GHIZDEIUL (Lotus corniculatus) - Revista Ferma
3 minute de citit

GHIZDEIUL (Lotus corniculatus)

lotusplenus1 m GHIZDEIUL (Lotus corniculatus)

Importanţa furajeră

• are o largă răspândire, reuşind satisfacator pe alte terenuri (acide), unde alte leguminoase mai valoroase(lucerna,trifoi) nu reusesc;

• producţie bună şi o calitate superioară a fânului în comparaţie cu celalalte leguminoase;

• nu produce meteorizaţii,dar în stare verde este mai putin consumat de animale;

• are o competivitate relativ scăzută în amestecurile de graminee şi leguminoase perene;

• longevitate ridicată (6-8 ani).

Caracteristici agrobiologice

• rădăcină pivotantă, cu numeroase ramificaţii;

• lăstari erecţi, semierecţi, târâtori;

• florile de culoare galbenă, aşezate în umbelă;

• păstaie dehiscentă, cu numeroase seminţe;

• soiuri: Livada, Nico, Arina.

Cerinţele faţă de climă şi sol

• este singura specie de leguminoasă adaptată la diverse condiţii de climă şi sol;

• rezistenţă ridicată la temperaturi scăzute, la seceta şi chiar la umiditate în exces;

• se cultivă pe aproape toate tipurile de sol, pe cele acide şi chiar saline.

Rotaţie

• cerinţe apropiate ca la lucernă.

Lucrările solului

• asemănătoare ca la lucernă.

Sămânţa şi semănatul

• puritatea şi germinaţia seminţelor au o mare importanţă, mai ales datorită procentului ridicat de „seminţe tari”;

• în cultura pură norma de semănat este de 18-20 kg/ha, la 12,5 cm între rânduri şi 1-2 cm adâncime;

• ghizdeiul se cultivă în diferite proporţii şi structuri, în aproape toate tipurile de amestecuri, destinate valorificării prin păşunat, mixt sau fâneaţă;

• în cultura pură nu se seamănă sub planta protectoare (cultura ascunsă), deoarece nu suportă umbrirea;

• înainte şi după semănat se efectuează lucrarea de tavalugire.

Fertilizarea

• nu necesită aplicarea de ingrăşăminte decât în primul an de vegetaţie, înainte de semănat: se aplică o doză de: N50P60K70 kg/ha.

Lucrări de îngrijire

• asemănătoare ca la lucernă;

Recoltare

• în cultura pură ghizdeiul se recoltează la începutul fazei de înflorit pentru consumul sub forma de masă verde, iar pentru fân, la înfloritul deplin al plantelor;
 
• în amestec cu alte specii de graminee şi leguminoase perene, păşunatul se efectuează la înălţimea de 20-30 cm, iar pentru producerea fânului, recoltarea se face la înfloritul leguminoasei cu participarea cea mai mare ( se pot recolta 2-3 coase, sau 3-4 cicluri de păşunat).

Potentialul de producţie

• în cultura pură se pot obţine 30-40 t/ha masă verde (8-10 t/ha fan);

• durata culturi: 4-5 ani.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →