Field Robot Event 2016 - Revista Ferma
4 minute de citit

Field Robot Event 2016

echipa1 m Field Robot Event 2016

În acest an, au participat 17 echipe din opt țări, de la universități și școli renumite din Germania, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Finlanda, România, Slovenia și Polonia. Față de celelalte ediții, în calcul s-au luat cinci task-uri, nu 3. Asta înseamnă că dificultatea concursului a crescut foarte mult.

Locul 1 a fost ocupat de robotul Zephyr, realizat de studenții de la Universitatea Siegen din Germania, locul 2 a fost adjudecat de robotul Agronaut, al studenților de la Universitatea Aaalto din Helsinki – Finlanda, iar locul 3 a fost luat de robotul „The Great Cornholio, realizat de studenții de la Universitatea de Științe Aplicate din Osnabrück – Germania. La aceasat ediție a fost decernat și un nou premiu, pentru design, acordat acum robotului Soifakischtle de la Überlingen – Germania și oferit de fost firma Bosch. 

 

Roboțelul Banat, într-o nouă prezentare 

Robotul Banat s-a clasat pe locul 6, din 17 echipe, la task-ul 3, studenții români fiind felicitați și de președinta Fundației Claas, Sylvia Looks. Design-ul robotului Banat fost schimbat pentru prima dată de când a fost realizat (ediția din 2012, Venlo – Olanda – prima participare), lucru apreciat de cei prezenți.

Echipa de roboți BANAT din acest an, reprezentata României la concurs, a fost formată din: Mihai Pop – căpitanul echipei, Eniko Toth, Ștefania Hergane, Nicolae Patru, Paul Negirlă și Paul Calescu, studenți la Facultatea de Automatizări și Calculatoare din Timișoara, precum și Cătălin Almășan de la Facultatea de Agricultură din Timișoara. Coordonatori au fost Sorin Nanu, de la Facultatea de Automatizări și Calculatoare, Tucu Dumitru, de la Facultatea de Mecanică, și subsemnatul, de la Facultatea de Agricultură din Timișoara, coordonatorul proiectului.

Mulțumim sponsorilor echipei Banat: Agrocomerț Holding, IPSO Agricultură, Claas România, Farm Tech România, BayWa, MEWI Orțișoara, Munax, precum și partenerilor media: revista Fermă, revista Utilaje Agricole, portalul Agroinfo,  Radio Timișoara și Asociația Presei Agricole din România (APAR).

 

 

 

 

CINCI PROBE PENTRU DEPARTAJAREA CÂȘTIGĂTORILOR 

Taskul 1 – robotul trebuia să se deplaseze printre rândurile, drepte sau șerpuite, ale plantelor de porumb, timp de 3 minute, să se întoarcă la capătul fiecărui rând și să obțină o distanță cât mai mare, fără a folosi sisteme GPS, deci autonom; 

Taskul 2 – traseul printre rândurile de porumb în linie dreaptă, cu întoarcere la capătul fiecărui rând și deplasare după un traseu bine stabilit în câmp, pe rânduri existând și plante lipsă pe o distanță de 1 m; 

Taskul 3 a constat în a detecta în cultura de porumb buruieni reprezentate de bile de golf de culoare roz pe care să le stropească în momentul detectării, cu o instalație montată pe robot;

Taskul 4 – robotul trebuia să efectueze o operație de însămânțare pentru o suprafață de 10 mp. Roboții au luat semințe de grâu de la o stație fixă și au mers să le semene cât mai uniform posibil în zona de concurs amenajată special pentru această probă; 

Taskul 5 – Freestyle – această probă este caracterizată de creativitate și distracție, precum și de performanță orientată către aplicație. Unul dintre membrii echipei trebuie să prezinte ideea, realizarea ei și să prezinte în final performanța robotului juriului și publicului. Ideea trebuie să fie legată de o aplicație agricolă. Echipele au avut o limită de timp de cinci minute pentru prezentarea performanței robotului.


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 – 15 septembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →