Noţiunea principală care defineşte agricultura irlandeză este ferma de familie. În jurul ei se învârt toate programele guvernamentale, investiţiile, cercetarea şi educaţia agricolă. Spre deosebire de ai noştri, irlandezii au înţeles că susţinerea producătorilor locali pentru a fi mai eficienţi şi performanţi reprezintă elementul cheie pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii.
CUM REUŞEŞTE IRLANDA?
Irlanda nu este doar rustică şi foarte… verde, datorită climei. Această ţară reuşeşte, cu succes, să aducă inovaţiile şi cercetarea agricolă chiar şi în cele mai mici ferme. Cum au gândit cei care iau decizii? Foarte simplu! Au pornit de la ceea ce există în agricultură, de la specificul acesteia, fără să inventeze a 5-a roată la căruţă şi au decis ca toate investiţiile şi măsurile să aibă ca scop principal performanţa.
Într-o ţară cu mai puţin de 5 milioane de locuitori, agricultura se practică pe 4,5 milioane hectare, din care 81% sunt pajişti! Irlanda are 1,6 milioane de vaci cu lapte în aproximativ 18 mii de ferme iar efectivul mediu pe fermă este de 90 de vaci. În 2020, Guvernul irlandez îşi propusese să crească exportul de produse agroalimentare la 12 miliarde de Euro şi producţia de lapte cu 50 de procente. Au reuşit să-şi depăşească toate prognozele!
Să faci agricultură nu e la modă nici în Irlanda, printre tineri. Dacă vorbim de fermele tradiţionale, moştenite din generaţie în generaţie, atunci o nouă generaţie de producători agricoli este asigurată. Iar de noile investiţii agricole şi de asigurarea specialiştilor în cercetare, ne ocupăm susţinând educaţia la toate nivelurile.
IVAN WHITTEN
Consultant Teagasc, Irlanda
FERMA DE FAMILIE IRLANDEZĂ
Am vizitat, spre exemplu, o fermă de familie a cărei principală activitate este producţia de cartof, dar şi producţia cerealieră orientată strict spre cererea din piaţă. Am aflat aici că fermele produc preponderent materie primă pentru industria agroalimentară, preocuparea principală fiind investiţiile în performanţă, şi mai puţin procesarea. De acesta se ocupă un sector la fel de bine cotat, care produce şi exportă valoarea adăugată producţiei primare.
„Martin’s Quality Potatoes” este brandul sub care soţii Martin şi Mara îşi vând recolta de cartofi de pe cele 20 de ha pe care le cultivă cu 5 soiuri diferite. E mult, e puţin? Depinde la ce ne raportăm. Cu siguranţă, pentru ei este profitabil! Au început de la zero, au investit continuu şi au adus în ferma lor inovaţiile care să le asigure performanţe productive la costuri cât mai reduse. Cartofii îi comercializează prin magazinul din incinta fermei, dar şi prin shop-urile locale.
Martin este unul dintre cei 300 de cultivatori de cartof ai Irlandei. Lucrează în total 200 de hectare, o fermă considerată mare pentru această ţară.
Nici fermierilor irlandezi nu le este uşor în aceste vremuri. Îngrăşămintele s-au scumpit şi la ei, de aproape 10 ori faţă de luna decembrie a anului trecut.
„Noi producem hrană, dar oamenii sunt din ce în ce mai săraci iar costurile noastre din ce în ce mai mari. Guvernele reacţionează foarte slab la aceste situaţii”, spune Martin.
GRIJA FAŢĂ DE COMUNITATE
Teagasc este Autoritatea pentru Dezvoltarea Agricolă şi Agroalimentară din Irlanda care realizează studii de piaţă şi derulează programe de cercetare, asigurându-se că rezulatele acestora se vor regăsi la nivel de ferme.
Ivan Whitten, consultant Teagasc, spune că lipsa forţei de muncă şi costurile ridicate sunt motivele principale pentru care producătorii agricoli se concentrează pe obţinerea materiei prime, inclusiv fructe şi legume proaspete, şi mai puţin pe partea de procesare. Până aici, cam ca la noi! Principiul e puţin diferit. Irlandezii spun: „obţine ce-i mai bun doar din ceea ce te pricepi să faci cel mai bine!” şi concentrează-ţi resursele pentru a face asta la un cost cât mai mic, dar de o calitate premium şi în acord absolut cu mediul înconjurător.
Pentru a înţelege pe deplin modul în care agricultura Irlandei funcţionează şi reuşeşte să performeze trebuie să conştientizăm importanţa pe care această naţie o acordă fiecărei comunităţi în parte. Rolul producătorilor agricoli este corelat cu beneficiarii direcţi ai muncii lor, cu biserica, dispensarul din sat, şcoala şi administraţia locală. Pentru guvernul irlandez fiecare colţ de ţară în care există un fermier este o prioritate şi finanţează investiţiile locale pentru a susţine comunităţile rurale în tot ansamblul lor.
LACTATE ŞI CARNE DE VITĂ
Agricultura irlandeză este dominată de ferme deținute de familie. Sunt 120.000 de ferme în Irlanda, cu o dimensiune medie de 32 ha de teren/exploataţie.
Datorită specificului de climă şi regimului de precipitaţii, producția irlandeză este dominată de fermele zootehnice şi, implicit, de industria de produse lactate și din carne, în special carne de vită.
Lactatele și carnea de vită reprezintă două treimi din producția agricolă brută a Irlandei și proporții similare din exporturile agroalimentare.
Datorită ridicării cotelor de producție în 2015 şi a investiţiilor în capacităţile zootehnice, Irlanda este în prezent unul dintre producătorii și exportatorii de lactate din lume cu cea mai rapidă creștere.
Peste 160 de mii de cetățeni irlandezi sunt angajați în sectorul agroalimentar, reprezentând 7,1% din forța de muncă a Irlandei.
CITIŢI ÎN EDIŢIILE VIITOARE
Vizita mi-a fost facilitată de Enterprise Ireland – organizaţia guvernamentală care susţine interesele comerciale ale start-up-rilor şi inovaţiile din agricultura Irlandei şi Jordache Smart, compania din România care aduce la noi tehnologiile aplicate deja, cu succes, în fermele irlandezilor.
Despre exemplele practice care definesc agricultura irlandeză, dar şi despre Campionatul Naţional de Arat, expoziţia emblematică a Irlandei voi scrie în ediţiile viitoare ale revistei Ferma.
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR