Utilizarea curentului electric continuu de joasă tensiune în tehnologia de cultivare a tomatelor în spaţii protejate este tema de cercetare a unui proiect derulat la Facultatea de Horticultură a USV Iaşi, de către echipa alcătuită din Mădălin Gheorghiţoaie – doctorand, şi profesorul Vasile Stoleru. După trei ani de experimente, s-au obţinut rezultate care acum pot fi transferate către producătorii ce caută soluţii certe pentru recolte sănătoase, într-un mediu sustenabil.
Stimularea hormonilor naturali
„În proiectul meu de cercetări doctorale, am pornit cu utilizarea câtorva baterii, pentru a le demonstra domnilor profesori funcţionalitatea ideii. La curenţi mai puternici, plantele erau afectate, li se oprea metabolismul, iar la curenţi mai slabi erau stimulate. Practic, prin această metodă inedită sunt stimulaţi hormonii naturali din fructe, care în foarte multe situaţii, în culturile clasice, sunt perturbaţi de anumiţi factori de mediu. Astfel, se evită substanţele chimice”, a declarat Mădălin Gheorghiţoaie, doctorand al USV Iaşi.
Cum funcţionează?
S-au utilizat şase variante de lucru, pentru fiecare variantă fiind utilizate câte cinci repetiţii. ”Sursele de tensiune au fost reglate astfel încât în circuitul electric creat să se asigure curenţi de intensităţi diferite (0,15 A, 0,30 A, 0,45 A curent continuu). În paralel, la bornele sursei de laborator au fost conectaţi conductorii electrici pentru fiecare variantă de lucru. Curentul electric este asigurat de la orice priză cu 220 de volţi. Este transformat cu ajutorul acestor surse în curent electric continuu de joasă tensiune. Fiind stimulată activitatea lor din rădăcină, tulpină, apex sau din vârful de creştere, atunci planta lucrează permanent datorită acestor hormoni care se găsesc în mod natural”, a precizat profesorul Vasile Stoleru.
Fructe de peste 300 gr.
”Este un fruct de dimensiuni mari şi prezintă calităţi nutritive mai bune comparativ cu variantele tratate chimic. Nu facem altceva decât să stimulăm activitatea hormonală în latura de creştere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali. Odată instalat sistemul, acesta poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, arată Vasile Stoleru.
Cercetările ştiinţifice realizate de către cei doi specialişti ieşeni au indicat inclusiv o serie de diferenţe în ceea ce priveşte indicatorii morfologici, precum înălţimea plantei, numărul de frunze şi de fructe, suprafaţa foliară, conţinutul de clorofilă şi de compuşi nutritivi.
Folosirea curentului electric de joasă tensiune pentru stimularea creşterii şi dezvoltării tomatelor ar putea fi o alternativă reală pentru cultivatorii de legume
MĂDĂLIN GHEORGHIŢOAIE
Doctorand al Facultăţii de Horticultură a USV Iaşi
Cea mai modernă seră de roşii din România a ajuns în cel de-al patrulea an de producţie. Click AICI şi vezi cum sunt crescute roşiile după care aleargă toţi retailerii!
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi