Agricultorul gălăţean Daniel Ciuhureanu lucrează o suprafaţă de 250 ha de teren în mare parte amenajat la irigat, în judeţele Galaţi şi Brăila. La un moment dat avusese chiar şi peste 600 ha preluate în arendă, dar a renunţat.
Se bucură de culturile sale, în ciuda unui an „cu multe provocări”. „Am recoltat la orz de la 6 până la 8 tone pe hectar iar la grâu m-am închis cu o medie puţin peste 6 tone/ha. Am vândut tot, că am dat la compensare cu furnizorii de inputuri. Totul s-a făcut cu îngrăşăminte chimice complexe luate în toamnă la circa 6.000 de lei tona şi cu uree la peste 4.000 de lei/tona achiziţionată în primăvară”, ne-a declarat fermierul.
Totul a fost scump, dacă stau să socotesc cu cât am vândut cerealele, nu ştiu dacă rămân cu maxim 1.500 de lei pe hectar! Când lucrezi mii de hectare se cunoaşte, dar când ai 200 de hectare, nu ieşi prea bine! – DANIEL CIUHUREANU, Fermier din jud. Galați
Producţie bună de porumb
În schimb este mulţumit de porumb. „Cultura se prezintă bine, cred că am peste 10-12 tone la hectar la irigat. Dar am şi o parcelă de vreo 50 de hectare teren de baltă în Brăila, unde nu-i udat. Puteam să asigur apa din Dunăre, dar era prea solicitant. Iniţial trebuia să fi pus nişte grâu în toamnă şi nu mă durea capul. Acum ar fi un miracol să-mi scot banii investiţi în cultură”, susţine Daniel Ciuhureanu.
Fermierul are amenajat lot de hibridare la floarea soarelui unde speră să obţină circa o tonă de sămânţă. Suficient pentru efortul depus.
„Recoltez ceapa din câmp. Mai am de recoltat vreo 10 hectare din 15 înfiinţate. Am producţie bună, în jur de 50 de tone la hectar. Nu mai pun decât varietăţi care se seamănă toamna. Soiurile de primăvară se îmbolnăvesc în zona noastră, cred că microclimatul e de vină”, opinează Daniel Ciuhureanu.
Câmpurile cu soia sunt infestate de ambrozie
Până acum doi, trei ani a fost cultivator de soia. Acum pune de nevoie, câteva hectare doar pentru înverzire. „Aveam şi 100 ha, am renunţat pentru că am umplut câmpurile de ambrozie, o buruiană fără leac. Încet, încet va invada terenurile cultivate cu soia (chiar şi cu floarea soarelui) pentru că fermierii trebuie să pună plante fixatoare de azot, soia fiind una dintre culturile preferate, deoarece are şi un sprijin cuplat de circa 250 de euro pe hectar. În plus, 5% din terenuri vor fi lăsate pârloagă şi vor fi adevărate porţi de a invada câmpurile”, susţine cultivatorul gălăţean.
un articol de
MARIAN MUŞAT