Interra Farm Network - un nou concept pentru viitorii fermieri - Revista Ferma
3 minute de citit

Interra Farm Network – un nou concept pentru viitorii fermieri

„Interra Farm este o reţea de ferme. Spun asta pentru că România s-a alăturat celorlalte nouă ţări europene în care reţeaua Interra Farm este prezentă. Vorbim de state precum Franţa, Germania, Ungaria etc. Prin partenerii noştri punem în practică principiile utilizării durabile a produselor pentru protecţia plantelor, integrând tehnologii agricole moderne pentru protecţia mediului”, a afirmat Sergiu Staicu, director general al companiei Syngenta.

Interra Farm Network_b
La evenimentul de la Moara Domnească au participat numeroşi specialişti din domeniu, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, jurnalişti, studenţi şi, desigur, fermieri. Cu toţii au vizitat magazia de produse de protecţie a plantelor din incinta staţiunii, sala de curs, precum şi sistemul Heliosec, dezvoltat de compania Syngenta pentru gestionarea efluenţilor fitosanitari.

Beneficiarii primei ferme Interra Farm sunt studenţii USAMV
„În urmă cu un an şi jumătate doi foşti absolvenţi ai USAMV şi actuali membri Syngenta au venit să-mi prezinte acest proiect. Am îmbrăţişat iniţiativa companiei de a integra conceptul Interra Farm în Moara Domnească, implicit în România. Suntem o staţiune de cercetare unde studenţii vin să facă practică. Împreună ne-am gândit că este locul cel mai potrivit să formăm noii specialişti, pentru a fi conectaţi la realitatea momentului”, a declarat Costel Mihalaşcu, şeful staţiunii de la Moara Domnească.
„Prin modernizarea fermei Moara Domnească ne dorim să devenim un bun exemplu, atât pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi, cât şi pentru fermierii care ne calcă pragul unităţii de cercetare. Syngenta a venit şi a investit în modernizarea şi dotarea unui spaţiu de păstrare a produselor de protecţie a plantelor, într-o rampă unde spălăm echipamentele care vin din câmp şi care au făcut tratamente fitosanitare, precum şi în dotarea unei săli de curs moderne unde studenţii pot să pună în aplicare ceea ce au studiat în câmp”, a mai spus Costel Mihalaşcu.

Interra Farm Network_b

UTILIZAREA RESURSELOR NATURALE ÎN SIGURANŢĂ ŞI RESPONSABIL
Fermele unde se promovează acest concept devin centre de excelenţă nu numai în ceea ce priveşte siguranţa, ci şi responsabilitatea utilizării resurselor naturale şi respectarea normelor de mediu, prin cercetări şi proiecte de management integrat.
„Vorbim de o deschidere spre proiecte internaţionale, este un prilej de mare bucurie. Reţeaua Interra Farm Network acoperă tot mai multe ţări. Acest centru este parte integrată dintr-o reţea internaţională. Prin intermediul fermelor Interra, compania Syngenta îi pregăteşte pe producătorii agricoli în vederea dezvoltării unei agriculturi productive şi durabile”, a declarat Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/221 (ediţia 1-14 noiembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →