au cauzat pagube estimate la 15 milioane de lei, afectând 25.000 de hectare de teren cultivat cu rapiță, grâu și floarea-soarelui,

declară Horia Lupu, Director General Agra Asigurări.

Fermierii din Timiș se aliniază noilor tendințe și trec la agricultura conservativă

Fermierii din județul Timiș adoptă tot mai multe practici sustenabile de producție agricolă, renunțând la utilizarea îngrășămintelor chimice și pesticidelor sintetice. Această tranziție nu doar că promovează protejarea mediului înconjurător, ci și încurajează obținerea unor produse agricole mai sănătoase și mai naturale pentru consumatori, mai notează CBRE România.

„În județul Timiș se cultivă aproape 60.000 de hectare în sistem ecologic, clasându-se pe locul doi în topul județelor care practică acest tip de agricultură.

Prin agricultura ecologică, ne referim la practicile care nu utilizează produse chimice și nici organisme modificate genetic, ci tehnologii de cultivare specifice, fiind singurul tip de agricultură reglementat prin cerințe standard. Agricultorii apelează la aceasta ca urmare a cererii tot mai mari pentru produsele certificate ecologic. Mai mult decât atât, sprijinul oferit de Ministerul Agriculturii pentru cei care practică această agricultură este mai mare decât cel pentru agricultura tradițională”, declară Ion Toncea, Președintele Asociației pentru Agricultura Durabilă în România și Șeful Laboratorului de Agricultură Ecologică INCDA Fundulea.

Probleme pentru fermierii din Timiș: Vânzarea produselor agricole

În pofida potențialului agricol al zonei, agricultorii se confruntă cu problema pieței de desfacere. În contextul internațional, exporturile determină o pierdere de capital din partea fermierilor români, precum și o scădere a prețurilor pentru materia primă, determinând incapacitatea fermierilor de a-și asigura cheltuielile, și dependența acestora față de instituțiile financiare.

Sectorul zootehnic din județul Timiș este slab dezvoltat

Un alt sector slab dezvoltat în zona Timișului îl reprezintă cel zootehnic. Există însă un potențial ridicat în ceea ce privește creșterea animalelor și a păsărilor, în special ovine, bovine și porci, ca urmare a producției de cereale și leguminoase.

Însă nu doar agricultura atrage atenția investitorilor. Dezvoltările logistice din județul Timiș îl plasează pe primul loc regional ca hub industrial, după București. Poziționarea la granița de vest a țării și lângă autostrada A1 atrage investitori din domenii precum logistică, automotive și producție. Cu un stoc modern de peste 780.600 de metri pătrați de spații industriale și logistice și o rată de neocupare de doar 8,2% la sfârșitul anului 2023, județul Timiș este un magnet pentru marii jucători ai industriei, mai arată analiza realizată de CBRE România.

DESPRE CBRE Group, Inc.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), o companie listată în Fortune 500 și S&P 500 cu sediul în Dallas, este cea mai mare firmă de servicii și investiții imobiliare comerciale din lume (pe baza veniturilor din 2022). Compania are peste 115.000 de angajați care deservesc clienți din mai mult de 100 de țări. În România, CBRE deservește o gamă diversă de clienți cu o suită integrată de servicii, inclusiv facilități, tranzacții și management de proiect; gestionarea proprietății; gestionarea investițiilor; estimare și evaluare de proprietăți; leasing imobiliar; consultanță strategică; vânzări de proprietăți; servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →