Comisia Europeană a aprobat încă 4 denumiri pe lista celor 1.672 de produse alimentare deja protejate la nivelul Uniunii.
ROȘIA CU ”DOP” DIN TURCIA
Comisia Europeană a aprobat adăugarea ‘Ayaș Domatesi’, o roșie turcească, în registrul Denumirilor de Origine Protejată (DOP).
‘Ayaș Domatesi’ este o roșie cu coajă subțire și foarte suculentă, cultivată din semințe și răsaduri de ecotip local în districtul Ayaș din provincia Ankara. Este mare și cărnoasă, coaja are o culoare roz-roșu tern, fiind ușor crestată pe suprafața exterioară.
Când fructul este tăiat în două, se observă o pată albă pe pulpă. Datorită acidității sale ridicate, are o aromă ușor sărată și gust ușor de citrice.
Soiul ‘Ayaș Domatesi’ este cultivat în Ayaș încă din anii ’60. Raionul Ayaş, care se află în Regiunea Anatolia Centrală, diferă de caracteristicile climatice ale restului regiunii iar acest microclimat influențează caracteristicile produsului.
CARNE DE LA VITE HRĂNITE CU IARBĂ IRLANDEZĂ
„Carnea de la vitele furajate cu iarbă irlandeză” se regăsește acum în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), ceea ce înseamnă a patra indicație geografică (IG) acordată de UE Irlandei insulare (Irlanda și Irlanda de Nord).
Creșterea vitelor este recunoscută ca parte integrantă a economiei irlandeze și nord-irlandeze, pe baza dependenței unice a insulei de agricultura bazată pe flora spontană a pajiștilor și de potențialul de creștere a ierbii.
Fermele „Irish Grass Fed Beef” sunt esențiale pentru peisajul rural și comunitățile din Irlanda. „Carne de vită hrănită cu iarbă irlandeză” include exclusiv bovinele a căror rație furajeră conține cel puțin 90% iarbă de pe pășuni și care petrec cel puțin 220 de zile pe an de-a lungul vieții la pășunat.
Vitele trebuie să fie născute, crescute, finisate, sacrificate, refrigerate în zona geografică a insulei Irlanda. Legătura dintre produs și zona de unde provine se bazează pe calitatea alimentară constant ridicată, care, la rândul său, a condus la o bună reputație pe piețele UE și globale.
„Irish Grass Fed Beef” va fi înregistrată și protejată în toată Uniunea Europeană și în Irlanda de Nord.
CEAPA ”CEBOLA DA MADEIRA”
„Cebola da Madeira” este numele dat bulbilor produși prin practici tradiționale în insulele Madeira și Porto Santo din Portugalia.
Aroma cepei este distinctă, cu o notă de dulceață și de usturoi, pământoasă și proaspătă. Când este gătită, aromele se temperează și capătă note de afumat, la grătar sau de caramel, păstrându-și în același timp intensitatea și complexitatea.
Parohia Caniço de pe insula Madeira este recunoscută pentru producția de „Cebola da Madeira”. Nu numai că asigură cea mai mare parte a aprovizionării regionale, dar găzduiește și „Festa da Cebola” (Festivalul Cepei) încă din 1997 pentru a promova acest produs tradițional și pentru a păstra metodele de producție specifice.
Pe insula Porto Santo, această cultură face parte din obiectivul strategic de salvgardare, îmbunătățire și optimizare a resurselor agricole și culturale ale insulei.
CORNIȘONII ÎN SARAMURĂ DIN SUEDIA
„Vit färsksaltad Östgötagurka” este un cornișon alb, cultivat în seră, murat în saramură și condimente. Este o specialitate din Östergötland, Suedia.
Fiecare producător de „Vit färsksaltad Östgötagurka” folosește propria rețetă pentru a pregăti saramura. În mod tradițional, saramura trebuie să conțină suficientă sare pentru ca un ou de găină să plutească în ea și obligatoriu mărar!
Compoziția se bazează adesea pe rețete vechi care au fost transmise din generație în generație. „Vit färsksaltad Östgötagurka” diferă de alte tipuri de castraveți cornișon conservați disponibili în comerț, deoarece saramura utilizată nu conține nici zahăr și nici oțet.
SISTEMELE DE CALITATE ALE UE
Politica UE în domeniul calității are ca scop să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale. Se poate acorda o „indicație geografică” (IG) pentru denumirile produselor, dacă acestea au o legătură specifică cu locul unde sunt fabricate.
Recunoașterea IG le permite consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând în același timp producătorii să își promoveze mai bine produsele. Recunoscute ca proprietate intelectuală, indicațiile geografice joacă un rol din ce în ce mai important în negocierile comerciale dintre UE și alte țări. Alte sisteme de calitate ale UE pun accentul pe procesul de producție tradițional sau pe produsele fabricate în zone naturale dificile, cum ar fi cele montane sau insulare.
Uniunea Europeană are peste 3500 de indicații geografice înregistrate.
România are 11 produse protejate în Uniunea Europeană iar cea mai recentă certificare IGP a primit-o ”Pita de Pecica”.
VEZI AICI cum arată brânza de Aubrac din Franța și uleiul de măsline din Spania, de asemenea introduse recent în catalogul produselor protejate cu indicație geografică la nivel european!