Pe de o parte, măsura îi avantajează pe beneficiarii fondurilor europene, care vor putea să-şi deducă această cheltuială. Pe de altă parte însă, alocările programelor cu fonduri europene rămânând aceleaşi, vor putea fi finanţate mai puţine proiecte din fonduri comunitare.
Ministrul Afacerilor Europene a mai spus că vor fi permise unele exceptări de la aplicarea noii reglementări, urmând ca fiecare autoritate de management să facă o analiză proprie şi să decidă programele sau părţile din acestea pentru care TVA-ul va fi cheltuială eligibilă din fonduri europene, însă a menţionat că toate statele membre UE au adoptat asemenea măsuri.
Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii noiembrie, urmând ca până la sfârşitul acestui an să fie emise instrucţiuni de aplicare la nivelul autorităţilor de management.
Sesiune deschisă pentru tinerii fermieri
Tinerii fermieri cu vârsta până în 40 de ani pot depune, din 28 noiembrie 2011 până în 13 ianuarie 2012, cereri de finanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă din bani europeni în cadrul sesiunii deschise de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pe Măsura 112 „Tineri fermieri” din PNDR.
Fondurile nerambursabile alocate sesiunii sunt de 50 mil. euro, iar sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, conform noilor coeficienţi de calcul. În cazul extinderii exploataţiei agricole, sprijinul poate creşte cu 4.000 euro/1 UDE, dar nu va putea depăşi 40.000 euro/exploataţie, însă aceste plafoane de finanţare vor fi aplicate doar după aprobarea oficială a Comisiei Europene, deşi au fost incluse în Ghidul de Finanţare modificat publicat de APDRP.
Prima de instalare pe care o primesc beneficiarii Măsurii 112 va fi acordată în două tranşe de plată, de 60%, respectiv 40% din valoarea totală a sprijinului. Potrivit datelor APDRP, în 2011 au fost depuse pe această măsură 4.083 de proiecte, în valoare de 83,63 mil. euro, aproape dublu faţă de întregul an 2010, fiind pentru prima dată când măsura a fost suprasolicitată.
Buget tăiat şi refuzat la Agricultură
Guvernul mizează pentru anul viitor pe absorbţia a 2,5 mld. euro din fondurile europene pentru agricultură, bazându-se, potrivit premierului Emil Boc, pe faptul că o mare parte dintre proiecte sunt deja contractate.
Pe de altă parte, Agriculturii i-au fost respinse în Guvern creditele pentru majorarea fondurilor de cofinanţare a proiectelor europene. Surse citate de Agerpres dezvăluiau, la data la care bugetul pe 2012 era discutat de Guvern, că printre miniştrii nemulţumiţi de alocările bugetare se numără şi ministrul Valeriu Tabără, căruia i-a fost respinsă o propunere prin care Ministerului Agriculturii i s-ar fi permis accesul la credite pentru majorarea cu 10% a fondurilor necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene.
Împrumuturile de pe piaţa financiară ar fi urmat să fie plătite cu bani alocaţi la rectificarea bugetară din 2012, însă propunerea a fost respinsă pe motiv că ar afecta ţinta de deficit bugetar de 1,9% din PIB pe care Guvernul şi-a propus-o pentru anul viitor, au precizat sursele citate de Agerpres.
Potrivit proiectului de buget aprobat de Guvern şi care trebuie adoptat şi de Parlament, Agricultura va primi 14,9 mld. lei în 2012, mai puţin cu 1 mld. lei decât în 2011.
ŞTIRI
CREDITARE
Împrumut pe banii de agro-mediu
Fermierii care au depus cereri de plată pe Măsurile 211 „Sprijin pentru zona montană defavorizată”, 212 „Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zonă montană” şi 214 „Plăţi de agro-mediu” din PNDR pot accesa, în contul banilor pe care îi au de primit de la APIA, credite pentru finanţarea activităţilor curente de la BRD şi CEC Bank, bănci care au încheiat convenţii cu APIA până în prezent.
Fermierii pot lua credite de maxim 80% din suma pe care o au de primit de la APIA, iar Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA garantează 80% din valoarea creditelor acordate în baza convenţiilor încheiate. Pe lângă adeverinţele eliberate de către APIA fermierilor care doresc să acceseze credite, băncile pot solicita şi alte documente şi garanţii, mai precizează Agenţia.
Credite pentru achiziţia de teren
CEC Bank dă, de la jumătatea lunii noiembrie, credite în lei cu dobânzi între 9,15% şi 12,4%, pentru cumpărarea de teren pentru producţia agricolă. Creditul este destinat producătorilor agricoli, asociaţiilor, grupurilor de producători etc. cu personalitate juridică şi se acordă pe minim 6 luni-maxim 10 ani, pentru achiziţia de teren pentru producţie agricolă şi reabilitarea acestuia în vederea exploatării agricole.
Fermierii pot împrumuta maxim 75% din valoarea investiţiei, iar la dobândă, stabilită în funcţie de clasa de risc în care se încadrează clientul, se mai adaugă un comision de analiză de 1% şi un comision lunar de gestiune de 0,08% din valoarea creditului.