4 minute de citit

ÎNGRĂŞĂMINTELE, stres cu degajare necontrolată!

TONA DE AZOT A AJUNS LA 4.300 DE LEI!

 

Fermierul Valeriu Călin, agronom cu destulă experienţă în agricultură, lucrează aproape 500 de hectare, în zona Merei, judeţul Buzău. Este, oarecum, mulţumit de culturile de grâu şi rapiţă înfiinţate pe mai bine de 200 ha. Are în suflet îndoiala că nu a reuşit să asigure un start optim semănăturilor de toamnă, aşa cum ar fi vrut, Din pricina exploziei preţurilor la îngrăşămintele chimice despre care spune că ”e o bătaie de joc!”.

valeriu-calin-buzau_b

”Am fertilizat cu circa 100 kg/ha, faţă de anii normali în care dădeam 250-300 kg/ha, substanţă brută. În momentul de faţă culturile de grâu şi rapiţă sunt frumoase, dar vor cere hrană în primăvară. Eu aş da în două fracţii egale câte 300 kg/ha substanţă brută, dar de unde? Azotul s-a făcut 4.200-4.300 lei tona! Am pe stoc substanţe azotoase cumpărate de anul trecut la preţul vechi, însă îmi ajung doar pentru prima îngrăşare. Pentru primăvară am pregătit să însămânţez 150 ha de porumb şi 120 de floarea soarelui, dar mai mult de 100-150 kg/ha îngrăşământ starter nu-mi pot permite să aplic!”, susţine cultivatorul. 

 

SCHEMA DE FERTILIZARE ESTE DEFICITARĂ!

Valeriu Călin este un om chibzuit, atent la cheltuieli. Anul trecut, costurile medii pe hectarul cultivat s-au dus între 3 şi 5 mii de lei. „De aici încolo se schimbă treaba, vor creşte exact cu cât s-au scumpit îngrăşămintele, produsele de protecţie fitosanitară, seminţele, toate la un loc. M-am hotărât să pun numai sămânţă românească de floarea-soarelui. Un sac costă în jur de 200 de lei, de patru ori mai puţin decât la firmele producătoare! Mă gândesc să fac la fel şi la porumb, hibrizii româneşti sunt bine aclimatizaţi, dar au o hibă: pierd mai greu apa din bob şi nu-i poţi recolta devreme. Am înţeles că s-a mai lucrat la genetică şi mă voi încumeta să semăn câteva parcele”, explică fermierul.

Anul trecut a obţinut producţii bune: 7.000 kg/ha la grâu, 3.000 kg/ha la rapiţă, 3.500 kg/ha la floarea soarelui şi 9.000 kg/ka la porumb.

Inginerul Valeriu Călin consideră că în acest an preţurile produselor agricole vor rămâne neschimbate pentru că nu se vor obţine producţiile scontate! Cauza: schema de fertilizare deficitară. El ştie că reducerea cu 15% a cantităţilor de îngrăşăminte aplicate culturilor de grâu ar duce la scăderea randamentelor cu 5% şi ar putea afecta şi conţinutul de proteine al bobului.

 

PERSPECTIVE ÎNGRIJORĂTOARE

Mulţi producători agricoli nu au necesarul de îngrăşăminte;

Sunt fermieri care aşteaptă până în ultimul moment scăderea preţurilor;

Fertilizarea se va face cu cantităţi mult mai mici decât au nevoie plantele;

Lipsa de îngrășăminte va reduce calitatea şi nivelul recoltelor;

În multe ferme nu se va mai vorbi de profit;

Preţurile mari şi producțiile mici favorizează creșterea inflației!

Agricultorii sunt chemaţi să-și adapteze strategiile de gestionare a riscurilor în raport cu prețul îngrășămintelor, disponibilitatea pe piață și aplicarea fertilizanților la momentul cel mai potrivit.

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România? Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →