Spicuiri din grupurile specializate de pe Facebook… Nu voi da decât iniţialele autorilor acestor afirmaţii, întrucât nu ne lasă legea mai mult…
1. “Pui crescuţi sută la sută natural!!! Întrebarea este dacă fermierii au curaj să crească păsările la fel?!” – A.P.
2. “Vă rog să îmi spuneţi cum se dă drojdia la găini pentru facilitarea ouatului iarna? Am văzut la o emisiune TV, dar nu am reţinut cât se amestecă cu mămăligă” – C.R.
3. “Lasă-ţi păsările în ritmul lor şi o să aveţi ouă tot anul. Eu le dau numai porumb şi din când în când pâine muiată cu apă caldă, doar când e mai frig” (…)“Sunt de acord, noi nu facem producţie industrială, ci ouă adevărate, sănătoase, cu gălbenuşul roşu-portocaliu, cu gust dulceag, foarte gustoase, care au proteine naturale”- C.S.
4. “Lăsaţi, doamnă, găinile în pace. Păi dacă ar face toate ouă… noi unde am mai vinde? PS: Eu le dau porumb, grâu şi uneori pâine muiată şi am ouă. Mai târziu ceva tărâţe cu apă caldă şi sper să mă răsplătească cu ouă” – C.M.
Gospodăria multora ar trebui să se numească “lagăr” pentru găini şi nu numai, pentru că nu este posibil ca în anul 2018, cu atâtea oportunităţi de acces la informaţie, noi să mergem tot înapoi, ca racul! Toţi o invocăm pe MAMAIA, dar am cunoscut o mamaie care era mai deşteaptă decât noi! Da, acesta este adevărul! Pentru că mamaia, pe vremea ei, prin ’70-’72, mergea la o presă de ulei şi lua de acolo un produs care aducea a şrot de floarea-soarelui, pe care îl amesteca în uruiala de grâu – porumb. Repet, în 1972!
Ori noi le dăm astăzi păsărilor MĂMĂLIGĂ şi ne întrebăm dacă să îi mai punem drojdie? Sau spărtură de cereale sau numai porumb?! Şi, din când în când, ca desert, le dăm PÂINE?! Sau numai grâu, porumb şi pâine înmuiată şi apoi tărâţă cu apă caldă?! Păi ce, sunt porci găinile astea? Nici măcar porcilor nu le dai aşa ceva!!!
De aceea am afirmat că noi regresăm ca zootehnie!
Iată şi răspunsurile, pe măsura întrebărilor:
1. De ce nu se dă spărtură? Pentru simplul motiv că proteina în grăunţe nu este dispusă uniform şi, de fiecare dată, spărtura poate avea alte valori nutriţionale, având în vedere că ponderea cerealelor într-un furaj bun este de aproximativ 65 la sută!
2. Cum să dai mămăligă la pasăre?! Cum să înţelegi dintr-o emisiune TV susţinută de nişte specialişti că o găină face ouă de la “furajarea” cu mămăligă amestecată cu drojdie?!
3. Păsările într-adevăr, trebuie lăsate în ritmul lor, dar asta nu înseamnă că trebuie lăsate să moară de foame! Cum să le dai numai porumb şi, din când în când, pâine înmuiată în apă? Şi de care apă? Apă CALDĂ! Poate din acest motiv ouăle sunt “sănătoase, dulci, roşii şi gustoase, şi cu proteine naturale”… Şi probabil de la amelioratorii pe care îi conţine pâinea de comerţ! Vă daţi seama că sunt ironic, nu? Nu are cum să fie adevărat!
4. Nu mai vorbim de ultima “reţetă” de furaj… care conţine cereale cu pâine umedă şi, ca desert, tărâţe cu apă!!!
Dacă ar fi găina la putere şi omul crescut ca animal în gospodărie v-aş hrăni pe mulţi cu reţete de genul acesta!
NEVOILE UNEI GĂINI ADULTE
Să pornim de la cea mai “elaborată” reţeta, cea cu cereale, pâine şi tărâţă !
Nevoile reale de consum ale găinii ouătoare
O găină de rasă uşoară, cu un consum mediu de 115 g/zi are nevoie, pentru producerea unui ou, de minim 17 grame de proteină:
• aprox. 12,5-13,5 gr/zi pentru producerea unui ou
• aprox. 3-3,5 gr/zi pentru întreţinerea corporală
• aprox. 1,5 gr/zi pentru dezvoltarea corporala (în prima perioadă de ouat)
• aprox. 0,5 gr/zi pentru întreţinerea şi creşterea penelor
Aceeaşi găină are nevoie de un nivel de energie zilnic de:
• 130 kcal/kg/zi pentru întreţinerea corporală
• aprox. 200 kcal/kg/zi pentru producerea unui ou
Tot aceeaşi găina are nevoie de 3,5-4 grame de calciu/zi:
• aprox. 500 mg se elimină prin fecale
• aprox. 400 mg se elimină prin urină
• aprox. 100 mg se depun în osatură
• aprox. 2000 mg (2 grame) formează coaja oului
• aprox. 1000 mg (1 gram) intră în structura gălbenuşului
Bineînţeles, dacă fosforul şi aportul de vitamina D3 sunt în concentraţiile normale în furaj!
Şi ne mai întrebăm de ce nu face găina ouă?
Dacă raportăm cele patru componente (incluzând şi fosforul) la reţeta din tabel, observăm că găina va acumula proteina necesară producerii unui ou în 2,5 zile, nivelul de energie este cu aproximativ 20 kcal mai mare, iar calciul necesar unui ou este practic zero! În acest caz, fosforul este în procent foarte mare! Un nivel ridicat sau scăzut de fosfor scade performanţele păsărilor şi reduce calitatea ouălor. Şi atunci, ne mai întrebăm “DE CE nu-mi ouă găina”?!
Gospodari, crescători, lăsaţi prejudecăţile la o parte, lăsaţi pseudo-reţetele de furajare făcute după ureche de către mulţi “practicieni” din mediul online şi aveţi o mai mare deschidere către CPVM-uri care, folosite în proporţia recomandată de către producători vor acoperi toate necesităţile păsării, vor asigura o dezvoltare sănătoasă a acesteia şi o vor feri, în mare măsură, de multe boli!
Aveţi întrebări? Le aştept cu interes la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com
Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)