
Încălzirea globală scade simțitor rata de supraviețuire a mieilor și fertilitatea ovinelor din Australia.
Un studiu realizat la Universitatea din Adelaide, Australia, publicat în revista Nature Food a constatat că potențialele mortalități ale mielilor cauzate de stresul termic ar putea crește de la 2,1 milioane la 3,3 milioane, la o creștere cu 3 grade Celsius a temperaturii.
Impactul economic pe care creșterea temperaturii cu 1-3 grade C l-ar avea în sectorul de ovine din Australia s-ar putea cifra la pierderi de 4,3 miliarde de dolari.
În prezent se estimează că 2,1 milioane de miei mor anual din cauza stresului termic, arată studiul. Dacă temperaturile s-ar mări cu 3°C, acest număr ar crește la 3,3 milioane, scrie THE GUARDIAN.
VEZI 4 acţiuni prin care putem reduce stresul termic la ovine şi caprine!
STRESUL TERMIC, O PROBLEMĂ SERIOASĂ!
Autorul principal al raportului, profesorul asociat Will van Wettere, a spus că stresul termic este o „problemă uriașă și situația se va înrăutăți în următorii ani! Și se pare că am depășit deja o creștere cu un grad – este o îngrijorare, o mare îngrijorare”.
„Zonele în care oile pot fi crescute eficient în Australia probabil se vor reduce semnificativ în viitor”, a spus Van Wettere.
Van Wettere a spus că oile din Queensland și mediile aride sunt cele mai vulnerabile la stresul termic cauzat de creșterea temperaturii.
În alte două studii australiene anterioare la care se face referire în raport, s-a demonstrat că stresul termic a redus rata de fătări cu 3,5% pentru fiecare zi în care s-au depășit 32,2 grade Celsius. Căldura extremă a scăzut, de asemenea, calitatea materialului seminal la berbeci și a afectat dezvoltarea fetușilor.
„Când este mai cald, oile au mai puțini miei”, a spus Van Wettere. „Apoi, există efectul căldurii în timpul gestației, care are ca rezultat miei mai mici, slab dezvoltați, ce au foarte puține șanse de supraviețuire”.