Fermierii vor fi nevoiți să vândă grâul la prețuri extrem de joase - avertizează CEZAR GHEORGHE. UNII AU PARIAT PE... SCĂDERE! „Dacă ai ratat vârful din februarie, nu poți vinde grâul cu 30 euro mai puțin!” Grâul din noua recoltă - 188-190 euro/tonă. - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierii vor fi nevoiți să vândă grâul la prețuri extrem de joase – avertizează CEZAR GHEORGHE. UNII AU PARIAT PE… SCĂDERE! „Dacă ai ratat vârful din februarie, nu poți vinde grâul cu 30 euro mai puțin!” Grâul din noua recoltă – 188-190 euro/tonă.

CEZAR GHEORGHE, fondatorul AGRIColumn: Declarațiile președintelui Trump ar putea schimba cursul pieței

Fermierii vor fi nevoiți să vândă grâul la prețuri extrem joase - avertizează CEZAR GHEORGHE

Analistul Cezar Gheorghe trage semnalul de alarmă: fermierii vor fi nevoiți să vândă grâul la prețuri extrem de joase!

Grâul se află la niște niveluri extrem de joase, chiar istorice, pentru că există mult grâu și în UE, și Ucraina, și în Rusia. În afară de vreme, nu putem găsi un parametru de care să ne putem lega spre a gândi o  schimbare în piață – opina Cezar Gheorghe.

ÎN AȘTEPTAREA RAPORTULUI LUNAR USDA

Astăzi va apărea raportul lunar USDA care va schimba în mod efectiv și va poziționa altfel lucrurile, dând proiecția pentru noile recolte 2025-2026, afirmă Cezar Gheorghe, fondatorul AGRIColumn.

„Într-o scurtă trecere așa, voi spune doar atât: Emisfera Nordică arată foarte bine din punct de vedere al stării culturilor de grâu. Aici se însămânțează porumb și semințe de floarea soarelui. Enisfera Nordică arată bine și la orz! Singurele semne de întrebare sunt legate de anumite zone: bunăoară, Ucraina are probleme la rapiță din cauza înghețului”, susține expertul în agribusiness.

CEZAR GHEORGHE: Toată lumea așteaptă declarațiile președintelui Trump în ceea ce privește acordul cu China pentru reducerea tarifelor, fapt care ar putea schimba cursul pieței”.

CEZAR GHEORGHE: FERMIERII VOR FI NEVOIȚI SĂ VÂNDĂ GRÂUL LA PREȚURI EXTREM DE JOASE

Deocamdată, fermierii nu vând, dar vor fi nevoiți să o facă!

Cezar Gheorghe: „Dacă ai ratat vârful din februarie, pe care l-am tot menționat, nu poți vinde grâul cu 30 euro mai puțin! Problema e că va veni rostogolită datoria de anul trecut pe care ministrul Barbu a amânat-o la plată! Și fermierii vor fi împinși să dea drumul la marfă pentru că peste costul acela amânat vor veni costuri financiare din partea distribuitorilor!”, explică fondatorul AGRIColumn.

Iată ce spunea analistul la începutul acestui an: Atenție fermieri, urmează 3 luni bune pentru grâul românesc! Cezar Gheorghe: ”Rușii au depozitele din ce în ce mai goale. Și vom avea, practic, o pondere pozitivă în februarie, martie, aprilie la grâu!”

GRÂUL DIN NOUA RECOLTĂ: 188-190 EURO/TONĂ 

„Ca să înțelegem ce se întâmplă astăzi, dacă cineva va dori să vândă în septembrie grâu din recolta veche, nu obține mai mult de 203-204 euro pe tonă.

De asemenea, recolta nouă este poziționată la momentul ăsta în jurul valorii de 188 maxim 190 euro/tonă pentru Portul Constanța”, menționează acesta.

Grâul din noua recoltă - 188-190 euro/tonă
foto: @canva/Traci L Smith’s Image

UNII AU PARIAT PE… SCĂDERE 

Expertul aduce critici bursei pan-europene Euronext.

„Noi, din păcate, tragem ponoasele din cauza sistemului Euronext care nu este performant deloc, el reflectă recolta de grâu franțuzească, care a fost și proastă, și puțină!

Iar cine a jucat pe bursă cu livrare în cele 4 porturi franțuzești a pariat pe… scădere! Nu trebuie să mai avem de a face cu acest complex, pentru că noi suntem în Bazinul Mării Negre!”, afirmă categoric expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn).

CITEȘTE ȘI: Prețul cerealelor scade sub presiunea vremii și a exporturilor slabe. Previziuni pentru noua recoltă

Europa, divizată între secetă și ploi abundente În primăvara anului 2025, Europa agricolă se confruntă cu o realitate climatică fragmentată. În timp ce sudul continentului continuă să primească cantități însemnate de precipitații, nordul suferă în principal de lipsa apei. Această situație meteorologică dezechilibrată creează incertitudine în rândul fermierilor și afectează evoluția piețelor cerealelor, scrie Agrarheute.

Piața reacționează: prețul cerealelor, în scădere Pe fondul acestor evoluții meteorologice, piața cerealelor a început săptămâna într-o notă pesimistă. Prețul cerealelor a înregistrat o nouă scădere. Prognozele mai favorabile pentru SUA și regiunea Mării Negre au dus la scăderea prețurilor, în timp ce piața europeană continuă să se confrunte cu incertitudini legate de seceta din nord.

Prețul cerealelor scade sub presiunea vremii și a exporturilor slabe. Previziuni pentru noua recoltă

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →