Informaţia CORECTĂ vs. informaţia GREŞITĂ - Revista Ferma
5 minute de citit

Informaţia CORECTĂ vs. informaţia GREŞITĂ

foto-1ag119_b

Fiind vorba de o postare mai veche – şi, după cum am afirmat, venită din partea unui domn care pretinde că are cunoştinţe în domeniu -, am stat în cumpănă dacă să o aduc în atenţia dumneavoastră sau nu, deoarece, în acest mod aş leza imaginea celor care într-adevar fac ceva util pentru zootehnia românească, fie ea în sistem industrial, fie în sistem gospodăresc!

Pui_b

Furaj finit plus complex vitaminic?!
După spusele dânsului, în primele 3-4 săptămâni, puii primesc furaj START iar în apă un complex vitaminic cu aminoacizi susţinut de un acidifiant.
Cu furajul START sunt perfect de acord, dar nu se specifică nimic în legătură cu durata vitaminizării, ceea ce mă duce cu gândul că aceasta durează tot 3-4 săptămâni! Nu există aşa ceva! Producătorii de complexuri vitaminice buvabile recomandă administrarea acestora MAXIM 7 zile pe lună!
Pentru ce se administrează puilor aceste complexuri vitaminice atâta timp cât furajul finit conţine tot necesarul de vitamine, minerale şi aminoacizi?
Mai mult decât atât, puilor proaspăt eclozaţi domnul în cauză nu le face absolut niciun tratament care ar preveni îmbolnăvirile transmise pe linie verticală (prin ou), cu toate că există medicamente care se recomandă a fi administrate încă din prima zi de viaţă!
Tot în această perioadă, de 3-4 săptămâni, dânsul le administrează un vaccin împotriva bolii de Newcastle la 17-18 zile, urmată de rapel la 14 zile şi o deparazitare cu Singal! Vaccinul este util, dar mult prea târziu administrat iar deparazitarea la o vârstă atât de fragedă nu-şi are sensul, pentru că la vârsta asta mult mai periculoasă ar fi o coccidioză!

Pui_b

Un mix furajer care face mai mult rău decât bine!
Trecând la faza imediat următoare şi anume, de CREŞTERE, dânsul afirmă că aceasta ar ţine doar două, trei săptămâni şi primesc un furaj Faza 2 realizat în gospodărie (porumb 30%, grâu 30%, floarea soarelui 15%, orz 15%, mazăre 10%).
Ce să înţelegem de aici? În primul rând, perioada de creştere este cuprinsă, teoretic, între 4 şi 8 săptămâni. Practic, în funcţie de rasă, aceasta se poate prelungi până la 10 săptămâni, deci sub nici o formă perioada de creştere nu poate fi de numai 3 săptămâni!
Pentru ca puiul să aibă o dezvoltare sănătoasă şi corectă, furajul administrat acestuia trebuie să îndeplinească anumiţi parametri, pe care mixul sugerat de domnul în cauză nu îi atinge sub nici o formă. Exemplificăm în tabel câţiva dintre aceştia.

FURAJ CORECT VS. FURAJ GREŞIT – PERIOADA CREŞTERE

tabgaiag119_b
În continuare, după această perioadă de CREŞTERE care, în acest caz, se opreşte la 5 săptămâni inclusiv, domnul nostru afirmă că furajul administrat va conţine numai uruială de cereale, furaj la care valorile nutrienţilor menţionaţi în tabel scad şi mai mult. În două vorbe voi spune că avem de-a face cu un furaj TOTAL DEZECHILIBRAT, care duce la o creştere încetinită, la un sistem imunitar slăbit şi la un sistem muscolo-scheletal carenţat.
Cât despre carenţele descrise, domnul în cauză ar dori să le acopere prin administrarea de complexuri vitamino-minerale, dar furajul sărăcăcios în nutrienţi împiedică, în mare parte, asimilarea vitaminelor şi mineralelor în cantitatea necesară. Cum am mai amintit si anterior, administrarea acestora conform producătorilor se face 5-7 zile consecutiv, lunar, dar aici ne lovim iarăşi de un exces de zel tipic românesc, pentru că dânsul administrează aceste complexuri 5 zile, cu pauză 10 zile!
În încheiere, domnul mai afirmă că la 8 săptămâni administrează un Pestiholvac, vaccin împotriva bolii de Newcastle şi a Holerei aviare, cu rapel la 21 zile, cu repetare din 4 în 4 luni, ceea ce este una dintre puţinele acţiuni corecte.
Dacă la 5 săptămâni furajul era constituit numai din cereale, după două luni spune că îl simplifică şi mai mult, făcându-l numai din grâu-porumb!

Datele de bat cap în cap. Rezultatul? O pasăre slab furajată!
Perioada de creştere va fi de 3-4 luni iar puiul, după exsangvinizare, deplumare şi eviscerare va rămâne la 1,3 kg, la 8 săptămâni! Iarăşi o inadvertenţă a datelor furnizate! Eu înclin să cred că este vorba totuşi de 8 săptămâni şi nu de 3-4 luni, dar nu aş putea preciza hibridul/rasa pentru că greutatea în viu ar fi orientativă: 1,6-1,7 kg.
În cazul unui hibrid de carne (Ross 308), dacă luăm în calcul furajarea cu furaj STARTER folosită în primele 4 săptămâni, teoretic puiul la o lună ar cântări 1,5 kg! Deci în perioada rămasă până la 8 săptămâni să ia în greutate numai 0,1-0,2 kg? EXCLUS! Dacă luăm în calcul un hibrid ouător, nici nu se pune problema atingerii unei greutăţi de 1,7 kg la 8 săptămâni, această greutate atingând-o la vârsta de 20 de săptămâni!
Concluzia este că, aşa cum am început ironic articolul, cu „MINUNATUL Facebook”, într-adevăr trebuie să sortaţi foarte atent atât persoana cât şi informaţia pe care o primiţi pentru că, în caz contrar, veţi întâmpina mari probleme. O pasăre bine furajată este o pasăre sănătoasă!

Stimaţi gospodari, în speranţa că v-am fost de folos, vă aşteptăm cu întrebări, propuneri şi dezvăluiri din experienţa proprie la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile specializate: Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne gaini ouatoare şi Ferma de familie

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →