În „pole position” cu BASF - Revista Ferma
7 minute de citit

În „pole position” cu BASF

Şi dacă inspiraţia a venit de această dată din motosport, un domeniu în care fiecare detaliu contează şi orice manevră greşită te poate costa scump, ne-am lăsat antrenaţi în acest joc al deciziilor care pot face diferenţa, pentru a afla care sunt recomandările specialiştilor BASF în ceea ce priveşte protecţia culturilor agricole. Dar hai să le luăm pe rând, în ordinea în care ne-au fost ele prezentate la simpozionul din capitala Banatului.

Simpozion BASF

Flexibilitate în aplicarea tratamentelor
Lansat anul trecut, Pulsar Plus este apreciat ca având cea mai bună formulare dintre toate erbicidele postemergente la cultura de floarea-soarelui, fiind integrat în sistemul de producţie Clearfield Plus. Cu o mai mare flexibilitate în aplicare, acest produs le permite fermierilor să aleagă mai uşor strategia potrivită de combatere a buruienilor, să ajusteze doza şi momentul aplicării în funcţie de condiţiile concrete din câmp, precum gradul de infestare, stadiul buruienilor sau prezenţa unor specii-problemă.
Pentru campania de primăvară, reprezentanţii BASF au pregătit o ofertă specială, care sună astfel: la fiecare 50 de litri de Pulsar Plus achiziţionaţi, se oferă cu titlu gratuit o doză de 2 litri de fungicid Pictor, suficient pentru tratarea a 4 hectare! Acest fungicid cu acţionare sistemică, ce poate fi utilizat şi în cultura de rapiţă, are o excelentă eficacitate preventivă şi curativă, determinată de un bun echilibru între cele două substanţe active. La rapiţă, Pictor poate fi aplicat din perioada de apariţie a butonului galben, până la înfloritul deplin (nu mai mult de un tratament!), iar la floarea-soarelui, începând cu stadiul de 10 frunze, până la sfârşitul înfloritului (maximum două tratamente!)

Soluţie complexă pentru combaterea buruienilor
Dacă discutăm însă de cultura porumbului, pachetul Rekord Max este soluţia postemergentă completă, cu un spectru larg de combatere a buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate, inclusiv a celor perene. Un astfel de pachet pentru 5 hectare are în componenţă erbicidele Callam (2 kg) şi Samson Extra 6 OD (3,5 litri), precum şi adjuvantul Dash (5 litri). Efectul acestuia asupra buruienilor se poate manifesta ca un control complet sau numai ca o stagnare din creştere. Nivelul combaterii depinde de specia de buruieni, stadiul de dezvoltare şi de condiţiile climatice. Pachetul Rekord Max se recomandă a fi aplicat începând cu stadiul de 2-6 frunze ale porumbului, ţinând cont de stadiul de dezvoltare a buruienilor. Astfel, speciile monocotiledonate anuale trebuie să se afle în stadiul de 1-3 frunze şi până la înfrăţit, iar cele perene, cum sunt costreiul şi pirul târâtor, trebuie să aibă aproximativ 15-20 cm, respectiv 15 cm în înălţime. În schimb, buruienile cu frunză lată trebuie să fie între 2 şi 6 frunze.

Protecţie foliară prin tratamentul seminţei
Pe de altă parte, Systiva este primul fungicid pentru cereale, cu acţiune foliară, care poate fi aplicat odată cu tratamentul seminţelor, ceea ce reprezintă o abordare radical diferită faţă de alte fungicide foliare de pe piaţă. O soluţie revoluţionară care răspunde eficient nevoilor fermierilor şi, foarte important, este independent faţă de condiţiile climatice. Acest produs face parte din gama AgCelence, ceea ce înseamnă că plantele tratate cu Systiva vor avea parametri superiori şi implicit o valoare mai mare de vânzare pe piaţă. Soluţia propusă fermierilor este una extrem de simplă, ce oferă atât posibilitatea îmbunătăţirii managementului activităţilor în fermă, cât şi timp preţios economisit. Această abordare complet inovatoare asigură sănătatea plantelor încă de la semănat, controlând pentru o perioadă lungă de timp agenţii patogeni cu acţiune foliară. Astfel, fermierii nu mai trebuie să-şi facă griji în ceea ce priveşte urgenţa aplicării primului tratament foliar în primăvară, ne asigură reprezentanţii BASF! Systiva este omologat atât pentru culturile de grâu şi orz de toamnă, cât şi pentru orzoaica de primăvară.

Producţii la volum maxim
Un alt fungicid cu efecte AgCelence, lansat pe piaţă anul trecut şi omologat pentru culturile de floarea-soarelui şi de porumb, Retengo, controlează un spectru larg de boli şi reduce pierderile cauzate de acestea, asigurând un spor de producţie şi o calitate superioară. Acesta are o mobilitate translaminară în frunze şi în acelaşi timp formează un depozit pe suprafaţa plantei, putând oferi astfel o eficacitate de lungă durată. Recomandarea BASF este ca fungicidul Retengo să fie aplicat preventiv, sau cel mult la apariţia primelor simptome de boală! Pentru floarea-soarelui, doza pe hectar recomandată este între 0,5 şi 1 litru, iar la porumb se poate aplica între 0,7 şi 1 litru la hectar, în funcţie de gradul de infestare. Graţie efectelor fiziologice, Retengo poate reduce şi efectul unei secete uşoare asupra culturii.
De asemenea, Priaxor este numele unui nou fungicid destinat protecţiei cerealelor păioase, având în componenţa sa o substanţă complet nouă. Pe lângă protecţia împotriva celor mai importanţi agenţi patogeni întâlniţi în culturile de grâu, orz, triticale şi secară, Priaxor vine în plus cu câteva beneficii fiziologice asociate tehnologiei AgCelence, şi anume utilizarea eficientă a apei, absorbţia mai bună a azotului, efectul de înverzire, reducerea arsurilor solare, toleranţa superioară la stres şi creşterea rezistenţei paiului. Poate fi aplicat începând de la înfrăţit şi până la înflorit, atât ca prim tratament, cât şi ca al doilea tratament, iar în funcţie de gradul de atac, doza la hectar poate fi între 0,75 şi 1,5 litri.

 Marius Stanciu_b

HIBRIZI DE RAPIŢĂ InVigor
Noutatea absolută pentru sezonul 2018-2019 este dată de apariţia în portofoliul de produse a hibrizilor de rapiţă. Aşadar, BASF a intrat în mod oficial pe piaţa seminţelor, odată cu finalizarea acordului de achiziţii a unor segmente de operaţiuni şi active de la Bayer! Tranzacţie pentru care BASF a plătit 7,6 miliarde de euro.
Hibrizii de rapiţă sunt comercializaţi sub marca InVigor. „În Canada, acolo unde au fost lansaţi pentru prima dată, aceştia au ajuns la o cotă de piaţă, în 2018, de 58%. Asta înseamnă că în jur de cinci milioane de hectare sunt cultivate cu hibrizi InVigor”, remarca Marius Stanciu, director al departamentului de seminţe pentru România şi Bulgaria în cadrul companiei BASF. „Caracteristicile principale ale acestei mărci de seminţe sunt productivitatea şi stabilitatea producţiei. Sunt nişte hibrizi creaţi special pentru cei care îşi doresc mai mult de la cultura de rapiţă”, ne-a asigurat specialistul. Pe lângă numele deja cunoscute fermierilor români (Jenifer, Jumper, Puncher, Safer, Elmer CL), în toamnă a apărut InVigor 1022, iar anul acesta ar urma să intre în comercial încă trei hibrizi, respectiv InVigor 1165, InVigor 1166 şi InVigor 1266, ultimii doi fiind integraţi în sistemul de producţie Clearfield. Pe lângă rezistenţa la iernare, vigoarea timpurie sau creşterea rapidă în prima perioadă de vegetaţie este o caracteristică importantă, asociată acestor hibrizi de rapiţă. Un aspect de care fermierii par să ţină cont tot mai serios. Ştim foarte bine ce s-a întâmplat în toamna trecută, când o suprafaţă mare însămânţată cu rapiţă pe tot cuprinsul ţării a fost compromisă din cauza lipsei precipitaţiilor.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →