ÎNGRIJORĂTOR! 3 milioane de exploataţii au dispărut în ultimii 10 ani! - Revista Ferma
2 minute de citit

ÎNGRIJORĂTOR! 3 milioane de exploataţii au dispărut în ultimii 10 ani!

Janusz Wojciechowski ÎNGRIJORĂTOR! 3 milioane de exploataţii au dispărut în ultimii 10 ani!

În cadrul întâlnirii dedicate dialogului strategic privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană, desfăşurate în marja Consiliului Agrifish, comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a scos la iveală câteva date absolut îngrijorătoare.

Astfel, Janusz Wojciechowski a ţinut să evidenţieze faptul că, în numai un deceniu, numărul exploataţiilor din Uniunea Europeană s-a redus de la 12 la 9 milioane. „Au dispărut 800 de exploataţii pe zi în această perioadă. Iar vârsta medie a agricultorilor a crescut de la 55 şi jumătate la 57 de ani. De asemenea, într-un deceniu am pierdut 1 la sută din terenurile agricole din Uniunea Europeană. Pare puţin, dar asta reprezintă o suprafaţă de mărimea întregii suprafeţe agricole a Belgiei!”, a avertizat polonezul.

Doar 0,4% din PIB nu e suficient!

În aceste condiţii, comisarul a declarat că fermierii europeni au nevoie de semnale clare că Politica Agricolă Comună va fi continua şi bugetul acesteia va fi consolidat. „Este extrem de important şi sper că vom primi semnale că există aprobare socială şi politică pentru consolidarea bugetului PAC. Pentru că 0,4% din PIB, cât este în prezent, nu e suficient ca să asigurăm securitatea alimentară şi multe obligaţii ale fermierilor când e vorba de mediul înconjurător şi de climă”, a subliniat Wojciechowski.

Al treilea pilon PAC

Pe de altă parte, acesta a vorbit şi despre necesitatea înfiinţării unui al treilea pilon PAC, dedicat sprijinului pentru fermierii aflaţi în situaţii de criză. „Nu avem suficiente instrumente pentru a sprijini fermierii afectaţi de inundaţii, de secetă, de incendii de pădure şi alte calamităţi naturale ce au loc la nivel european în fiecare an. Avem criza economică, avem criza cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Sunt multe probleme pentru agricultorii noştri. Peste 9 miliarde de euro au fost cheltuite de statele membre ca ajutor de stat. Dar asta nu trebuie să fie o soluţie pe termen lung. Rezerva de criză a agriculturii este de circa 450 milioane de euro, ceea ce nu este suficient pentru a sprijini fermierii la nivel european”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →