Sistemul Naţional Antigrindină e o investiţie în derulare. Petre Daea a precizat că a fost emisă Hotărârea de Guvern pentru bugetarea investiţiilor (20 mil. de euro) pentru derularea acestui program, iar „pe 15 aprilie vom ciocni ouăle roşii într-unul din punctele noi ridicate, împreună cu premierul, pe care îl voi invita să vadă cum am cheltuit banii pentru operaţionarea celor 34 de puncte de lansare care vor fi gata atunci. Împreună şi cu cei 34 de ingineri specialişti care vor fi pregătiţi pentru preluarea posturilor, bineînţeles”.
În acest moment sunt operaţionale şapte puncte de lansare (din totalul celor 28 cât prevede unitatea de comandă de la Bizileşti), care acoperă în acest moment 60.000 hectare. Restul punctelor de lansare, până la 34, vor acoperi regiunea Drăgăşani şi Cotnari. Directorul executiv al Direcţiei Agricole Vrancea, Ticu Constandache, a precizat că faţă de 2015, când au fost lovite de grindină peste 3.000 ha (în zona acoperită acum de sistemul antigindină), în 2016 (în zona acoperită de cele 7 puncte de tragere operaţionale) nu a mai fost nici o cădere de grindină.
Centrul de Comandă de la Bizileşti seamănă un pic cu Titanicul
Nu pentru că ar sfida cerul, ci prin arhitectura construcţiei corpului principal. Locul în sine, unde funcţionează Unitatea de Comandă Moldova 2 – Vrancea, este funcţional, dar şi cochet. Înăutru totul este perfect operaţional, exceptând paturile nefăcute din zona de odihnă – la momentul vizitei lui Petre Daea. Dovadă că nimeni nu aştepta prezenţa ministrului. Specialiştii angajaţi au toţi sub 40 de ani. Programul de lucru este de 24/72 ore şi se desfăşoară în carturi ca la marină sau gardă (4 ore la aparate, 4 ore veghe şi 4 ore odihnă). Pentru partea de veghe au şi sală de forţă pentru a-şi menţine tonusul muscular.
Sistemul are deja 208 angajaţi. În Prahova, Vrancea şi Iaşi. Unii sunt în perioada de specializare la Iaşi, apoi vor urma perioadele de tragere practică cu rachete, care va avea loc în poligonul de la Capul Midia.
Poate că natura nu se va lăsa învinsă doar de iscusinţa oamenilor. Dar, cel puţin din monitorizarea zonelor acoperite de sistem, rezultatele sunt uimitoare. Să sperăm că fermierii vor avea un factor de risc în minus. Iar strugurii şi fructele se vor pârgui nelovite de grindină.
GRINDINA VA FI O AMINTIRE?!
La finalul derulării proiectului, vor fi ferite de grindină peste 800.000 ha, în special în zonele pomicole şi viticole, acolo unde acest fenomen meteo face pagube importante. În faza întâi, până la 15 aprilie a.c., pe lângă cele 23 de puncte de lansare existente (care protejează împotriva căderilor de grindină circa 280.000 ha), vor deveni operaţionale unsprezece noi puncte de lansare. În Vrancea 3, în Drăgăşani 3, la Huşi 4 şi încă unul la Tisău. Pentru faza a doua, până la finele anului, vor mai fi clădite încă 26 puncte de tragere. La Timiş, la Iaşi, la Mureş şi în regiunile viti-pomicole din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi.
Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017