Italia interzice carnea sintetică - Revista Ferma
3 minute de citit

Italia interzice carnea sintetică

Dacă propunerea va fi adoptată de Parlament, industria italiană nu va avea voie să producă alimente sau furaje „din culturi celulare sau ţesuturi derivate din animale vertebrate”, se arată în proiectul de lege. „Produsele de laborator, în opinia noastră, nu garantează calitatea, bunăstarea şi protecţia culturii noastre, a tradiţiei noastre”, a declarat ministrul Francesco Lollobrigida, membru al partidului de dreapta Fraţii Italiei al premierului Giorgia Meloni. Aceasta din urmă a promis că va proteja industria alimentară italiană de inovaţiile tehnologice considerate dăunătoare şi a redenumit Ministerul Agriculturii: „Ministerul Agriculturii şi al Suveranităţii Alimentare”.

„O cruciadă antiştiinţifică”

Proiectul de lege prevede că oricine încalcă noua lege poate fi amendat cu până la 60.000 de euro, pierzând dreptul la finanţare publică până la trei ani, iar fabricile în care au loc încălcări pot fi închise. Propunerea vine după o serie de decrete guvernamentale care interzic folosirea făinii derivate din insecte, precum greierii şi lăcustele, în pizza sau paste. „Aprobarea unei astfel de legi ar închide potenţialul economic al acestui domeniu în curs de dezvoltare din Italia, împiedicând progresul ştiinţific şi eforturile de atenuare a schimbărilor climatice”, a declarat Alice Ravenscroft, şefa de politici la Good Food Institute Europe. În timp ce grupul Anti-vivisecţie LAV a numit proiectul de lege „o cruciadă ideologică, anti-ştiinţifică împotriva progresului”.

Află mai multe despre acest subiect AICI!

carne lab 2_b

Victoria fermierilor

Mişcarea Cetăţenească a Fermierilor (BBB) a obţinut o victorie de răsunet la alegerile provinciale care determină componenţa Senatului din Ţările de Jos. Creat în urmă cu patru ani, ca răspuns la aşa-numita criză a azotului, BBB este acum a treia cea mai mare forţă politică din Olanda, asigurându-şi 17 locuri în Senat, mai mult decât orice alt partid care a intrat în cursa pentru alegerile regionale. Rezultatele pun sub semnul întrebării capacitatea actualului guvern condus de Mark Rutte de a implementa politici dure menite să reducă emisiile de azot din exploataţiile agricole, care au declanşat proteste uriaşe ale fermierilor vara trecută. Rutte este obişnuit să guverneze fără majoritate în Senat, iar a face compromisuri şi a-şi face prieteni de conjunctură este marca comercială a acestuia, scriu jurnaliştii de la Boerderij. Numai că acum, având doar o treime din locurile din Senat, acest proces va deveni din ce în ce mai dificil.

Click AICI şi citeşte mai multe despre victoria fermierilor în Olanda!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →