Expozanţii, în număr de peste 350, au expus pe o suprafaţă de 30.000 mp o gamă variată de produse, începând de la maşini şi utilaje agricole de ultimă oră până la produse tradiţionale româneşti din zonele Ardeal, Banat, Bucovina, Moldova şi Maramureş.
În standurile de animale au fost expuse rase variate de taurine, ovine, caprine şi cabaline, iar în ultima zi a târgului, în cadrul „Concursului naţional de taurine, ovine şi caprine”, cele mai apreciate exemplare au fost premiate.
Tot sub egida Indagra, s-au desfăşurat şi ediţia a IV-a a Târgului internaţional pentru industria alimentară – Alimenta – manifestare expoziţională dedicată promovării utilajelor pentru producerea şi procesarea produselor alimentare. Au fost expuse în spaţiile special amenajate: alimente, băuturi, tehnologie de procesare alimente, igienă şi siguranţă alimentară, transport, logistică, depozitare, gastronomie, literatură de specialitate/cărţi de bucate, echipamente şi utilaje uzate.
Expoziţia internaţională pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice – ALL PACK a reunit peste 60 de firme expozante din 10 ţări (Bulgaria, Grecia, Moldova, Olanda, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Turcia, Ungaria şi România) ce şi-au expus produsele pe o suprafaţă de peste 5.000 mp.
În acelaşi spaţiu expoziţional s-a desfăşurat şi Târgul de Vinuri şi Băuturi Alcoolice – Expo Drink & Wine.
Şi la această ediţie a Indagra Farm 2011, PIC Romania a lansat pe piaţa românească un nou produs, vierul terminal PIC 426 Performer.
Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Patronatului Român al Cărnii de Porc ( PRCP),
Directorul executiv al Patronatului, Stanca Tudor, a prezentat participanţilor principalele demersuri pe care organizaţia le-a întreprins în vederea protejării intereselor legitime ale fermierilor, precum şi necesitatea ca aceştia să îşi unească mai eficient eforturile pe viitor.
Zootehnia a fost bine reprezentată la Indagra
Sectorul zootehnic a fost bine reprezentat la Indagra, cu exemplare diverse de bovine, ovine, caprine, cabaline şi câini ciobăneşti.
La specia bovine, au fost expuse rasele locale: Bălţata românească, Brună, Bălţata cu negru românească, Pinzgau de Transilvania, Sura de Stepă şi Bivolul românesc, precum şi rase importate specializate pe producţia de lapte – rasa Montbeliarde – şi de carne – rasele Charolaise, Limousine, Aberdeen Angus, precum şi metişi obţinuţi prin încrucişarea femelelor aparţinând raselor locale cu masculi din rasele de carne.
La categoria ovine, crescătorii au expus animale ce aparţin raselor locale de ovine, şi anume: Ţurcana (cu varietăţile ei), Ţigaie, Oaia cu Cap Negru de Teleorman, Merinos, Karakul, precum şi noi creaţii biologice realizate la ICDCOC Palas Constanţa: Oaia de lapte, Linia de Carne, Linia Prolifică.
Crescătorii de caprine reprezentaţi de Asociaţia Crescătorilor de Capre din România „Caprirom”, au prezentat atât rase locale de capre: Alba de Banat şi Carpatina, cât şi rase de capre din import specializate pe producţia de lapte: Saanen şi Murciano Granadina şi pentru producţia de carne: Boer.
Exemplarele cabaline au fost aduse în expoziţie de Hergheliile şi Depozitele de armăsari de stat aflate în administrarea Romsilva. Au fost expuse 14 exemplare din rasele: Lipiţan, Gidran, Huţul, Furioso North Star, Shaghya Arabă, Calul de Bucovina, Semigreu, Calul românesc de sport.
Crescătorii de bovine îşi cer drepturile
Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) nu au participat anul acesta la Indagra, nemulţumiţi de suma prea mică pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o aloce pentru Plata Naţională Directă Complementară aferentă anului 2011. „Sunt bani puţini.
Ne gândim la un minim de 550-600 lei. Pentru că, spre exemplu, o fermă de vaci de o sută de capete din Finlanda primeşte pe an în jur de 200 mii de euro ca ajutor de la stat”, ne-a declarat Costel Caraş, preşedintele Asociaţiei Holstein-Ro, unul dintre puţinii crescători de bovine care s-au încumetat să participe la expoziţia de la Bucureşti.
Acesta şi-a exprimat însă susţinerea totală faţă de intenţia FCBR legată de posibilitatea declanşării unui protest de stradă. „Dacă vor solicita şi prezenţa noastră, sigur că îi vom susţine. Noi nu ne dăm la o parte în astfel de acţiuni, pentru că e normal să ne cerem drepturile chiar şi în stradă. E o modalitate clară de a arăta politicienilor că nu poţi pretinde siguranţă alimentară de la nişte fermieri care sunt total decapitalizaţi, care practic abia se târâie după un an pe altul”, spune Caraş.
La rândul său, Ioan Cristolovean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental, ne-a declarat: „Subvenţia pe cap de animal oferită de Minister este mult prea mică şi nu acoperă costurile de producţie. Suntem dispuşi să ieşim în stradă. Din păcate, la ora actuală nu suntem prea organizaţi”, constată fermierul braşovean, care deţine un efectiv 222 de capete de vaci din rasele Bălţată românească şi Holstein.
Stanca Tudor: 2012 va fi un an bun pentru porc
Conform proiectului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), sectorul porcine nu va beneficia de nici un fel de susţinere financiară. „Vor rămâne numai minime intervenţii de piaţă de tipul stocării private sau restituţii de la export, dar acestea din urmă vor fi limitate şi până în anul 2020 eliminate complet”, a declarat Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Indagra.
Vor exista totuşi alte mijloace de atragere a fondurilor în acest sector. Astfel, va fi permisă constituirea unor fonduri mutuale în cadrul organizaţiilor profesionale. „Acestea vor putea fi folosite în perioadele de criză pentru susţinerea financiară a fermierilor.
În aceste perioade de criză, cum a fost criza dioxinei sau criza furajelor, perioade în care piaţa cărnii de porc a avut mult de suferit, organizaţiile profesionale vor putea să-şi ajute membrii cu sume pe care le vor hotărî, Uniunea Europeană cofinanţând acest ajutor, în raportul de un euro asigurat de organizaţiile profesionale şi 65 de euro cenţi de către UE”, remarca directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc.
Efectivul de scroafe al UE, în scădere cu 5%
Un alt tip de sprijin pe care îl preconizează viitoarea Politică Agricolă Comună se referă la susţinerea organizaţiilor profesionale. Astfel se doreşte armonizarea politicilor pe filiera cărnii de porc, de la producător până la comerciant. „Sigur este un vis această armonizare, dar nu este de nerealizat tehnic. Presupune un proces mai lung”, susţine Stanca Tudor.
Producătorii din acest sector au însă motive să fie optimişti. „Deşi traversăm o perioadă dificilă, cererea de carne de porc este în creştere. Din păcate această creştere nu este corelată cu cea a preţului. Sfatul nostru este să vă ţineţi efectivele de porc, pentru că 2012 va fi un an bun pentru porc.
Nu vom avea concurenţă foarte mare anul viitor, pentru că şi în Uniunea Europeană efectivul de scroafe s-a redus în medie cu 5 la sută. Nu se aştepta nimeni la un asemenea recul în efectivele de reproducţie”, a concluzionat lidera organizaţiei profesionale a crescătorilor de porcine din România.
De cinci ani, numărul porcinelor din România este în continuă scădere. Cauzele acestui declin sunt multiple. „Pe de o parte, nu a existat nici un fel e strategie pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea acestui sector. Iar pe de altă pare, structura creşterii porcului în România este total atipică.
Noi avem doar 30-40% din animale în ferme comerciale şi diferenţa se regăseşte în gospodăriile populaţiei, unde practic a survenit acest declin”, ne-a explicat Ioan Ladoşi, director pe Europa Centrală şi de Est al companiei Genus.
Luc Esprit denunţă ipocrizia autorităţilor de la Bruxelles
Cu ocazia târgului de la Romexpo, Luc Esprit, secretar permanent al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Porumb, a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre temerile legate de o posibilă liberalizare a pieţei cerealelor, care ar putea avea consecinţe dramatice pentru producătorii europeni.
„Uniunea Europeană trebuie să evite încheierea unor acorduri comerciale cu Mercosur sau Ucraina, dacă vrem să ne păstrăm o poziţie puternică pe piaţa porumbului”, susţine reprezentantul Maiz’Europ. Potrivit acestuia, UE va trebui să îşi crească producţia de porumb în viitor prin toate mijloacele avute la dispoziţie, fie prin dezvoltarea geneticii, fie prin irigaţii sau prin folosirea substanţelor fitosanitare.
Totodată, Luc Esprit denunţă ipocrizia Uniunii Europene în ceea ce priveşte poziţia faţă de culturile biotehnologice. „Organizaţia noastră se pronunţă în favoarea adoptării plantelor biotehnologice, criticând în acelaşi timp atitudinea ipocrită a autorităţilor de la Bruxelles, care pe de o parte interzic cultivarea plantelor modificate genetic, însă pe de altă parte acceptă importul şi consumul acestora”, a declarat oficialul francez.
Maschio-Gaspardo, reprezentare în forţă la IndAgra
Pentru Maschio-Gaspardo, 2011 a fost un an bun din punct de vedere al vânzărilor. „Până la mijlocul lunii octombrie, cifra de afaceri a companiei italiene pe piaţa din România a fost de 18 milioane euro, dintre care 10 milioane a reprezentat-o valoarea exporturilor operate prin intermediul fabricii de la Chişineu Criş. Maschio-Gaspardo a devenit anul acesta cel mai mare producător de utilaje agricole din România”, ne-a declarat Mirco Maschio, cu ocazia unui interviu acordat în exclusivitate la Indagra.
Ce spun vizitatorii Indagra?
Prezenţi în număr semnificativ la târgul Indagra 2011, vizitatorii, fermieri sau nu, au fost atraşi în special de animalele expuse, căutând soluţii alternative pentru problemele pe care le-au întâmpinat în propriile exploataţii, dar şi rase de animale care să le aducă mai mult profit.
„Am venit pentru a vedea exponatele de la animale şi dorim să aflăm câteva detalii despre cum să acţionăm pentru a creşte animale mai rentabile şi pentru a ne dezvolta. Avem o fermă de vaci şi suntem interesaţi de o rasă mai bună pentru care să optăm, cu o capacitate de producţie de lapte mai mare, dar ne-ar interesa şi un aparat de muls. Vrem să vedem care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru a avea o activitate cât mai rentabilă”, ne-a spus, Viorel Constantin, fermier din judeţul Prahova.
Cei direct interesaţi de achiziţionarea unor animale de rasă provenite din alte ţări au plecat din târg cu un gust amar, deoarece acestea au fost mai slab reprezentate, comparativ cu anii anteriori. „Indagra este bine organizată, dar observ că expozanţii străini sunt slab reprezentaţi la standurile de animale. Eu sunt interesat de achiziţia unor oi de rasă de carne, cât mai rentabile, de preferat din Franţa, Anglia, Germania, Austria”, ne-a spus Gheorghe Savu, fermier ce cultivă o suprafaţă agricolă de 60 ha.
Maşinile şi utilajele agricole se negociază… la târg
Maşinile şi utilajele agricole au atras fermierii, fie prin noutăţile tehnice, fie prin facilitarea accesului către o astfel de achiziţie.
Astfel, companii importante, producători sau dealeri de maşini şi utilaje agricole, au expus o gamă variată de modele, unele de ultimă oră, altele deja consacrate; fermierii însă, au întrebat mai întâi de preţuri.
Cei direct interesaţi de achiziţionarea unui utilaj agricol ştiu că cele mai bune afaceri sunt acelea încheiate faţă în faţă, nu prin internet, telefonic sau prin corespondenţă. Şi acestea sunt eficiente, dar negocierea… tot la târg se face. „Am venit interesat de nişte utilaje performante pentru pomicultură, chiar şi un tractor adaptat pentru această activitate.
Una e să vezi utilajele pe internet, alta e să vii, să observi detalii, să vezi cum funcţionează, să iei legătura direct cu producătorul. Aşa se poate negocia, dacă ne interesează ceva, deci e mult mai bine să venim la expoziţii”, consideră Mircea Săndulescu, proprietar al unei livezi în Valea Topologului.
Chiar dacă unora li s-a părut mai restrânsă decât ediţia din anii anteriori, pentru cei care au venit strict pentru informare şi din dorinţa de a urmări tendinţele pieţei, Indagra a fost locul ideal.
„Indagra din acest an este interesantă, parcă mai mică decât cea de anul trecut, dar cu toate acestea am găsit produse interesante. Este important pentru noi, cei care avem preocupări în domeniul agriculturii, să participăm sau cel puţin să vizităm ca să vedem care sunt tendinţele pieţei”, ne-a spus Luigi Gomoiu, crescător de suine cu un efectiv de 800 scroafe.
FERMA MEDIA GRUP LA INDAGRA
Ferma Media Grup a participat cu un stand propriu, amenajat în interiorul Pavilionului Naţional al Franţei, unde peste 30 de companii franceze şi-au prezentat oferta de produse şi servicii.
În incinta standului am amenajat un studio TV, unde fost intervievaţi dealeri de maşini şi utilaje agricole, lideri ai asociaţiilor şi organizaţiilor profesionale din domeniul agriculturii, fermieri şi reprezentanţi ai firmelor din domeniul agricol.
De asemenea, într-una din pauzele de filmare, prezentatorii emisiunilor „Viaţa satului” şi „În grădina Danei” au poposit la studioul Ferma Media Grup şi, într-un interviu acordat redactorilor Ferma, ne-au vorbit, printre altele, despre cum se reflectă agricultura pe micile ecrane.
Clipurile video pot fi vizionate pe portalul nostru www.agroinfo.ro, la secţiunea Video.
MISS VĂCUŢA INDAGRA 2011
În ultima zi a târgului, 23 octombrie, cele mai frumoase şi productive exemplare din rasele expuse la Concursul de animale, au fost premiate, după ce au fost evaluate de bonitori.
În cadrul concursului, s-a acordat şi titlul de Miss Văcuţa Indagra 2011, obţinut de un vaca Holstein Friesen prezentată de SCAI Pantelimon S.A. Născut în luna a cincea a anului 2008, exemplarul provine dintr-un taur Bavaria celebru, cu o valoare de ameliorare a rasei de 110%, iar mama sa a dat la prima lactaţie 8.612 litri de lapte, cu 318 kg de grăsime.
Miss Văcuţa Indagra 2011 a fătat în luna a noua 2011 şi a dat, la primul control, 48 litri de lapte/zi, constituind, potrivit specialiştilor din domeniu,„tipul de Holstein dorit pentru România”. Mihai Petcu, proprietarul vacii, deţine 750 de capete de bovine, dintre care 350 sunt vaci de lapte, cu o medie de circa 33 litri/cap de animal, iar suprafaţa agricolă pe care o lucrează este de 700 ha.
Ferma Pantelimon a vândut, până acum, peste 2.200 de juninci şi 500 de tăuraşi de reproducţie.