4 minute de citit

Inovațiile care au luat aurul la EuroTier 2022

Ceremonia oficială de premiere a câștigătorilor celor patru medalii de aur și 14 de argint va avea loc în timpul desfăşurării EuroTier. Iată câștigătorii celor patru medalii de aur la EuroTier 2022:

Inovatiile care au luat aurul la EuroTier 2022_b

1. SoundTalks®

Realizat de către compania Boehringer Ingelheim Vetmedica GmbH, SoundTalks („Sunetul vorbeşte”) este un sistem care analizează continuu starea de sănătate a aparatului respirator al porcilor în perioada de creștere și îngrășare. Sistemul de monitoare instalat în boxe este echipat cu şase microfoane ce înregistrează toate zgomotele și distinge zgomotele produse de tuse, de exemplu, cu ajutorul unui algoritm inteligent.

Înregistrările se fac 24/24, inclusiv în timpul fazei de repaus, iar spre deosebire de fermier, sistemul poate detecta problemele respiratorii cu până la cinci zile mai devreme. SoundTalks „raportează” fermierului eventualele probleme, printr-o aplicaţie, direct pe smartphone. Astfel este posibilă diagnosticarea rapidă a unei infecţii primare a tractului respirator şi fermierul poate interveni prin efectuarea unui tratament precoce (vitamine, agenți mucolitici, etc.) şi specific în funcţie de antibiogramă, ceea ce permite adesea renunţarea la antibiotice. Totodată, eventualele deficienţe ale sistemului de ventilaţie din adăpost pot fi corectate.

Aflat încă în curs de testare practică, SoundTalks documentează „tusea” ca indicator al bunăstării animalelor.

 Inovatiile care au luat aurul la EuroTier 2022-1_b

 SoundTalks®

2. GEA AutoDry

Înţărcarea vacilor cu producții mari de lapte prezintă anumite riscuri pentru sănătatea animalelor. Presiunea internă ridicată a ugerului în primele zile după înţărcare și stresul metabolic pot afecta sănătatea și bunăstarea animalelor.

Realizat de către GEA Farm Technologies GmbH, sistemul AutoDry este o funcție inovatoare, în cadrul software-ului GEA, de gestionare a efectivelor de vaci aflate în sisteme de muls convenționale. Odată activată funcția AutoDry, animalele selectate sunt pregătite „delicat şi eficient” pentru repausul mamar. Programul AutoDry începe cu aproximativ 10 zile înainte de data programată pentru înţărcare prin reducerea treptată a timpului de muls şi îndepărtarea automată a aparatului de muls după atingerea unui volum ţintă de lapte colectat. Folosind un algoritm brevetat, înţărcarea „automată” a vacilor se bazează pe un model natural, reprezintă un concept economic și contribuie, în același timp, în mod activ la creșterea sustenabilității în fermele cu producţii ridicate de lapte. De asemenea, AutoDry permite reducerea cantității antibioticelor, promovarea bunăstării animalelor și reducerea volumului de muncă.

Inovatiile care au luat aurul la EuroTier 2022-2_b

GEA AutoDry

3. Stimulor® StressLess

Diferenţa de dimensiune (diametru) dintre manșoanele aparatelor de muls şi mameloane poate conduce la etanşarea prea strânsă şi solicitarea intensă a ţesutului mamelonar sau, în cazul mameloanelor mici, etanşarea nu se realizează, „intră” aer şi aparatul de muls cade.

Designul complet diferit, în formă de „valuri” (ondulat), al manşoanelor Stimulor StressLess, realizate de către compania Siliconform Vertriebs GmbH & Co. KG, se distinge clar de soluțiile convenționale din piaţă. „Gulerul” integrat și adaptabil permite mulsul mameloanelor de diferite dimensiuni. Noul design al manșoanelor de muls permite egalizarea presiunii, dacă este necesar, ceea ce previne apariţia unei presiuni de „vid de cap” excesiv de mare și reduce stresul asupra țesuturilor. În același mod, structura în formă ondulată „se închide” și menține vidul stabil, la un nivel ideal pentru a menține cupa pe mamelon, ceea ce previne pătrunderea nedorită a aerului sau căderea cupei.

Inovatiile care au luat aurul la EuroTier 2022-3_b

Stimulor® StressLess

4. Active Cleaner – robotul de curățare activă

Realizat de Wasserbauer Fütterungssysteme GmbH, robotul de curățare Active Cleaner este un sistem revoluționar, complet automatizat, bazat pe tehnologia AI. Ghidat cu ajutorul unui sistem de camere video şi inteligența artificială, Active Cleaner analizează în timp real datele colectate și detectează „balega” de cal care trebuie îndepărtată. După ce dispozitivul a detectat mai multe grămezi de bălegar, acesta evaluează dimensiunea și cantitatea, calculează automat traseul optim, după care colectează materialul în mod complet automat și îl descarcă într-un loc prestabilit.

Prin activitatea sa, Active Cleaner colectează şi îndepărtează în mod complet automat gunoiul de cal, păstrând astfel curat adăpostul şi ţarcul animalelor. Astfel, nu numai că se îmbunătățește calitatea aerului în zona animalelor, dar se menţine și curățenia așternutului și, prin urmare, a cailor. În plus, se realizează economii semnificative de timp şi de manoperă.

Inovatiile care au luat aurul la EuroTier 2022-4_b

Robotul Active Cleaner



un articol de

GHEORGHE GHIȘE


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →