Modul de construcţie a remorcii este unul simplu, cu buncăr în formă de pâlnie, cu un singur şnec, fără altele dispuse orizontal, pentru o mai bună curăţare. Eficienţa sa ridicată se datorează modulelor puţine, însă foarte robuste. ”Volumul mare al remorcii, de 34 mc, face posibilă transbordarea unei cantităţi de 1000 tone de cereale pe oră, întreaga cantitate putând fi descărcată în 90 de secunde într-un alt loc (remorcă, direct în vagon etc).
Are un singur şnec, de 600 mm în diametru, o formă conică (de pâlnie), care permite descărcarea, lucru foarte iubit de fermierii care cultivă cereale şi leguminoase (mazăre, soia, năut) sensibile la spargere. Procentul de spargere cauzat de transbordare este cel mai mic cu putinţă, probabil cel mai mic din tot ce există în prezent pe piaţă, de aceea Titan este apreciat de producătorii de sămânţă.
De asemenea, fermierii români folosesc utilajul pentru a transborda rapid cereale în interiorul propriilor exploataţii, de la un siloz într-o hală, sau de la siloz în camioane etc. Pot să afirm că este un utilaj foarte apreciat în rândul fermierilor români…”, a apreciat Constantin Curcă, reprezentantul Horsch pentru România.
O remorcă de descărcare egală cu o combină de mare capacitate
“Am fost întrebat de multe ori cât costă un Titan” – relatează Constantin Curcă. “Si, de fiecare dată am răspuns, în spirit de glumă: «Cât o combină! Din cea mai mare serie de la oricare producător de pe piaţă!» Si am primit reacţii de uimire: «Cum? Adică 400.000 euro?» Am răspuns: «Nu, nu costă atât, dar atât face într-o zi, în câmp! Pentru că, dacă, să zicem, recoltăm cu două combine pe care le deservim cu Titan, la sfârşitul zilei, dacă tragem linie, constatăm că, datorită timpului economisit, s-a strâns echivalentul a ceea ce s-ar fi putut recolta cu trei combine, cu descărcare la capăt sau în sistemul clasic de lucru». Deci Titan este un utilaj care se pretează extraordinar lucrului exclusiv în câmp: încărcare direct de la combină şi descărcare la capăt într-o altă remorcă de transport”, a concluzionat reprezentantul Horsch pentru România.
Horsch Titan 34 UW – remorcă autodescărcătoare de mare dimensiune
Caracteristicile tehnice ale remorcii Horsch Titan 34 UW sunt:
• prindere în bara de tracţiune a tractorului;
• lungime utilaj – 8,26 m;
• lăţime transport (anvelope 900/60 R 32) – 3 m;
• capacitate buncăr – 34 mc;
• înălţime de descărcare – 4,6 m;
• punte extensibilă hidraulic;
• frână pneumatică;
• capacitate descărcare şnec: circa 1000 t/h;
• viteză transport – 25 km/h;
• opţional: cântar.
Varianta pe şenile
Horsch Titan 34 este disponibil opţional şi cu şenile, pentru o mai bună conservare a solului, fiind recomandat pentru recoltarea în condiţii de umiditate mare sau în cazul solurilor uşor tasabile. Lăţimea şenilei este de 91 cm, suprafaţa de contact de 91 cm x 256 cm, iar lăţimea de transport de 3,49 m. ”{tiu din teren că, în România, sunt din ce în ce mai multe utilaje de acest tip, şi sunt situaţii în care Titan a fost livrat şi cu şenile. Având 34 mc şi o axă rabatabilă, există avantajul că nu călcăm niciodată pe aceleaşi urme pe care a trecut tractorul, de fiecare dată ne aflăm în exteriorul acestora, ceea ce este benefic pentru sol, presiunea fiind redusă şi, în consecinţă şi compactarea”, afirmă Constantin Curcă.
Text şi foto: MEWI
www.mewi.ro
OPTIMIZAREA LANŢULUI DE OPERAŢII ÎN TIMPUL RECOLT|RII
„Descărcarea din combină la marginea câmpului de pe care se recoltează înseamnă diminuarea capacităţii de recoltare şi creşterea costurilor (…). De cele mai multe ori, fermele mari nu îşi utilizează eficient întregul potenţial de tehnică agricolă. Fluxul de lucru al multor ferme este afectat de procentul ridicat de timpi ineficienţi. O problemă deosebită o reprezintă coordonarea optimă dintre capacitatea de transport şi cea de producţie a combinei. Datorită îmbunătăţirilor ce pot fi aduse în proceduri şi logistică, fermele mari îşi pot mări productivitatea recoltării cu până la 40%”. (Revista Profi)
Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)