Fermierul Cosmin Băcanu nu a renunţat la plug! - Revista Ferma
2 minute de citit

Fermierul Cosmin Băcanu nu a renunţat la plug!

Cosmin Bacanu fermier din Furculesti2 Fermierul Cosmin Băcanu nu a renunţat la plug!

Din 1.100 ha pe care le cultivă Cosmin Băcanu, fermier din Furculeşti, 1.000 le-a însămânţat cu rapiţă  şi grâu.

Nu mizează pe prăşitoare pentru că zona e aridă şi semiaridă şi culturile de primăvară nu prea au succes din cauza secetei care se instalează în mai-iunie.

Situaţia „cere” tehnologia!

„Pentru că nu a răsărit, am întors 80 ha de rapiţă şi am reînsămânţat grâu. Terenul s-a lucrat în condiţii optime pentru că am primit o derogare de la APIA să folosim grapa cu discuri pentru a păstra apa în sol”, susţine cultivatorul.

Ca să evite atacul de musca cerealelor, a semănat grâul mai târziu cu vreo două săptămâni, iar pentru a fi sigur de cultură a realizat o normă de 450 b.g. pe mp. Câmpul de grâu este straşnic înfrăţit, rapiţa a intrat la iernat cu 6/8 frunze.

Cosmin Bacanu fermier din Furculesti3 Fermierul Cosmin Băcanu nu a renunţat la plug!

Utilajele fac diferența

„Am suplimentat fertilizarea cu fosfor, aplicând 200 kg de NPK 10 40 0, deoarece cartarea agrochimică arată carenţa acestui element. De asemenea, am erbicidat întreaga suprafaţă cultivată şi pentru primăvară am pregătit un regulator de creştere să-l aplicăm în prima urgenţă pentru dezvoltarea sistemului radicular al plantelor”, precizează Cosmin Băcanu.  Se mândreşte cu ferma lui, are utilaje performante, marca New Holland, comercializate de Agroconcept, cu ajutorul cărora realizează campanii agricole scurte şi de calitate.

A tras brazdă la 30 cm pregătind terenurile pentru porumb şi floare. „Nu am renunţat la plug, nu sunt adeptul sistemului minim şi no tillage. Am obţinut an de an producţii bune, nu vrem să schimbăm reţeta câştigătoare, arătura rămâne lucrarea de bază!”, explică Cosmin Băcanu. Şi adaugă: „Si anul acesta promite, problema noastră e legată de preţuri, vindem produsele cu preţurile din 2008.

„Mai am pe stoc 1.000 t de rapiţă şi 1.300 t de grâu, le voi ţine până prin aprilie-mai”

Anul trecut, la ferma din Furculeşti recolta de grâu s-a apropiat de 8.000 kg/ha, iar cea de rapiţă a fost de 4.500. Cu cheltuială pe măsură: 7.000 lei/ha la grâu şi 8.000 la rapiţă.

Cosmin Bacanu fermier din Furculesti1 Fermierul Cosmin Băcanu nu a renunţat la plug!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →