Fermierii gălăţeni sunt în impas. Producţii scăzute, preţuri mici, datorii acumulate - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierii gălăţeni sunt în impas. Producţii scăzute, preţuri mici, datorii acumulate

Producţiile agricole de anul acesta nu sunt cele care să-i mulţumească pe fermierii gălăţeni, iar faptul că sunt preţuri mici la mai toate produsele agricole nu permite acoperirea cheltuielilor de producţie.

Grâul a înşelat speranţele cultivatorilor

Grâul a fost cea mai mare dezamăgire pentru Societatea Agricolă Agroind Tuluceşti, unitate care exploatează circa 1.200 de hectare în lunca Prutului şi pe Terasă. Pentru că este o cultură care în anii normali a oferit destule satisfacţii, prin calitatea şi randamentul la hectar, s-a pariat pe ea încă din toamnă, fiindu-i acordată o suprafaţă de 540 de hectare.

Deşi fusese evaluat la o producţie de circa 4.000 de kilogram la hectar, în condiţiile unui an secetos, după ultimul tratament fitosanitar, grâul a intrat în stres vegetativ şi nu şi-a mai revenit până la coacere.

În final, s-a recoltat neaşteptat de puţin: în jur de 2.500 kg/ha.

Producţia a fost vândută la preţul pieţii, în jur de 80 de bani kilogramul, iar veniturile abia dacă au depăşit jumătate din cheltuiala făcută.

Astfel, Agroind Tuluceşti a rămas cu datoriile – adevărate ghiulele legate de picioare – făcute la achiziţia inputurilor, mai cu seamă a îngrăşămintelor.

Nici cu porumbul situaţia nu va fi mai… roză! Doar pe o parcelă-două care au putut fi irigate producţia va fi ceva mai răsărită; în rest, ultimele evaluări din lan atestă o medie poziţionată în jurul a 5 tone de boabe la hectar.

Rapiţa, o cultură cu emoţii încă de la înfiinţare

În această toamnă, conducerea tehnică a societăţii a înfiinţat 140 de hectare de rapiţă, din hibrizi performanţi, utilizând o tehnologie medie, armonizată cu ajustarea costurilor de producţie. Este o cultură destul de pretenţioasă, dar costisitoare. Numai în sezonul trecut, investiţia medie pe hectar s-a apropiat de 5.000 de lei.

De asemenea, în perioada următoare vor fi însămânţate 150 de hectare cu orz (cultură care a lipsit anul trecut) şi 300 de hectare cu grâu, o suprafaţă redusă aproape la jumătate.

Terenul a fost pregătit din timp, dar are multă uscăciune în profunzime.

Extinderea irigaţiilor

Conducerea Societăţii Agricole Agroind Tuluceşti nu mai aşteaptă rezolvarea pe cale… naturală a problemei irigaţiilor. În acest an a făcut primul pas într-un proiect ce se va derula în timp. „O să încercăm să facem noi ce n-a făcut statul, adică să extindem irigaţiile! Am alocat resurse financiare proprii pentru realizarea unei reţele de conducte îngropate să aprovizionăm terenurile şi culturile cu apă. Anul ăsta am realizat 20 de hectare, anul viitor sperăm că vom ajunge la 50. Nu avem altă cale în condiţiile dramatice ale schimbărilor climatice”, ne-a declarat ing. Cătălin Ionescu, responsabilul cu partea tehnologică a societăţii.

DAJ Galaţi: Un an dezastruos!

„Pentru mulţi dintre producătorii agricoli gălăţeni. Din discuţiile cu fermierii aceştia susţin că sunt pe minus şi vor scoate bani din buzunar şi anul acesta”, ne-a declarat Nelu Costea, directorul exectiv al Direcţiei pentru Agricultura Judeţeană (DAJ) Galaţi.   

Potrivit situaţiei centralizate la DAJ, la cultura de floarea soarelui, recoltarea a depăşit jumătate din suprafaţa cultivată de 46.499 de hectare.

Pe terenurile aprovizionate cu apă s-au obţinut producţii de 2.200 – 2.300 kg la hectar, în timp ce la neirigat mult mai puţin de jumătate: între 800 şi 1.100 kg la hectar.

La porumb nu s-a declanşat culesul, însă nu se aşteaptă mare lucru de pe cele 105.577 ha cultivate. Doar pe parcelele irigate sau pe cele unde a mai căzut o ploicică la timp, îndeosebi cultivate cu hibrizii semănaţi mai de timpuriu e de aşteptat să se strângă o producţie mai rezonabilă!

De asemenea, la celelalte culturi situaţia se prezintă astfel:

¤ grâu: s-au recoltat 66.488 de hectare, cu o producţi medie de 4.256 kg/ha;

¤ rapiţă: 21.331 ha, cu medie de 2.900 kg/ha;

¤ orz: 13 598 ha, cu 4.700 kg la hectar;

¤ triticalele s-au recoltat pe 656 ha, cu o producţie de 3.799 kg la hectar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →