Cu astfel de soluţii de irigat fermierul controlează, pe lângă cantitatea şi calitatea recoltei obţinute, şi consumul de apă, uniformitatea irigării, monitorizarea resurselor consumate, fie că este vorba de combustibil, energie electrică sau de volumul de apă necesar, totodată reducând din timpul şi forţa de muncă necesare pentru aceste activităţi.
IPSO Agricultură furnizează soluţii complete de irigat, având un departament special care se ocupă direct de identificarea şi proiectarea sistemelor de irigat adaptate condiţiilor din fermă, fie că este vorba de irigarea suprafeţelor relativ mici, prin picurare sau microaspersie, sau de irigarea suprafeţelor agricole mari, cu ajutorul echipamentelor mecanizate Bauer (tambur, liniară, pivot). Costurile implementării unui sistem de irigat variază între 900 şi 1.400 euro/ha.
• Printre avantajele unui sistem de irigaţii prin picurare RivulisIrigation se numără precizia cantitativă în distribuţia apei şi a fertilizantului dorit, administrate subteran exact la nivelul rădăcinii plantei, compensând astfel pierderile prin evapotranspiraţie şi totodată făcându-se o economie considerabilă de apă, de timp şi de energie.
• Cât despre avantajele sistemelor mecanizate de irigat Bauer, aici vorbim despre costuri reduse cu forţa de muncă, deteriorare minimă a culturii în timpul irigării, monitorizarea exactă a consumului de resurse (combustibil, energie electrică, timp), în ambele cazuri asigurându-se un volum mare al recoltei.
Eficacitate dovedită practic
Eficienţa sistemelor de irigat oferite de IPSO Agricultură este demonstrată de rezultatele raportate de fermierii care au ales să investească în acest domeniu de activitate. În judeţul Dolj, cantitatea de precipitaţii înregistrată de la semănat şi până în prezent a fost în jur de 170 mm, aceasta fiind compensată de irigarea prin picurare cu ajutorul unui sistem de irigat RivulisIrrigation. De la începutul lunii mai şi până în prezent s-a distribuit o cantitate de aproximativ 450-500 mm de apă, cu un cost aproximativ de 1.000 lei/ha (apa din foraj şi costul consumului de energie electrică). În cazul alimentării sistemului de irigat cu apă din infrastructura naţională pentru irigaţii, costul mediu naţional pentru 1.000 mc de apă este 525 lei, iar costurile energiei necesare pentru punerea acestuia sub presiune sunt mai crescute.
Câmpul irigat vorbeşte de la sine despre avantajele RivulisIrrigation
La o primă analiză a culturilor de porumb irigate se poate observa cu uşurinţă înălţimea considerabil mai mare a plantelor, având o arhitectură echilibrată. În timp ce culturile de porumb neirigate sunt aproape uscate, porumbul irigat are culoarea verde-închis, ştiuleţii au boabele formate pe toată suprafaţa acestora până în vârf, dispuse pe 18 rânduri, iar fiecare rând are între 39 şi 43 boabe. De asemenea, boabele au un aspect uniform, sunt pline şi au o culoare galben-aprins.
IPSO Agricultură vă stă la dispoziţie cu serviciile de proiectare, finanţare şi cu sfaturi agronomice pentru creşterea productivităţii fermelor din România. IPSO Agricultură le oferă fermierilor atât sisteme de irigaţii prin picurare de la RivulisIrrigation, cât şi sisteme de irigaţii mecanizate cu pivoţi şi tamburi de la Bauer. Sistemele de irigare prin picurare sunt recomandate pentru suprafeţe de 40-50 hectare şi pentru orice tip de cultură. Acest sistem de irigaţii permite o economie de apă şi de energie, întrucât pierderile de apă rezultate în urma procesului de evapotranspiraţie sunt reduse la minim, iar apa ajunge acolo unde este nevoie de ea, la rădăcină.
În ceea ce priveşte sistemele de irigaţii mecanizate cu pivoţi şi tamburi de la Bauer, oferite de IPSO Agricultură, acestea sunt recomandate pentru suprafeţe mari de teren agricol.
Text şi foto: IPSO AGRICULTURĂ
AMORTIZAREA RAPIDĂ A INVESTIŢIEI
În zona de est a ţării, în judeţul Călăraşi a fost instalat un sistem de irigat prin picurare RivulisIrrigation, la finele lunii mai, pe o suprafaţă de 25 de hectare de porumb semincer. Cu toate că nivelul precipitaţiilor din această zonă se situează în parametri normali (aproximativ 400 mm), aportul cantităţii de apă adusă de irigaţii a lăsat o amprentă pozitivă atât asupra aspectului uniform al culturii, cât şi asupra calităţii producţiei aşteptate. Costurile necesare implementării şi funcţionării acestui sistem se situează la aproximativ 800 lei/ha. Pentru ambele sisteme de irigat recomandarea specialiştilor IPSO Agricultură a fost irigarea zilnică folosind o cantitate de 6 mm.
Dacă de la sola de porumb irigat se aşteaptă o producţie de aproximativ 16 tone/ha, la culturile neirigate dintr-o zonă cu precipitaţii normale recolta estimată este de aproximativ 9-11 tone/ha. În schimb, producţia de porumb din zonele afectate de secetă nu depăşeşte 6-7 tone/ha. Luând în calcul toate datele analizate în acest articol, putem concluziona că amortizarea costurilor unei investiţii într-un sistem de irigaţii se face în aproximativ doi ani în condiţii de secetă sau în 3-4 ani pentru anii cu precipitaţii normale.
Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie)