Iulian Şofrac: Rapiţa e compromisă, o vom întoarce - Revista Ferma
2 minute de citit

Iulian Şofrac: Rapiţa e compromisă, o vom întoarce

fermierul Iulian Sofrac scaled Iulian Şofrac: Rapiţa e compromisă, o vom întoarce
Iulian Sofrac; credit foto @Liviu Gordea

Starea culturilor semănate în toamnă este departe a-l mulţumi pe Iulian Şofrac, din Heleşteni, judeţul Iaşi. Startul nu a fost unul tocmai reuşit.

Secetă de necrezut

„Am înfiinţat culturile în condiţii de secetă extremă, folosind Tigerul, urmat de un disc şi o  semănătoare cu pregătire. Bunicului meu, agronom, nu i-a venit a crede văzând bolovanii şi deficitul de apă din sol. Am pus grâu pe 200 ha şi rapiţă pe 40. Grâul se prezintă binişor, însă pe fondul uscăciunii şi-a schimbat culoarea. Rapiţa e compromisă total, o vom întoarce”, a susţinut agricultorul. Iulian Şofrac ar vrea să lucreze minim till, dar „nu s-au copt condiţiile!” şi trebuie noi investiţii în utilaje.  Anul trecut a produs 6 t de grâu/ha şi 2,7 t de rapiţă, producţii bunicele a obţinut şi la prăşitoarele de primăvară.

Cu floarea bio pe stoc

Iulian Şofrac este printre puţinii ieşeni care cultivă: grâu, rapiţă, floarea soarelui şi porumb în sistem ecologic. Lucrează circa 200 ha, din care 70% le-a declarat bio la APIA. „Am rămas cu floarea soarelui pe stoc. Beneficiarul, o firmă germană, nu a venit să ridice marfa. Şi cum contractul a expirat din noiembrie, trebuie să caut cumpărător. Pentru că floarea este produsă în sistem bio am primit ofertă la 2 lei/kg”, explică Iulian Şofrac.

Pentru fermier începutul de sezon a fost sub semnul secetei. ”Dacă nu va ploua până la semănatul de primăvară, va fi dezastru. Vom semăna culturi organice de floare şi porumb, dar cu mare atenţie la fertilizare. Deja, după calculele noastre nu prea ieşim pe linia de plutire, avem costuri medii de peste 3.500 lei/ha. Culturile bio suportă cheltuieli suplimentare, inputurile nu s-au ieftinit, pe zona noastră suntem câţiva care mai lucrează, mulţi au renunţat”, a conchis tânărul fermier.

Iulian Şofrac: „Deficitul de apă din sol este semnificativ. Am săpat acasă un puţ la 170 m, (până la a doua pânză freatică) şi oamenii au venit de sărbători să ia apă, că în sat au secat fântânele!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →