Dacă şi acest sezon de producţie va fi tot atât de secetos, atunci falimentul va bate insistent la uşă!
Întrebarea care frământă fermierii este ce vor seamăna în această toamnă?
Ne-am format o părere, consemnând opiniile unor producători agricoli din zonele afectate de secetă pe o platformă de socializare.
NIMIC!
Mai mulţi cultivatori, între care Vasile Dragu, (Pecineaga – Tulcea) şi Ionel Alexa (Iaşi) au fost destul de tranşanţi: “Nimic”! Ca şi Bogdan Soare (Ialomiţa): “nimic; decizie grea. Încă un an ca ăsta şi e… falimentul garantat”!
Florin Brăgău (Brăila): “orz şi grâu, cert este că eu până la 20 octombrie nu însămânţez nimic… Poate se îndură Dumnezeu de noi cu ceva ploi”.
RC Viorel (Prahova): “bună întrebare. Eu mă gândeam să schimb puţin tehnologia şi să încerc ceva cânepă, dar a rămas la stadiul de dorinţă! Am înţeles că nu este foarte complicat în obţinerea autorizaţiei, mai rămâne cum recoltezi şi cum vinzi!”
Ionel Vlăsceanu (Olteniţa): “e jale, deja rapiţa nu se poate semăna, grâul nu se ştie, vin ani grei pentru noi, fermierii”
Marius Vlasie (Brăhăşeşti – Galaţi): “se face asigurare de secetă. Dacă până la 31 octombrie nu a răsărit cultura şi decizi s-o întorci, nu mai plăteşti sămânţa de rapiţă. De asemenea, se poate face retur sămânţa dacă nu semeni”.
Daniel Russu (Călăraşi): rapiţă, grâu, orz! E păcat să renunţăm la rapiţă, având în vedere beneficiile ce ni se oferă cu asigurarea de secetă sau returul seminţelor”.
Mirel Angela Mărculescu (Buzău): slabe speranţe cu rapiţa!!! Nu se anunţă niciun strop de ploaie. După un an secetos, dacă investim într-un alt an secetos, mulţi vor închide porţile. Ceva vom pune; poate un grâu şi un orz de prin magazie, din puţinul luat de pe câmp”.
Îmi fac datoria faţă de câmp!
Ionuţ Bucur-Diamandi (Ialomiţa): “semăn şi eu ceva rapiţă şi sper să-i dau apă! Îmi fac datoria faţă de câmp ca şi până acum. Semăn rapiţă, dacă nu răsare, întorc; nu e prima dată”.
Iulian Neamţu (Galaţi): „ne apucăm de plantat păduri, perdele forestiere şi sperăm ca în câţiva ani să mai remediem din efectele devastatoare ale distrugerii pădurilor”.
Marin Alecsandru: “mergem la noroc; e păcat să nu semănăm culturi de toamnă care ar prinde ceva ploi în iarnă şi în primăvară. Nu trebuie să mizăm doar pe culturile de prăşitoare. Niciun an nu seamănă cu altul”!
Fără irigaţii va fi foarte greu!
Fermierul Jean Marc Legras din Călăraşi cănsideră că “fără un program la nivel naţional de irigare va fi foarte greu”, iar Dumitru Ene (Galaţi): crede că ar trebui constituite “parteneriate solide”, convins fiind ca fermierii să dispună de “chibzuinţă şi puţin noroc, plus strategie pentru conservarea apei şi irigaţii”.
Cornel Surdeanu (Brăila): “cum pregătim terenul pentru semănat? Cu certitudine, nu cu plugul”!
Ferma Neperi (Slobozia – Ialomiţa): “să sperăm ca toţi fermierii să aibă parte de precipitaţii, astfel să recupereze anul acesta greu”.