Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit - Revista Ferma
6 minute de citit

Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit

apicultura gabriel brostic 01 Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venitGabriel Broştic a descoperit încă din copilărie farmecul creşterii albinelor şi, astăzi, obţine miere şi produse apicole ecologice de la cele aproximativ o sută de familii de albine din stupina sa.

Dincolo de faptul că prin activitatea apicolă îşi rotunjeşte veniturile, profesia sa fiind aceea de specialist în domeniul Asistenţei Sociale, Gabriel Broştic îşi asigură sursa proprie de miere şi alte produse apicole, fiind un constant consumator în special de Apilarnil.

UN DAR DE NUNTĂ SPECIAL

“Am devenit apicultor profesionist prin anii 2008-2009, imediat după ce am primit de la tata un dar de nuntă special, respectiv 10-11 familii de albine. Le-am înmulţit şi am ajuns la ferma de astăzi”, spunea apicultorul. Cu fondurile europene pe măsura 1.4.1 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă şi-a dotat micro-ferma apicolă cu o bază tehnică minimă. Ulterior, prin fosta măsură 6.3, „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, a achiziţionat utilaje performante şi instrumentar apicol modern.

apicultura gabriel brostic impact Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit
gabriel brostic impact

Când aveam 6-7 ani, am învăţat aspecte practice din Apicultură, ajutându-mi părinţii, Ana şi Gheorghe Ştefan Broştic, în stupina lor din zona Bârlad. Acum, nu pot să rezist fără albine. Împreună cu soţia, Ioana, încerc să transmit această pasiune şi copiilor noştri, Cristina (9 ani) şi Alexandru (10 ani). GABRIEL BROŞTIC, Apicultor din Viişoara-Roşieşti, jud. Vaslui

”PIAŢA FUNCŢIONEAZĂ ÎN DEFAVOAREA NOASTRĂ”

Dacă în anii precedenţi preţul de en-gros al mierii de albine şi al altor produse apicole era mulţumitor, acum a scăzut în mod alarmant, pe fondul tendinţei ascendente a costurilor de producţie. “Va trebui să găsim soluţii alternative, pentru ca veniturile generate de apicultură să ne permită să continuăm activitatea. Am în vedere atât diversificarea gamei de produse realizate în stupină, cât şi reaşezarea proporţiilor de valorificare en-gros. De regulă, am livrat atât către o asociaţie din zonă, cât şi către o unitate de procesare din Vaslui. (…) Aş prefera ca piaţa produselor apicole să se echilibreze şi să pot valorifica producţia en-gros şi într-un mod convenabil”, arăta tânărul vasluian.

Apicultorul preferă alte căi de valorificare a producţiei decât târgurile, deoarece doreşte să le acorde copiilor mai mult timp, considerând că acum trebuie să îi atragă şi pe cei mici către apicultură. Deja, copiii au sarcinile proprii, de exemplu la capsat rame, întins sârma sau lipirea fundaţiei ramei, etc.

apicultura gabriel brostic 05 Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit

A ALES DEFINITIV ROMÂNIA ŞI ALBINELE

Gabriel Broştic a trăit şi experienţa plecării la lucru în străinătate, dar a ales definitiv România. ”Mi-am propus să merg în Spania doar pentru vreo 6 luni, în ideea de a câştiga banii necesari pentru a-mi susţine studiile universitare, lucru pe care l-am şi făcut. Vocea pământului a avut o rezonanţă maximă, aducându-mă acasă. De la revenirea în ţară, până acum, din activitatea apicolă am reuşit să obţin un venit suplimentar decent. Domeniul apicol, pentru mine, reprezintă o vocaţie, lucrând cu plăcere şi conştientizând binefacerile acestui mediu sănătos. Sunt înţepat de albine, consum miere proaspătă, fagure proaspăt, propolis proaspăt. N-am riduri şi, sincer, stau destul de bine cu sănătatea, iar produsul Apilarnil, pe care îl şi produc, aduce un aport proteic foarte bun şi sănătos”, spunea Gabriel Broştic.

apicultura gabriel brostic 04 Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit

Vânzare en-gros cu 8-8,5 lei/kg de miere!

Apicultorul vrea să extindă stupina în prima etapă la 160 de familii, maximul din anii 2016-2017, împreună cu părinţii. “După acea perioadă, numărul familiilor de albine a început să mai scadă. Au fost nişte probleme de sănătate în anul respectiv şi au murit la nivel de ţară foarte multe colonii. Ne-am revenit, între timp, tatăl meu mutându-se în altă vatră de stupină, către Galaţi. Eu am rămas în zona Bârlad şi doresc să refac şeptelul şi chiar mai mult. Mi-ar plăcea să mă ocup integral de apicultură, dar, după cum am spus, piaţa nu prea ne încurajează. Este dificil, atunci când trebuie să vinzi en-gros cu 8-8,5 lei/kg de miere polifloră şi să livrezi către această destinaţie, cum este cazul meu, aproape trei sferturi din producţie”, puncta vasluianul, care ţinteşte acum şi segmentul de micro-procesare.

apicultura gabriel brostic 05 Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit

INFORMAŢIA CARE ZIDEŞTE

Gabriel Broştic participă constant şi activ la întâlnirile profesionale ale apicultorilor din zonă. “Ca şi aici, la Târgul apicol de la Huşi-Vaslui, dialogurile cu colegii sunt deosebit de importante, deoarece poţi afla, de exemplu, o reţetă nouă, o altă metodă de lucru, o informaţie în plus despre preţuri, etc. La fel de importante sunt informaţiile şi din alte surse serioase de specialitate. Socrii mei, Ioan şi Rebeca Manoliu, sunt fermieri în sectorul vegetal şi sunt abonaţi la Revista Ferma. Întotdeauna, eu o caut, deoarece mă interesează să aflu informaţii practice, inclusiv despre ceea ce mai fac alţi colegi, noutăţi din legislaţie şi despre subvenţii, etc.”, mărturisea Gabriel Broştic.

CALENDAR APICOL

Apicultorul este mulţumit de starea stupinei după iarna 2023-2024 şi a pregătit cu entuziasm intervenţiile bio necesare.

“În principiu, de exemplu în aprilie-mai, trebuie să le asigurăm albinuţelor hrana de care au nevoie, pentru că încep să depună pontă, consumul creşte din ce în ce mai mult şi atunci trebuie să aibă hrană destulă, cât mai calitativă şi cât mai aproape de ele.

Nu uităm de deparazitarea cât mai drastică, deoarece cu cât sunt albinele mai sănătoase, cu atât şi dezvoltarea lor va fi mai puternică şi producţia va fi mai consistentă”, arăta Gabriel Broştic.

apicultura gabriel brostic 02 Gabriel Broştic a făcut din apicultura bio o vocaţie şi sursă de venit

CONTROLUL BOLILOR PARAZITARE

Atunci când mai dă căldura, trebuie să avem grijă la tratamente. Am ales să lucrez cât mai bio, dorind să consum şi să ofer un produs cât mai curat. Folosesc tincturi făcute de mine sau cumpărate. De exemplu, în sirop folosesc tinctură de pelin, tinctură de propolis sau un biostimulator care este un macerat de plante medicinale pentru prevenirea nosemozei. Sunt persoane care zic că, pentru tinctură, se foloseşte pelinul de mai, atunci când el este proaspăt fiind mai bun. În acelaşi timp, în nişte studii am citit că se poate folosi pelinul de vară, când înfloreşte, luându-se floarea cu frunzuliţele de lângă ea. De când folosesc tincturile, n-am avut niciodată probleme cu Nosema apis (Zander) şi/sau Nosema ceranae”, explica Gabriel Broştic.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →