Ionuț Rădoi: Aș vrea să existe cât mai multe ferme de familie. Fermele mari ne sufocă, ne-au obligat să mărim arenda la 1.600 kg grâu/ha! - Revista Ferma
5 minute de citit

Ionuț Rădoi: Aș vrea să existe cât mai multe ferme de familie. Fermele mari ne sufocă, ne-au obligat să mărim arenda la 1.600 kg grâu/ha!

Ionuț Rădoi, un tânăr fermier din Braniștea, județul Mehedinți afirmă că ”eu așa văd agricultura: să existe cât mai multe ferme de familie, de 100-200 de hectare, decât ferme de 1.000, 2.000 sau 15.000 de hectare”.

Ionuț Rădoi tânăr fermier ferme de familie
Ionuț Rădoi, tânăr fermier din Braniștea, județul Mehedinți

Ionuț Rădoi și soția sa, Suzana, lucrează împreună 100 de hectare de teren arabil, pe care cultivă, în proporție de 90% grâu, rapiță și orz, 2 hectare cu pepene verde și galben, 0,5 hectare cu varză și, din cauza secetei, doar câteva hectare cu culturi de primăvară.

ionut radoi ferme de familie
Ionuț și Suzana Rădoi, tineri fermieri din Braniștea, județul Mehedinți Credit foto: Revista Ferma

Cei doi tineri fermieri ar vrea să ajungă să lucreze 200 ha de teren, o suprafață optimă pentru o fermă de familie, pe care o pot lucra două persoane, dacă au tractoare și utilaje agricole noi și performante, așa că investește toți banii pe care îi face din agricultură și din subvenții în dotarea fermei.

Suzana Rădoi, tânără fermieră din Branistea judetul Mehedinti
Suzana Rădoi, tânără fermieră din Braniștea, județul Mehedinți

”E loc pentru toată lumea pe pământ. Asta mi-ar plăcea să văd: mai multe ferme de familie și oameni serioși, care vor să se țină de ferme și să le ducă înainte, nu doar să înființeze o fermă și, în doi, trei ani, s-o ducă în faliment.

Văd mulți tineri care ar vrea să-și înființeze o fermă în cultura mare sau în legumicultură și pur și simplu nu mai au teren, nici să achiziționeze, nici să ia în arendă.

Noi, aici, ne confruntăm cu fermele mari care ne-au mărit arenda, care vin peste noi, ne sufocă pe fermierii mai mici, de-abia așteaptă să dăm faliment ca să ia iei totul”, afirmă Ionuț Rădoi.

Preț arendă: De la 1.000 kg grâu/ha la 1.600 kg grâu/ha

Acesta susține că, din cauza concurenței unor ferme mari care s-au extins în zonă, în 2023 a fost obligat să crească prețul pentru terenul luat în arendă. 80 ha din cele 100 ha de teren arabil pe care lucrează le are în arendă și majoritatea contractelor de arendă sunt încheiate pe o durată de 7 ani.

Pentru o parte din suprafețele de teren pe care le are luate în arendă, de la 1.000 kg grâu/ha sau valoarea în bani la prețul din momentul recoltatului + plata impozitului pe teren la primărie, care este aproape 70 lei/ha, acum plătește 1.600 kg grâu/ha + plata impozitului la primărie.

”A venit o fermă care deține 18.000 de hectare în mai multe județe și a oferit arendă 1.400 kilograme de grâu pe hectar, o altă fermă mare din zonă dă 1.500 kilograme de grâu pe hectar și, atunci, am zis că trebuie să dau 1.600 kilograme de grâu pe hectar.

Am avut câteva contracte care expirau și le-am reînnoit cu un preț mai mare. Muncim mai mult, stăm mai mult în câmp, dar trebuie să rezistăm. Prețurile inputurilor sunt tot mai mari și vindem cerealele la prețuri mici”,

spune tânărul fermier din Braniștea, Mehedinți.

IONUȚ RĂDOI: ”Prin cooperativă am putea negocia și noi prețuri mai bune”

În 2023, a vândut grâul, la recoltat, cu 0,80 lei/kg, iar în 2022, a vândut grâul cu prețul de 1,7 lei/kg.

”Nu putem depozita recolta, pentru că avem de plătit inputuri și leasing-uri și trebuie să vindem tot la recoltat, ca să ne putem plăti ratele. Am în fiecare an între 30 și 40 de hectare cu grâu și fac grâu de panificație. Acum doi ani am vândut cu 1,7 lei kilogramul de grâu, atât am dat și arenda”, adaugă Ionuț Rădoi.

Acesta spune că principalele condiții ca să reziste pe piață sunt seriozitatea și să aibă tractoare și utilaje agricole cu care să poată lucra terenul eficient.

O altă soluție pentru ca micii fermieri să facă față concurenței fermelor mari, care ”au altă putere de negociere”, ar fi înființarea unei cooperative agricole: ”Încercăm să facem o cooperativă. Am discutat deja cu alți patru fermieri pentru înființarea unei cooperative. Toți lucrează între 100 și 500 de hectare, împreună am avea cam 2.000 de hectare. Prin cooperativă am putea negocia și noi prețuri mai bune și la cumpărarea de inputuri și la vânzarea produselor.”

CITEȘTE ȘI: Cum se împarte terenul agricol din România între FERME MICI și FERME MARI!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →