Din cauza producțiilor slabe obținute în condiții de secetă extremă, prețurilor mici ale cerealelor și a costurilor de producție ridicate, unii fermieri gălățeni au ales să renunțe la suprafețele arabile în favoarea plantațiilor forestiere.
Programul Național de Redresare și Reziliență asigură finanțare pentru împăduriri.
PROIECTE DE SUCCES: Împăduririri finanțate prin PNRR
Inginerul Adrian Dajbog, fermier ce cultivă în jur de 500 ha lângă Tg Bujor, județul Galați, are deja plantat un trup de pădure de 15 hectare.
„Am ales să înființez o pădure de salcâm cu material săditor de o pepinieră autorizată din Tecuci. Conform proiectului a trebuit să plantez 75% salcâm și 25% ulm de Turkestan, specie de amestec, conform schemei: trei rânduri de salcâm și unul de ulm.
În continuare, urmează să realizez lucrările de îngrijire în plantație (prășitul, fertilizarea) și aștept să crească pomii care au o dezvoltare vegetativă mult mai rapidă”, susține fermierul gălățean care va primi subvenții între 1.500-2.000 euro/ha timp de 3 ani.
VENIT SIGUR ȘI STABIL!
„Acest proiect prin PNRR ne va aduce un venit sigur și stabil. Primim subvenția care este pentru culturile cerealiere, la care se adaugă o subvenție suplimentară de 460 euro pe hectar pentru sechestrare de carbon!
Plus că ne-a dat bani pentru împrejmuire și pentru alte lucrări. Așa, că nu mai așteptăm să crescă prețul la grâu, am făcut pădure și timp de 20 de ani de acum încolo nu mai avem niciun stres!”, ne-a declarat fermierul.
PERDELE FORESTIERE
Adrian Dajbog se gândește serios și la înființarea de perdele forestiere pentru protejarea câmpurilor cultivate.
„Avem într-o solă de 100 ha câteva parcele care nu sunt ale noastre și va trebui să luăm acordul titularilor de drept. Până atunci, s-ar putea să mai rup din niște proprietăți vreo 15-16 ha și să le împăduresc prin același proiect PNRR”, a susținut Adrian Dajbog.
PLANTAȚIE DE STEJAR
Un alt fermier gălățean a ales să împădurească terenurile cu fonduri PNRR. Marius Vintilă din Vârlezi a plantat circa 40 ha cu stejar.
Pentru o trup de pădure de stejar, Programul Național de Redresare și Reziliență asigură finanțare în sumă totală de 19.647 euro/ha, din care 6.379 euro pentru înființare, iar pentru întreținere încă un ajutor financiar timp de 6 ani.
DERULAREA PROGRAMULUI LA NIVEL NAȚIONAL
Până la sfârșitul anului trecut, în aplicația dedicată PNRR (pentru schema de păduri noi) s-au înregistrat 1.500 de amplasamente cu o suprafață de 11.000 de hectare.
Dintre acestea, 923 (7.700 de hectare) au fost acceptate pentru întocmirea proiectelor.
De asemenea, alte 226 de amplasamente (1.700 ha) sunt în lucru la gărzile forestiere.
GHIDUL DE FINANȚARE A ÎMPĂDURIRILOR PRIN PNRR. IMPORTANT DE ȘTIUT!
Cele 500 de milioane de euro disponibile pentru împădurirea a 56.700 de ha se vor împărți pe principiul „primul venit, primul servit”, fără criterii de selecție a dosarelor.
- Suprafața minimă eligibilă este de 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perderelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire;
- Cadastrul nu e obligatoriu;
- Beneficiarii nu au obligaţia de a schimba categoria de folosinţă a terenului;
- Se poate aplica și cu un teren concesionat sau arendat, încheiat pe minim 20 de ani, cât ține angajamentul;
- Nu trebuie să vă faceți firmă ca să aplicați;
- Nu trebuie să prezentați documente justificative pentru cheltuieli;
- Finanțarea este considerabilă. De exemplu, pentru o plantație de stejar suma totală este 19.647 euro pe hectar, din care 6.379 euro pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă;
- Terenurile împădurite cu fonduri PNRR vor primi în plus o primă de 456 de euro/an timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon;
- Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani;
- Elaborarea unui proiect tehnic de împădurire este obligatorie, elaborat de un inginer silvic atestat;
- Dacă vreți să împăduriți mai multe parcele de teren, e suficient un singur proiect tehnic pentru toate, dacă sunt din același județ;
- Garda Forestieră este prima instituție de contact pentru cei care vor să acceseze fonduri pentru împăduriri, ea gestionează și aplicația impaduriripnrr.mmap.ro;
- Data limită de depunere a dosarelor este 23 ianuarie 2026.
Potrivit Programului, sunt eligibile la plată:
- cheltuieli cu proiectul tehnic de împăduriri (costurile necesare emiterii tuturor avizelor legale);
- cheltuieli pentru împrejmuirea plantației forestiere;
- cheltuieli cu lucrări de înființare a plantației (pregătire a terenului);
- cheltuieli aferente lucrărilor de întreținere a plantației;
- cheltuieli pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 ani, începând cu anul de înființare a plantației.