Cum a fost…
„Anul agricol 2010-2011 a debutat în septembrie anul trecut cu lipsa sau insuficienţa umidităţii în sol, ceea ce a condus la întârzierea răsăririi, în primul rând la cultura de rapiţă. Octombrie a venit cu aport de precipitaţii, dar regimul termic scăzut nu a fost favorabil răsăririi şi creşterii plantelor.
Luna noiembrie, în schimb, a fost cu temperaturi peste media multianuală şi a mai diminuat rămânerile în urmă ale creşterii şi dezvoltării culturilor. Dacă grâul şi orzul au reuşit la intrarea în iarnă să aibă o situaţie bună pe cea mai mare suprafaţă, rapiţa era nepregătită să ierneze normal.
În continuare, zăpada care a acoperit câmpul peste iarnă a protejat culturile împotriva îngheţului. Cu toate acestea, o parte din suprafaţa de rapiţă a fost calamitată şi a trebuit reînsămânţată cu alte culturi în primăvară. Cerealele păioase şi rapiţa rămasă în vegetaţie, folosind condiţiile meteo şi valorificând tehnologia aplicată, promit o producţie mulţumitoare”, explică Lucian Buzdugan.
Cum va fi…
În ceea ce priveşte prognoza imediat următoare, Elena Mateescu, Şef Laborator Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), ne furnizează principalele caracteristici termice şi hidrice: “În intervalul 1 iulie – 31 iulie 2011, temperaturile medii diurne ale aerului vor înregistra valori peste mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în centrul ţării regimul termic din aer se va încadra în limite apropiate de normalul perioadei.
Cantităţile de precipitaţii se vor putea situa sub mediile multianuale în aproape toate regiunile agricole, iar în nord-vestul ţării vor fi apropiate de normele climatologice lunare.
Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
În cultura de porumb neirigată, la sfârşitul lunii iulie 2011, pe adâncimea 0-100 centimetri, rezerva de umiditate se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor agricole.
Pe suprafeţe extinse din sudul, sud-estul şi local în estul ţării se va înregistra fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă”.