Care ar fi preţul corect pentru mieii valorificaţi la început de 2024? Dificil de apreciat. Platformele de vânzare-cumpărare şi reţelele de socializare sunt deja pline de anunţuri.
Oierii încearcă să se pună de acord asupra unui preţ comun, însă este clar că fiecare fermă are propriile costuri, propria situaţie economică şi chiar aşezarea regională poate face ca preţul de valorificare să difere foarte mult.
Dar, pentru că mieii sunt cei care aduc primii bani în ferma de ovine la începutul anului, miza este una mare şi nimeni nu vrea să piardă. Pe o platformă de socializare cineva întreabă: Ce preţ avem la miei anul acesta?
“45 lei/kg carcasa şi 25 – viu, ăsta este preţul cu care se vinde pe zona Constanţa anul acesta”, aflăm din primul răspuns. Un răspuns cu care au rezonat mai mulţi crescători.
“Fraţilor, nu îi mai daţi degeaba, că voi cu mâna voastră vă bateţi joc de voi şi de munca voastră, samsarii abia aşteaptă să facă bani pe cârca unora…”, scrie însă un respondent ceva mai revoltat.
“Fără 40 lei/kg în viu nu, fără discuţie. Îi dau la câini, şi tot nu-i dau la preţ de nimica.”, se arată mai incitat un alt coleg de breaslă.
“Aţi văzut, bănuiesc, ce seceta a fost anul ăsta…”, comenteazü altcineva.
“Un 25 de lei pe kilogram în viu ar fi un preţ corect.”, susţine un altul.
Rămâne de văzut cât de scump sau ieftin o să fie mielul de Paşti. Ştim însă sigur că producţia de carne de ovine este una excedentară consumului românesc. Potrivit datelor Institutului de Statistică la carnea de ovine şi caprine avem o producţie internă de 124%, la carnea de porc producţia internă acoperă sub 50% din consum, dar la carnea de pasăre am ajuns la un grad de autosuficienţă de 96,2%. Şi la carnea de vită stăm binişor, cu consum asigurat intern în proporţie de 88,2%.