La Tecuci, inginerul Neculai Rândunică ne-a declarat cu amărăciune că a pierdut un hectar cu cais, soiul Goldrich fiind cel mai afectat de temperaturile scăzute.
PAGUBA E DE 90 LA SUTĂ!
„Pe platoul unde am livada au fost minus 4 grade C şi bruma mi-a prins pomii în plină floare, paguba fiind de 90 la sută. Odată ce e înflorit, caisul nu rezistă la mai mult de minus 1 grad C. Nu se mai poate salva nimic pentru că soiul are capacitatea redusă de adaptare pe zona noastră şi o slabă rezistenţă la gerurile de revenire din primăvară. Totuşi, mai am ceva speranţă că pe vârfurile ramurilor să fi scăpat de urgie 5-10 la sută din mugurii înfloriţi”, ne-a declarat livădarul.
Fermierul a aplicat la timp tratamentele pe bază de cupru, însă recunoaşte că nu a dat preventiv cu soluţie anti-îngheţ.
DEFRIŞEZ CAISUL, PLANTEZ PRUN
„Celelalte specii – cireş, prun, vişin sau piersic – au rezistat mai bine şocului termic, deoarece se aflau în alt stadiu vegetativ, la umflarea mugurilor floriferi. În fiecare an m-am confruntat cu asemenea situaţii şi am avut mereu pierderi. Acum mă gândesc foarte serios să defrişez şi să înlocuiesc cu prun”, a explicat Neculai Rândunică.
Pomicultorul tecucean şi-ar dori să modernizeze livada cu sisteme anti-îngheţ, dar nu dispune de resurse financiare.
A PIERDUT 10 HA DE CIREŞ!
În partea de est a judeţului Galaţi un alt pomicultor a pierdut 10 hectare de cireş, cu o producţie estimată la circa 100 de tone.
După două-trei săptămâni cu temperaturi de până la 22 de grade C, a fost nevoie de o singură dimineaţă cu minus 4 grade C şi s-a produs dezastrul. Pomii erau dezmuguriţi, îngheţul distrugând pistilul la flori. La o primă evaluare pierderile au fost de 80 la sută.
LIVADĂ COMPROMISĂ ÎN GIURGIU
În judeţul Giurgiu, îngheţurile târzii au produs dezastru într-o tânără plantaţie de cireş superintensivă de 3,6 hectare, cu peste 7.000 de pomi!
„Deşi am făcut tratamente anti-îngheţ, în două dimineţi geroase cu minus 3 grade C am pierdut peste 90 la sută din mugurii de rod, cireșii erau la fenofaza butonului floral şi bruma i-a prins fără apărare. S-au dus pe Apa Sâmbetei peste 9.000 kg de fructe, cât estimasem. Trebuia să fac fumigaţie sau să fi avut dotări în livadă (lămpi termice sau tunuri cu căldură), ca s-o salvez”, ne-a declarat Gelu Bogdan, proprietarul plantaţiei Bogland din Chiriacu, comuna Izvoarele.
ZECI DE MII DE EURO PIERDERE
„Cât am pierdut? E greu de spus, numai ultimele două tratamente anti-îngheţ au fost la 2.500 de lei aplicarea, adică 1.000 de euro, pe lângă ce se mai face printr-o livadă eco. Apoi, motorina consumată la 8,50 lei litrul… Eu, de exemplu, nu am voie să dau erbicid şi ca să ţin iarba sub control trebuie să realizez vreo 5-6 lucrări succesive cu freza cu palpator. La o trecere se consumă circa 100 litri de motorină, ca idee”, explică Gelu Bogdan.
De asigurarea culturii la fenomenele meto extreme nici nu poate fi vorba. „Nu face nici nimeni asigurare pe partea de producţie pomicolă, în cel mai bun şi fericit caz îţi face asigurare pe material lemnos, dar asta înseamnă să vină o vijelie, un uragan să rupă toţi pomii, vandalism sau, Doamne fereşte, să ia foc plantaţia!”, susţine fermierul.
SOLUŢII PRACTICE ANTI-ÎNGHEŢ
Pentru a conferi rezistenţă plantaţiilor de pomi împotriva temperaturilor scăzute din primăvară, fermierii au la îndemână soluţii anti-îngheţ (antifreezing).
DE REŢINUT! Soluţiile anti-îngheţ pot fi aplicate încă din toamnă, imediat după căderea frunzelor. În acest fel, pomii sunt protejaţi şi de gerurile mari ce pot surveni în timpul iernii. Click AICI şi vezi care sunt soluţiile anti-îngheţ propuse de specialistul Ferma!
3 PAŞI PENTRU RECUPERAREA LIVEZILOR AFECTATE DE GER
1. Se aşteaptă ca pomul să-şi revină, apoi se fac tăieri de suprimare a eventualelor ramuri ce nu se mai recuperează.
2. Sunt recomandate şi stropiri cu îngrăşăminte foliare, dar şi cu produse fitosanitare de contact pe bază de captan, mancozeb.
3. Se mobilizează solul pentru o bună aerisire şi se aplică, la nevoie, îngrăşăminte minerale complexe.
ATENŢIE! După tăierea ramurilor afectate, obligatoriu se aplică stropiri cu soluţii cuprice pe bază de hidroxid de cupru, oxiclorură sau cupru din sulfat de cupru tribazic, în dozele recomandate de producător.
Până acum au fost afectaţi pomii care erau pe văi. De data asta, gerul de revenire a afectat pomii care erau la înălţime. Când e temperatură umedă, efectele se văd în zonele joase, pe vale. Acum a venit temperatură uscată şi a luat tot ce se afla în vârf de deal. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva!
ADRIAN NEDELCU
Pomicultor din jud. Galaţi
PROTEJEZI POMII CU… GHEAŢĂ!
„Poţi să faci anti-îngheţ ori cu tunuri de căldură, ori să-ţi dotezi livada cu picurător. Practic, stropeşti ca să se facă un strat de gheaţă pe pomi şi astfel livada e protejată. Deasupra pomilor se pun nişte stropitori, dai drumul la irigare şi pulverizează fin. Practic, îmbraci în gheaţă toţi pomii”, explică Gelu Bogdan, cel care înainte de a se produce dezastrul, fusese într-o emisiune televizată alături de un meteorolog care îl asigurase că nu vor fi temperaturi cu minus în sudul ţării!
un articol de
MARIAN MUŞAT