Neglijența te poate lăsa fără animale! Atenție cum aplici tratamentele în fermă! - Revista Ferma
6 minute de citit

Neglijența te poate lăsa fără animale! Atenție cum aplici tratamentele în fermă!

O soluție medicamentoasă utilizată pentru deparazitarea animalelor, aplicată în concentrații ”după ureche”, ar fi cauza mai multor decese de animale în ferme!

vaci de carne si oi Neglijența te poate lăsa fără animale! Atenție cum aplici tratamentele în fermă!
credit foto @iStock, heebyj

Cauza ar fi o soluție medicamentoasă utilizată pentru deparazitarea animalelor, aplicată de fermierii în cauză în concentrații mult peste cele permise, la recomandarea unor așa-ziși farmaciști veterinari.

Semnal de alarmă: ”moarte după moarte la foarte multe animale”

Pe pagina sa de facebook, Asociația Crescătorilor de Vaci ” Bălțată Românească” de Tip Simmental (ACVBR Sim)chiar trage următorul semnal de alarmă, afișând produsul presupus a fi cauzat decesul dobitoacelor în urma utilizării lui ”după ureche”:

”S.O.S.! Nu utilizați acest produs până la noi recomandări! Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare și nu vă lăsați induși în eroare de falșii farmaciști veterinari cu recomandări mincinoase!

Mesajele de pe Facebook din ultimele zile vorbesc de moarte după moarte la foarte multe animale și nimeni nu face nimic! Genocid!

Aveți grijă! Apelați la medicii veterinari și nu tratați după ureche! Distribuiți pe toate grupurile de FB! Acvbr Sim”.

Mica fermă încropită din munca în străinătate

Traian și Mirabela Munteanu au postat în diferite grupuri de crescători pățania lor:

”Suntem soț și soție în vârstă de 37, respectiv 39 de ani! Încep prin a vă spune că suntem foarte supărați, pur și simplu devastați de ce ni s-a întâmplat astăzi!”, începe relatarea dramei.

Conform postării, cei doi au muncit doi ani în Franța, timp în care cei doi copii au rămas în grija bunicii. Au muncit și au strâns bănuț cu bănuț pentru a se retrage în România ca să fie familia reunită și ”să ne facem ceva al nostru”.

Pe 6 octombrie 2023, au început o mică fermă, de 120 de oi, nutreț, stână și toate necesare. ”Am ajuns la cheltuiala de 28-30 de mii de euro, bani strânși cu greu de noi prin străinatate! Menționez faptul că am muncit eu și soția, mergeam cu oile, făceam cu atâta bucurie aceasta meserie, ceea ce îmi plăcea și ne făcea să uităm de toate…”, scriu oierii.

120 de oi gestante au murit. Zeci de mii de euro duși pe Apa Sâmbetei!

”Totul a fost frumos până astăzi, 11-02-2024, când la ora 8 dimineața ne-am apucat să le punem după cap soluții pentru rapăn la oi! Vineri am fost la farmacia veterinară să luăm soluție pentru a trata această boală, iar farmacista ne-a recomandat o soluție Diazinol să punem după cap la oi câte 5 ml fără apă! Nouă ni s-a părut prea mult și am pus doar câte 2 ml la fiecare oaie! După ceva timp au început să facă spume la gură și să moară pur și simplu! Din 120 de oi, 20 au făcut miei, iar restul au murit cu miei în ele! La momentul de față mai avem în jur de 20 de oi și astea mor până mâine! Suntem distrunși, devastați de durere, nu am făcut rău la nimeni, suntem oameni care am fost necăjiți. Ne știe toată comuna de oameni liniștiti, oameni cu frica de Dumnezeu cu suflet! Rugămintea mea la oamenii cu suflet să-mi spune-ți ce putem să facem în situația asta?!”

Același necaz produs la o fermă de bovine

La o zi distanță, pe aceeași platformă de socializare, un alt utilizator avertiza și sfătuia crescătorii să evite a face tratamentele de deparazitare externă la bovine cu același produs. ”Din păcate, un proprietar a pierdut 10 bovine adulte în urma „spălării” cu acest produs”.

Ce au răspuns internauții?

În primul rând, o seamă de frați de ciobănie s-au oferit să-i ajute. Oierul Ionică Sterp, cu numele de utilizator facebook Ionică Ciobanu, s-a oferit să trimită o mașină cu oi din Bihor. Lui i s-au alăturat și alți doritori de a face bine. N-au lipsit nici dojanele pentru neglijența fermierilor, cât mai ales sfaturile pentru a nu repeta pățania fermierilor păgubași. Alții și-au povestit experiențele negative identice cu tratamente asemănătoare, în timp ce alții au împărtășit rezultatele pozitive ale tratamentului cu produsul menționat.

Ce este, pentru ce și cum se utilizează Diazinol?

Dar cel mai imporant este prospectul. Produsul Diazinol este un concentrat emulsionabil antiparazitar de uz extern; se recomandă pentru prevenirea şi tratamentul scabiei (sarcoptică, psoroptică, chorioptică, demodecică) şi a ectoparazitismului produs de căpuşe, păduchi, purici şi alte insecte la bovine, ovine, caprine şi suine.

Produsul de administrează numai extern, sub formă de tratamente locale, pulverizări sau îmbăieri. Soluţia se prepară şi se utilizează în aceeaşi zi.

La bovine:

Pulverizare: 20 ml DIAZINOL/20 litri apă, diluţie 1:1000 (600 ppm s.a.). Stropirea animalului se face pe toate părţile corpului.

Tratamente locale: 5 ml DIAZINOL/1 litru apă, diluţie 1:200 (3000 ppm s.a.).

Ovine, caprine:

Îmbăiere: soluţia iniţială de umplere a bazinului – 420 ml DIAZINOL în 1000 litri apă, diluţie 1:2400 (250 ppm s.a.).

Reumplerea (completarea) băii – 250 ml DIAZINOL în 200 litri apă, respectiv 1:800 (750 ppm s.a.).

Tratament local: 5 ml DIAZINOL/1 litru apă, diluţie 1:200 (3000 ppm s.a.).

Pulverizare: 20 ml DIAZINOL/20 litri apă, diluţie 1:1000 (600 ppm s.a.).

Pentru îmbăiere este necesar ca înălțimea soluţiei în baie să fie de 70 cm pentru miei şi tineret şi 100 cm pentru oile adulte. Este esenţial să se menţină concentraţia băii prin reumplere atunci când volumul scade cu 10%. Animalele trebuie să fie complet scufundate în baie cel puţin o dată.

ATENŢIONĂRI SPECIALE:

  • Nu se aplică tratamentul cu DIAZINOL la tineretul bovin sub 6 săptămini şi la purceii sugari.
  • Nu se îmbăiază oile în primele 14 zile după tundere, animalele debile şi gestante, însetate sau cu plăgi provocate de tuns şi nevindecate.

Soluţia de îmbăiere se utilizează doar în ziua preparării, după care se goleşte baia şi se spală bine. Nu se adaugă la baie sulfat de cupru sau alţi agenti de umectare. A se spăla ugerul animalelor lactante după îmbăiere. A se evita contactul cu ochii şi pielea. A se spăla mâinile şi orice alte părţi ale corpului care au intrat în contact cu produsul. Substanţa activă, diazinonul, este foarte toxică pentru organismele acvatice şi pentru albine.

NEGLIJENȚA, ca și NEȘTIINȚA, UCIDE! Mesajul ANSVSA pentru fermieri!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →