Acest fungicid – bactericid deține avantajul că are la bază o substanță activă tradițională, respectiv cuprul metalic în cantitate ridicată (380 g/l) sub formă de oxiclorură de cupru, având o formulare de ultimă generație, suspensie concentrată.
Cercosporioza (Cercospora beticola), Sursa foto: Adobe Stock Photos
CE ANUME FACE CA ACEST PRODUS SĂ FIE DIFERIT?
Dimensiunea optimă a particulelor de oxiclorură de cupru, care acoperă uniform organele plantei, acționează rapid împotriva bolilor și persistă pe frunze, oferind protecție pe o durată mai mare. Miscibilitatea ridicată a produsului îl recomandă pentru un tratament omogen, care ajută la cicatrizarea organelor vătămate în urma unui stres fiziologic sau climatic.
Aplicarea produsului FLOWBRIX este sigură și din punctul de vedere al fiziologiei plantelor: nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției. Produsul nu necesită neutralizare și este foarte ușor de utilizat.
CERTITUDINEA UNUI TRATAMENT REUȘIT LA SFECLA DE ZAHĂR
FLOWBRIX prezintă un puternic caracter preventiv și curativ împotriva uneia dintre cele mai agresive boli foliare ale sfeclei de zahăr: cercosporioza (Cercospora beticola).
Apa este un element vital, dar uneori poate reprezenta atât un vector de transmitere, cât și un factor generator de condiții favorabile pentru anumite boli, printre care și cercosporioza. Spre exemplu, ploile de vară cresc umiditatea, creând condiții favorabile pentru germinarea sporilor ciupercii. Și sistemele de irigație pot avea un rol în transmiterea agentului patogen. Atenția asupra condițiilor de înființare a culturii este la fel de importantă, deoarece apariția infecției este favorizată de temperaturi ridicate (18-28°C), umiditate și un grad mai redus de aerisire a culturii. Boala se manifestă în special la nivelul frunzelor, pe care se dezvoltă pete circulare, care, pe măsură ce infecția avansează, se unesc și se necrozează, conducând la uscare completă și defoliere. Drept urmare, fotosinteza este îngreunată, cu impact negativ asupra calității culturii.
Cercosporioza (Cercospora beticola), Sursa foto: Adobe Stock Photos
CARE SUNT EFECTELE NEGATIVE ALE CERCOSPORIOZEI?
- Rădăcini cu dimensiuni și masă scăzute;
- Concentrație redusă de zaharuri și cantitate mai mică de zahăr extras;
- Procentaj ridicat de impurități, ce conduce la costuri mai mari de prelucrare.
Aplicat la primele simptome de infecție, FLOWBRIX acționează prin contact și inhibă dezvoltarea sporilor. Caracterul puternic antisporulant oprește infecția și limitează atacul patogenului în perioada următoare.
EFECTE FIZIOLOGICE POZITIVE ÎN EVOLUȚIA SFECLEI DE ZAHĂR
Având în vedere schimbările climatice din ultimii ani, ne putem aștepta oricând la fenomene extreme. Este bine de știut că produsul ajută la cicatrizarea organelor afectate de grindină. Oxiclorura de cupru din FLOWBRIX menține sănătatea culturii de sfeclă de zahăr și reduce efectele negative ale cercosporiozei.
Cercosporioza (Cercospora beticola), Sursa foto: Adobe Stock Photos
MOD DE APLICARE
La sfecla de zahăr, FLOWBRIX se aplică în doză de 2,6 l/ha, iar tratamentul trebuie efectuat la primele simptome ale cercosporiozei (Cercospora beticola) pe frunze. Pentru un plus de acuratețe în identificarea atacului patogenului și al stadiului infecției, se vor analiza cu atenție plantele intermediare de sfeclă roșie din cultura de sfeclă de zahăr, care au rolul de a semnaliza apariția bolii, având o sensibilitate mai ridicată.
Află aici toate detaliile despre efectele benefice ale FLOWBRIX!
un articol de
KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro