Viorica Trandafira Georgiana Ileșoi (anul II) a obținut în 2022 Premiul II la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară, iar Nicoriuc Ana și Ghiza Bianca (anul I) au obținut Premiul III la olimpiadele de Industrie Alimentară și Agricultură.
Cele trei studente vor desfășura cercetări în ingineria produselor alimentare la Centrul pentru Siguranța Alimentelor a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind susținute prin burse anuale între 1.500 și 2.500 de euro.
SUSȚINERE PENTRU TINERI, ÎN CERCETAREA AGROALIMENTARĂ
Tinerii din România sunt susținuți să facă cercetare în industria alimentară prin granturile „Regele Carol I”, oferite de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Trei studente ale Facultății de Inginerie Alimentară de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, absolvente ale Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuți, au obținut granturi Regele Carol I, oferite de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, datorită rezultatelor la olimpiadele naționale din liceu.
OLIMPICĂ ÎN TEHNOLOGIILE INDUSTRIEI ALIMENTARE
În vârstă de 20 de ani, Viorica Ileșoi este din Botoșana, Suceava. A ales profilul de industrie alimentară datorită oportunităților variate de carieră, cum ar fi lucrul în inginerie sau în laboratoare: „Mi se pare că acest profil oferă o gamă mult mai variată de oportunități”.
Aceasta, povestește cum a obținut locul întâi la faza județeană și s-a pregătit temeinic pentru etapa națională, concentrându-se pe biochimie și tehnologiile industriei alimentare, precum vinul, berea și panificația.
Pregătirea pentru olimpiadă a fost grea și intensă pentru Viorica Ileșoi, care, în clasa a XI-a, s-a confruntat cu mult stres și s-a concentrat exclusiv pe olimpiade, alături de orele de pregătire pentru BAC. După ce a câștigat faza județeană, a participat la etapa națională la Alba Iulia, unde a susținut o probă teoretică și practică constând în determinarea masei hectolitrice a grâului.
La etapa națională, a considerat competiția ca fiind foarte strânsă, menționând o nedreptate legată de acordarea premiului I. Aceasta descrie câștigarea premiului ca un moment de mare bucurie, amintindu-și cuvintele încurajatoare ale doamnei dirigintă: „Bravo, Giorgi! Știam că ai să iei premiu!”
Ea a dorit să meargă mai departe la etapa națională deoarece a văzut-o ca pe o oportunitate, competiția desfășurându-se într-un oraș nou și considerându-o drept competiție interesantă.
Familia a susținut-o și a avut încredere în ea, iar prietenii, deși sfidători la început, i-au dat mai multă putere să-și urmeze visul de a acumula cunoștințe în domeniul alimentar: „Visul meu era să acumulez cunoștințe în domeniul alimentar”.
PASIUNE PENTRU PRODUSELE AGROALIMENTARE, MOȘTENITĂ DIN FAMILIE
Pasiunea Vioricăi Ileșoi pentru industria alimentară provine din familie. Mama sa este brutar-cofetar-patiser, iar tatăl său face vin.
„Pasiunea cu care își fac treaba părinții mi-a stârnit un gând ca pe viitor să deschidem o cofetărie împreună” – Viorica Georgiana Ileșoi
Viorica este atrasă de analiza produselor, în special de partea senzorială și microbiologică, și găsește tehnologia vinului fascinantă. Își dorește să lucreze ca tehnician într-un laborator sau specialist în controlul calității, având un interes deosebit pentru cercetare.
„Mi-ar plăcea să devin un cercetător într-un laborator, deoarece este un mediu controlat unde se folosesc echipamente de precizie”, spune stundenta.
ORIENTAREA ÎN CARIERĂ, ESENȚIALĂ
În fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României funcționează câte un centru de orientare în cariera de cercetător, finanțate prin PNRR, pentru a sprijini studenții și cercetătorii în cariera de cercetare și a promova rezultatele acestora în comunități. În Regiunea Nord-Est, Centrul COACH-USV funcționează la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Studenta Viorica Ileșoi, membră a Centrului COACH-USV încă din primul an de studiu, desfășoară activități de cercetare sub îndrumarea Prof. univ. dr. ing. Georgiana Gabriela Codină. Aceasta predă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și este conducător de doctorat în domeniul Ingineria Produselor Alimentare.
Domeniile de cercetare includ dezvoltarea de produse alimentare cu valoare nutritivă îmbunătățită, destinate persoanelor cu intoleranță la gluten, utilizarea materiilor prime non-convenționale, valorificarea subproduselor alimentare și reducerea conținutului de substanțe nocive, precum sodiu, zahăr și acizi grași saturați, conform recomandărilor internaționale.
Cele mai recente studii ale prof. dr. ing. Georgiana Codină includ evaluarea grâului românesc, reducerea acrilamidei și a sodiului în produsele de panificație, utilizarea borhotului de malț și triticale în panificație și paste, și obținerea de paste fără gluten din izolat proteic de rapiță.
Rezultatele au fost publicate în articole, brevete și comunicări științifice.
VIORICA: ”MĂ ÎNCÂNTĂ PERSPECTIVA!”
Studenta își planifică viitorul academic și profesional, dorind să termine facultatea, să urmeze un master în controlul și expertiza alimentară și să lucreze în domeniu.
Bursa Regele Carol I pentru cercetare o va împărți între proiectele academice și nevoile personale. De asemenea, se va implica în diverse activități și proiecte, inclusiv modulul psihopedagogic pe care-l urmează în prezent pentru a deveni profesor.
Este optimistă cu privire la viitorul său: „Mă încântă perspectiva și mă voi strădui să fac față la toate, sună a un viitor bun”.
Studenta menționează că Centrul COACH-USV i-a oferit sprijin prin consiliere psihologică, sociologică și juridică pentru a face față provocărilor academice și pe plan personal în primul an de facultate.
De asemenea, a beneficiat de mentorat și coaching, ajutând-o să își dezvolte abilitățile, să își stabilească și atingă obiectivele academice și personale. Proiectul a contribuit la integrarea și adaptarea sa în mediul academic.
–––––––––––––––––
* Acest material a fost publicat cu sprijinul Proiectului cu codul 9/31.01.2023 „Crearea și dezvoltarea Centrului de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (COACH USV) a fost aprobat în cadrul apelului de proiecte cu titlul Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM, Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLARFORM și va fi derulat până cel târziu la 30.06.2026. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Material documentat de: Oana Grosu, consilier psiholog la Centrul COACH-USV / Sergiu Raiu, consilier sociolog la Centrul COACH-USV