Insecta care retează planta de grâu de la colet - Revista Ferma
3 minute de citit

Insecta care retează planta de grâu de la colet

Principalilor dăunători ai grâului toamna, cum ar fi larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides), viermii sârmă (Agriotes spp.), diferite specii de afide sau muştele cerealelor, li se adaugă mai nou şi buha semănăturilor (Agrotis segetum). Denumirea populară de „viermii cenuşii” vine de la culoarea larvelor complet dezvoltate, care se găsesc în sol.

daunatori de grau de toamna 01_b 

Cu ochii pe larve

Atacul buhei semănăturilor este periculos, deoarece larvele pot reteza plăntuţele de la colet, caz în care putem avea goluri în cultură. Tratamentul seminţelor cu insecticide sistemice, pentru combaterea larvelor gândacului ghebos, a viermilor sârmă sau a afidelor aveau efect secundar şi asupra larvelor buhei semănăturilor. Odată cu interzicerea neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor, inclusiv la grâul de toamnă, au rămas puţine substanţe active disponibile (care au acţiune de contact) şi s-au creat cele mai bune premise pentru creşterea populaţiilor acestei specii dăunătoare.

 

Ce condiţii meteo preferă?

Toamnele calde şi lungi pot favoriza şi buha semănăturilor. Într-o monitorizare efectuată la INCDA Fundulea, cu ajutorul capcanelor feromonale, am constatat că adulţii (fluturii) buhei semănăturilor au apărut în primăvară cu aproximativ 4 săptămâni mai repede decât se menţionează în literatura de specialitate autohtonă, iar toamna, zborul acestei specii s-a desfăşurat inclusiv în prima jumătate a lunii octombrie, deşi, spre deosebire de anii precedenţi, temperaturile înregistrate în această perioadă au fost mai scăzute.

Adulţi de Agrotis segetum 02_b

Adulţi de Agrotis segetum

Ca şi în alte cazuri, din cauza creşterii temperaturii medii, insectele apar primăvara cu o lună mai devreme, iar toamna se pot găsi mult mai târziu, chiar şi cu o lună – o lună şi jumătate. Ce înseamnă acest lucru? O presiune mare de infestare petru tinerele plăntuţe de grâu.

Despre cele 5 măsuri utile fermierilor citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie 2021!

 

Atenţie, fermieri!

În timp ce buha semănăturilor prosperă şi populaţia acestei specii pare să crească de la un an la altul, fermierii au din ce în ce mai puţine mijloace la dispoziţie, pentru prevenirea şi combaterea atacului acestei specii. Iar recenta scumpire (galopantă aş zice) a inputurilor (inclusiv pesticidele) vine ca o mână de ajutor… pentru insecte. Prin urmare, foarte importante sunt măsurile luate pe termen lung: ce vom face acum pentru ca rezerva biologică a aceste specii să scadă în timp! Este drept că toţi ar trebui să gândească la fel, nu doar un fermier din 100. Nu de alta, dar buha are aripi şi poate zbura pe distanţe lungi.

Buha semănăturilor 03_b

Buha semănăturilor, larvă aflată în ultimul stadiu de dezvoltare

CULTURI PENTRU PRĂDĂTORI!

Buha semănăturilor are mulţi duşmani naturali, diferite specii de paraziţi şi prădători. Pe termen lung, crearea unor refugii, cum ar fi cultivarea benzilor cu flori (strip flowers), ar fi benefică pentru înmulţirea speciilor de paraziţi şi prădători ai principalilor dăunători ai culturilor agricole (inclusiv buha semănăturilor), dar mai este drum lung până când această metodă va fi adoptată de majoritatea fermierilor.

plante de grâu retezate 04_b

Plante de grâu retezate de la colet de larvele Agrotis segetum

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →