Cea mai de încredere sursă oficială privind identificarea, evaluarea și combinarea instrumentelor optime în vederea prevenției, gestionării și controlului manei la cartof este platforma Euroblight, unde specialiști internaționali de top analizează rezultatele din sute de loturi de testare și recomandă strategiile integrate pentru managementul rezistenței în ferme.
Tubercul infectat cu mană
PIERDERI DE PESTE 5 MILIARDE DE EURO
La ultimul seminar pe această temă, în mai 2022, costurile anuale generate de mană (măsuri de control și pierderi, cumulat) au fost estimate la aproximativ 900 milioane euro în Europa și peste 5 miliarde euro la nivel global*. O sumă considerabilă, generată de un singur patogen, și un motiv în plus să îi acordăm importanța cuvenită.
Mana (Phytophthora infestans) este o certitudine în toate zonele de cultură a cartofului din țara noastră, ca urmare a schimbărilor climatice din ultimele două decenii. Cu sau fără avertizări, fermierii iau mereu măsuri preventive împotriva bolii, iar principala preocupare este planificarea unei tehnologii performante împotriva declanșării rezistenței patogenului la substanțele active disponibile. Boala atacă toate organele plantei: frunze, tulpini, lăstari, tuberculi și, necontrolată eficient, constituie o rezervă biologică pentru anul viitor.
Stânga: sporangiu de mană pe frunza de cartof, dreapta: suprafața inferioară a frunzei de cartof infectată cu mană
PRESIDIUM, ALĂTURI DE BANJO, ÎN TOPUL SCALEI EUROBLIGHT
Cu dublă acțiune (sistemic local și de contact), PRESIDIUM prezintă fixare puternică la nivelul frunzei, făcând imposibilă penetrarea sporilor în interiorul limbului foliar. Drept urmare, produsul este foarte eficient în prevenirea bolii atunci când riscul de infecție este mare. PRESIDIUM se poate utiliza chiar și de 5 ori pe sezon, în doze de câte 1 l/ha, cu un interval de 7-10 zile între aplicări. Eficacitatea produsului se datorează sinergiei dintre cele două substanțe active cu rol complementar:
• Dimetomorf – mod de acțiune sistemic local împotriva fungilor patogeni, prin împiedicarea germinării sporilor și a creșterii miceliului.
• Zoxamida – substanță activă de contact, foarte lipofilă, care pătrunde în plantă rapid (1-2 ore de la aplicare), în sistemul cuticular care acoperă stemul frunzei. Inhibă formarea zoosporilor în sporangia și stopează alungirea tubului polinic. Zoxamida este una dintre puţinele substanţe active cunoscute cu efect foarte puternic împotriva zoosporilor care afectează tuberculii.
Stânga: suprafața frunzei de cartof, dreapta: stomatele frunzei de cartof
BANJO PREVINE REZISTENȚA
Managementul performant al manei este asigurat prin utilizarea PRESIDIUM împreună cu BANJO, fungicid pe bază de fluazinam (500 g/l), sub formă de suspensie concentrată, cu acțiune de contact și aplicare preventivă, care se caracterizează printr-un risc scăzut de apariție a tulpinilor rezistente. Aplicarea BANJO se va efectua înainte de închiderea rândurilor, ca prim tratament (pentru a opri migrația sporilor patogenului din sol către organele aeriene) și înainte de maturarea completă a tufei, ca ultim tratament în vegetație (pentru a preveni migrarea sporilor de mană de pe frunze către tubercul).
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .
*Sursa: https://www.wur.nl/en/product/EuroBlight-Fungicide-Efficacy-Tables.htm; https://agro.au.dk/fileadmin/euroblight/About/EuroBlight_Statement_2022_V3.pdf
un articol de
KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro