Din cauza lipsei forței de muncă, aproape nici o fermă din România nu funcționează cu organigrama completă. Oare poate fi depășită această problemă? Iar dacă da, cum?
Cu o experiență de aproape 10 ani în selecția și recrutarea resurselor umane din domeniul agriculturii, Florin Constantin, fondator și general manager AGXecutive, ne-a explicat care sunt principalele puncte cheie pe care fermierii le-au de îndeplinit dacă doresc să atragă și să mențină forța de muncă în propriile exploatații.
Seceta de personal și de talente afectează rentabilitatea exploatațiilor
„În agricultura de astăzi sunt două tipuri de secetă și ambele pot afecta puternic productivitatea și rentabilitatea exploatațiilor. Pe prima o știm cu toții, este lipsa precipitațiilor care determină producții scăzute, și care este prezentă mai ales în sudul și estul țării. Însă, mai există un tip de secetă pe care o regăsim aproape în toate fermele din țara noastră, iar aceasta este reprezentată de lipsa resurselor umane, lipsa oamenilor competenți și motivați, care prin munca lor să aducă un aport organizației din care fac parte.
Dacă înainte un proces de recrutare dura 4-6 săptămâni, acum am ajuns chiar și la 10 săptămâni, timp în care încercăm să găsim un manager sau un inginer agronom. Statistic, peste 50% dintre agricultori sunt la mai puțin de 5 ani de vârsta de pensionare, iar nevoia de personal calificat este mai mare ca oricând”, ne-a declarat Florin Constantin.
Recrutare Creativă și …
Ce e de făcut pentru a atrage oameni tineri în agricultură?
În opinia specialistului de la AGXecutive, fermele din România vor trebui să adopte două principii importante din domeniul Resurselor Umane: Recrutarea Creativă și Retenția Proactivă. Altfel spus, să investească timp, bani și energie în găsirea, pregătirea și menținerea viitorilor angajați în cadrul exploatațiilor.
„Sunt 4 lucruri importante pe care fermierii trebuie să le facă în mod susținut, nu odată la 3-4 ani, ci an de an:
- Stagii de practică. An de an, în lunile februarie și martie fermierii ar trebui să bată la porțile universităților și ale liceelor agricole și să ofere stagii de practică. Vorbim de stagii de practică remunerate, care să convingă tânărul să nu se mai angajeze la McDonalds, ci să vină să lucreze în fermă, și să aibă aici toate instrumentele să se dezvolte. Trebuie făcut an de an acest lucru, indiferent dacă tânărul rămâne sau nu să lucreze acolo și după terminarea perioadei de practică.
S-ar putea ca din 3 stagiari să nu rămână niciunul așa că an de an trebuie reluat procesul. Sunt 15.000 de fermieri și 400 de firme de distribuție în piață, dacă fiecare ar lua anual câte un tânăr în stagiu, tinerii din domeniu ar avea șansa să se insereze profesional. Eu însumi am făcut acest lucru în cadrul organizației mele. Da, este o bătaie de cap, care ar putea să ocupe timp și să nu aducă fermierilor atât de repede rezultatele dorite, însă este singura șansă de a avea acces la un nou angajat. Eu asta le spun fermierilor: Chiar dacă nu vă vine să luați un tânăr în campanie, să îi dați salariu încă de la început, să îi stabiliți obiective și să îl urmăriți, asta trebuie să faceți, pentru că altul nu o să vă vină. Sistemul educațional nu îi împinge către voi, așa că voi trebuie să luați inițiativa. Voi trebuie să veniți în întâmpinarea viitorilor angajați. - „Săriți gardul”, iar prin asta înțeleg să vă lărgiți căutările. Sunt oameni din alte domenii care și-ar dori să lucreze în agricultură, iar expertiza lor din acele domenii poate fi foarte bine fructificată și în agricultură. Căutați oamenii în funcție de competențe și aptitudini, nu neapărat în funcție de experiență. Sunt oameni din construcții care s-au adaptat foarte bine în agricultură, sunt oameni din vânzări care și-au găsit vocația de a vinde în agricultură și sunt oameni din transporturi care au dovedit că se pricep foarte bine la gestiona un parc de utilaje și mașini agricole.
- Dacă aveți ocazia, alegeți oamenii automotivați! Sunt cel mai greu de găsit, dar dacă aveți un astfel de tânăr, face-ți tot ce puteți ca să îl rețineți. Aceștia sunt capabili să lucreze cot la cot cu dumneavoastră ca și cum ar fi ferma lor, așa că oferiți tot ce puteți ca să mențineți acești oameni în fermele voastre. Ajutați-i să se dezvolte, trimiteți-i la studii, promovați-i, oferiți-le responsabilități, pentru că oamenii auto-motivați sunt cei care vor face ca lucrurile să meargă înainte. Sunt fermieri care au transformat tractoriști în ingineri și nici măcar o clipă nu au regretat, pentru că acel tânăr tractorist era auto-motivat și la fel a rămas și ca inginer. Competențele lui au crescut, iar odată cu ele și ferma respectivă a crescut.
- Asumați-vă rolul de mentori, este o cerință obligatorie dacă vreți să aveți o resursă umană de calitate. Voi, cei care conduceți fermele sunteți cei mai în măsură să îi pregătiți și să îi învățați pe noii angajați. Oricât de mult ar încerca un recrutor să vă găsească un om potrivit, singurii care știu cu adevărat ce trebuie făcut în teren sunteți dumneavoastră, așa că tot dumneavoastră sunteți cei care trebuie să alocați timpul și energia necesară pentru a vă învăța oamenii să lucreze la cel mai bun nivel.
Dacă aveți ceva de dat, mai ales cei care sunteți seniori în acest domeniu, aveți de dat această muncă de tutorat. Vă creșteți oamenii ca să aibă cine să preia munca dumneavoastră, experiența și competențele pe care le-ați dobândit pot fi transmise și pot valora enorm în formarea viitorilor dumneavoastră angajați. Adevăratul recrutor nu este cel pe care îl angajați să vă găsească oameni, el doar vă facilitează accesul spre cei care ar putea să se potrivească cât mai bine în organizația voastră. Adevăratul recrutor sunteți chiar dumneavoastră, fermierii.
E posibil să eșuați, dar nu renunțați, în fiecare an, până vă veți completa organigrama așa trebuie să procedați.”
… Retenție Proactivă
În ce privește menținerea angajaților în cadrul exploatațiilor, Florin Constantin afirmă că fermierii ar trebui să se inspire din practicile marilor companii internaționale:
„Sunt mulți angajatori români, nu doar în agricultură, care se întreabă de ce le pleacă oamenii, mai ales cei competenți? Răspunsul este pentru că nu au o strategie de retenție a personalului, adică nu reușesc să își satisfacă și să își motiveze angajații.
Fie că vrem, fie că nu vrem în prezent piața forței de muncă este una a angajaților. Implicit, este necesar ca angajatorul să anticipeze nevoile celor care lucrează pentru el. Ce înseamnă și cum se poate face acest lucru?
În primul rând fermierii, din postura de angajatori să nu își frustreze angajații și să își respecte angajamentele luate față de ei. Dacă ați promis o primă, anumite beneficii sau posibilitatea unei promovări, atunci trebuie să vă ține-ți de cuvânt. Nu există amânare sau nu se poate acum, pentru că riscați ca angajatul să nu mai vină la muncă. Însă uneori aceste măsuri nu sunt suficiente sau pur și simplu nu motivează îndeajuns de mult angajații pentru a fi mai productivi.
Dacă ne uităm la multinaționale, vedem că acolo Indicatorii Cheie de Performanță și Profit Sharing, sunt literă de lege. Același lucru trebuie aplicat și în ferme, adică este necesar să stabiliți indicatori obiectivi de performanță pe baza cărora evaluați rezultatele și oferiți bonificație. Nu e un secret, așa funcționează în orice companie. Stabiliți indicatori de performanță obiectivi, clari, măsurabili și care pot fi realizați într-un timp definit de comun acord. Puteți să faceți acest lucru pe diverse procese ale fermei sau la nivelul unei întregi campanii agricole. În momentul în care angajații ating acei indicatori și realizează acele obiective, acordați bonificația.
Stabiliți clar în ce constau acești indicatori de performanță, care sunt bonificațiile și nu vă zgârciți. Oferiți această remunerație pe măsura rezultatelor și veți vedea că angajații cei mai buni vor dori să rămână în fermă.