Grâul din Ucraina ajunge sau nu pe piața românească? Ce spun autoritățile? De unde provine grâul importat în această toamnă? - Revista Ferma
4 minute de citit

Grâul din Ucraina ajunge sau nu pe piața românească? Ce spun autoritățile? De unde provine grâul importat în această toamnă?

Grâul din Ucraina ajunge sau nu pe piața românească? Ce spun autoritățile? De unde provine grâul importat în această toamnă?
Grâul din Ucraina ajunge sau nu pe piața românească? Ce spun autoritățile? De unde provine grâul importat în această toamnă?

Nicio probă de grâu din Ucraina nu a fost adusă la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru analiză, după cum prevede noua procedură”, a declarat pentru revista-ferma.ro, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu. 

Reamintesc că Guvernul României a adoptat în luna octombrie o Ordonanță de Urgență ”privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole”. 

Potrivit documentului legislativ publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 929, din 13 octombrie 2023, operatorul economic din România care intenționează să cumpere din Ucraina mărfurile agricole care intră sub incidența OUG 84/2023 ( grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea soarelui ) este obligat ”să furnizeze Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor o probă a produsului agricol cu origine din Ucraina, ce va face obiectul importului”. Astfel, proba respectivă trebuie adusă din Ucraina înaintea punerii în mișcare a transportului respectiv. 

Așadar, în acest stadiu al activității comerciale, marfa se află încă în Ucraina. Operatorul economic trebui mai întâi să solicite clientului din țara aflată în război o probă din lotul de marfă agricolă pe care urmează să o importe.

În urma analizării probei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor eliberează certificatul de calitate din punctul de vedere al respectării normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și îl transmite Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Același document prevede că la punctul vamal transportul respectiv, adus din Ucraina, trebuie desigilat, iar în acel moment inspectorii sanitari veterinari oficiali prelevă încă o probă ”pentru determinarea calității mărfii, pe cheltuiala operatorului economic, și verifică dacă aceasta are aceleași calități prevăzute în certificatul de calitate”, obținut, cum am spus, anterior transportului.

Autoritatea Vamală Română a anunțat în data de 4 decembrie că potrivit datelor deținute de instituție, în ultimele 6 luni au fost înregistrate ZERO operațiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. ( … )

 Având în vedere că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și producătorilor locali. Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova conform căreia grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizație de import, de către operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor.

 Deși ordonanța a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie și nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operațiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina.

 România a importat din țările terțe o cantitate totală de 204.062 tone de grâu comun, în perioada 1 iulie – 3 decembrie 2023, potrivit Sistemului  European de Supraveghere Vamală TAXUD. Până în data de 15 octombrie, cantitatea importată a fost de 144.947 tone. Rezultă că după adoptarea OUG 84/2023 și până în prezent au intrat în țară 59.115 tone de grâu comun

Nu dețin date din ce țări din afara Uniunii Europene au provenit importurile de grâu comun pe piața românească. TAXUD prezintă un top 5 al furnizorilor pe piața europeană: 1. Ucraina, 2.498.243 t; 2. Canada, 389.752 t; 3. Moldova, 285.530 t; 4. Russia, 250.427 t și 5. Serbia, 156.054 t. 

Este puțin probabil ca România să importe grâu din Canada. În condițiile în care ANSVSA susține că nu au fost aduse probe de grâu ucrainean, pentru analize, înainte de realizarea transportului efectiv, iar AVR afirmă că nu au fost efectuate importuri de mărfuri agricole din Ucraina, în ultimele 6 luni, rămân ca surse principale de grâu comun pe piața românească Moldova, Serbia și Rusia. Cel mai probabil, cele 204.062 t de grâu comun ajunse pe piața românească în a doua jumătate a anului 2023 provin din Republica Moldova și din Serbia.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →