Cea mai importantă caracteristică este potenţialul melifer al rapiţei, cuantificat prin indicele glucidic (echivalentul în zahăr al secreţiei medii de nectar, măsurat în mg/inflorescenţă).
De acum, ambele categorii de beneficiari ai acestei culturi agricole – cultivatori şi apicultori – pot cunoaşte “Caracteristicile agronomice şi melifere ale principalilor hibrizi de rapiţă comercializaţi în România în anul 2017”, prezentate în broşura cu acest titlu, apărută la Editura ”Lumea Apicolă”. O lucrare asemănătoare a fost lansată în anul 2016 pentru cultura de floarea-soarelui.
Stuparii au aşteptări mari de la amelioratori
Broşura, rezultat al colaborării între Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) şi ROMAPIS – Federaţia Asociaţiilor Apicole din România, realizată în baza studiilor întreprinse de Centrul de Biotehnologii Microbiene – BIOTEHGEN din cadrul USAMV Bucureşti, prezintă informaţii utile deopotrivă agricultorilor şi apicultorilor. (…)
În lucrare sunt prezentaţi hibrizi de rapiţă de la zece companii de seminţe active pe piaţa României, cel mai bine plasaţi pe piaţă de la fiecare firmă, descriindu-se principalele caracteristici agronomice: densitatea la semănat, grupa de maturitate, rezistenţa la iernare, rezistenţa la cădere, toleranţa la boli, potenţialul de producţie etc.
Centrul Biotehgen a determinat în teren principalele caracteristici importante pentru cei 20 hibrizi, loturile din care s-au prelevat probe aflându-se în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu, Prahova şi Ilfov.
Broşura va fi distribuită celor interesaţi prin asociaţiile AISR şi Romapis în cadrul diverselor târguri şi manifestări de profil.
Ce metodă de testare s-a folosit şi care sunt hibrizii analizaţi, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!