Sub presiunea protestatarilor, președintele Franței – Emmanuel Macron – a comunicat Executivului UE două decizii importante:
- Premierul francez Gabriel Attal refuză să continue negocierile Acordului Mercosur.
- Macron a stabilit joi, 1 februarie, o întâlnire urgentă cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru a impune modificarea urgentă a legislației europene privind biodiversitatea, în speță GAEC 8, și pentru a rezolva și alte revendicări ale protestatarilor francezi.
Întrevederea celor doi oficiali, care va avea loc în marja unui summit european extraordinar privind bugetul UE, se va concentra în special pe acordul comercial în curs de negociere între UE şi Mercosur, măsurile impuse fermierilor şi sosirea produselor ucrainene în Uniune, a precizat preşedinţia franceză, potrivit Agerpres.
Macron urmează să-și reitereze opoziția față de Acord
Încercările de a încheia un acord comercial între UE și Mercosur – un bloc format din Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay – datează de câteva decenii. Un text a fost semnat în 2019, dar trebuie ratificat din partea tuturor statelor membre ale UE, iar Franța și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la termenii acordului propus.
Îngrijorările Franței cu privire la acordul UE-Mercosur se referă la neconcordanța standardelor de mediu între Europa și America de Sud. Potrivit presei franceze, Macron urmează să-și reitereze opoziția față de acord în timpul summitului liderilor UE de la Bruxelles, care va avea loc zilele următoare.
Ce-i înfurie cel mai tare pe fermierii francezi?!
Cea mai sensibilă temă de discuție va fi însă Norma GAEC 8, privind suprafețele care trebuie lăsate necultivate, pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate. Parlamentul European a decis anul trecut că țările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condițiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare, scrie Agerpres, citat de Profit.ro.