Importanţa furajeră
• are o largă răspândire, reuşind satisfacator pe alte terenuri (acide), unde alte leguminoase mai valoroase(lucerna,trifoi) nu reusesc;
• producţie bună şi o calitate superioară a fânului în comparaţie cu celalalte leguminoase;
• nu produce meteorizaţii,dar în stare verde este mai putin consumat de animale;
• are o competivitate relativ scăzută în amestecurile de graminee şi leguminoase perene;
• longevitate ridicată (6-8 ani).
Caracteristici agrobiologice
• rădăcină pivotantă, cu numeroase ramificaţii;
• lăstari erecţi, semierecţi, târâtori;
• florile de culoare galbenă, aşezate în umbelă;
• păstaie dehiscentă, cu numeroase seminţe;
• soiuri: Livada, Nico, Arina.
Cerinţele faţă de climă şi sol
• este singura specie de leguminoasă adaptată la diverse condiţii de climă şi sol;
• rezistenţă ridicată la temperaturi scăzute, la seceta şi chiar la umiditate în exces;
• se cultivă pe aproape toate tipurile de sol, pe cele acide şi chiar saline.
Rotaţie
• cerinţe apropiate ca la lucernă.
Lucrările solului
• asemănătoare ca la lucernă.
Sămânţa şi semănatul
• puritatea şi germinaţia seminţelor au o mare importanţă, mai ales datorită procentului ridicat de „seminţe tari”;
• în cultura pură norma de semănat este de 18-20 kg/ha, la 12,5 cm între rânduri şi 1-2 cm adâncime;
• ghizdeiul se cultivă în diferite proporţii şi structuri, în aproape toate tipurile de amestecuri, destinate valorificării prin păşunat, mixt sau fâneaţă;
• în cultura pură nu se seamănă sub planta protectoare (cultura ascunsă), deoarece nu suportă umbrirea;
• înainte şi după semănat se efectuează lucrarea de tavalugire.
Fertilizarea
• nu necesită aplicarea de ingrăşăminte decât în primul an de vegetaţie, înainte de semănat: se aplică o doză de: N50P60K70 kg/ha.
Lucrări de îngrijire
• asemănătoare ca la lucernă;
Recoltare
• în cultura pură ghizdeiul se recoltează la începutul fazei de înflorit pentru consumul sub forma de masă verde, iar pentru fân, la înfloritul deplin al plantelor;
• în amestec cu alte specii de graminee şi leguminoase perene, păşunatul se efectuează la înălţimea de 20-30 cm, iar pentru producerea fânului, recoltarea se face la înfloritul leguminoasei cu participarea cea mai mare ( se pot recolta 2-3 coase, sau 3-4 cicluri de păşunat).
Potentialul de producţie
• în cultura pură se pot obţine 30-40 t/ha masă verde (8-10 t/ha fan);
• durata culturi: 4-5 ani.
GHIZDEIUL (Lotus corniculatus)
Cisteste si...
Portul Midia va fi modernizat cu peste 9 milioane de euro din bani UE pentru pescuit
Portul Midia va fi modernizat cu sprijin financiar de peste 9 milioane de euro din banii alocați României prin Programul […]
Timac Agro România lansează gama GREEN ACTIV, noua generație de fertilizanți lichizi pentru horticultură!
Timac Agro România lansează gama GREEN ACTIV noua generație de fertilizanți lichizi creați pentru performanță în horticultură. Compania Timac Agro […]
CNH adoptă Starlink pentru o comunicare mai rapidă a echipamentelor agricole
Datorită Starlink, maşinile şi utilajele Case IH, New Holland şi Steyr beneficiază acum de conexiuni de mare viteză, robuste şi […]
Ilie Avram: cu Krone câștigi timp și calitate la producerea nutrețului
Începând din anii 2000, Ilie Avram a „rupt” oarecum tradiţia familiei şi a înlocuit oile cu vacile de lapte din […]
Răzvan Miloş: de la utilaje second-hand, la combină, 4 tractoare Case IH şi utilaje Väderstad
Pornind la drum cu mica fermă a familiei, Răzvan Miloş a achiziționat primul lui tractor second-hand, un Case IH de […]
HIMEL dă plusvaloare producției vegetale
HIMEL Maschinen aduce câteva soluții pentru o valorificare mai eficientă, pentru că de la hederul combinei și până la contul […]