6 martie 2024. Prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la București, unde are loc Congresul PPE, i-a mobilizat pe fermierii care au protestat recent la Afumați.
Nu au obținut autorizație pentru a intra cu tractoarele în Capitală, așa că s-au ”înarmat” cu steaguri și pancarte și au plecat spre Romexpo, în speranța că șefa CE va auzi mesajele lor.
FERMIERI: AM PROTESTAT PAȘNIC ȘI NU AM OBȚINUT NIMIC!
Adelin Maria, fermier din Dolj: ”Noi, fermierii, am ajuns să fim dezamăgiți și deznădăjduiți. Ajungi în acel punct în care pur și simplu nu mai ai ce face. Dar eu nu aș vrea să se întâmple așa. Fiecare dintre noi trebuie să sperăm și să luptăm, să ne apărăm drepturile”!
”Noi nu am protestat ca și fermierii din vestul Europei, din țările pe care le numim civilizate… Dar se pare că aceea este civilizația care răzbește! Noi am protestat pașnic, să nu deranjăm pe nimeni și am obținut ce s-a văzut: mai nimic!”.
CE MESAJE I-AU TRANSMIS FERMIERII ROMÂNI DOAMNEI URSULA!
Mesajele au fost scrise pe bucăți mari din pânză, în limba engleză, ca să fie pe înțelesul șefei CE. Fermierii ajunși la Romexpo sperau să poată vorbi cu doamna Ursula, să fie auziți și ascultați, dar jandarmii le-au oprit orice tentativă de a se apropia de locul unde se desfășura Congresul.
Poate dacă ar fi fost mai mulți… cine știe? Strigătul lor de disperare măcar ar fi fost auzit, la propriu, de cea care ține frâiele Comisiei Europene…
”Toată Europa este în fierbere, fermierii au revenit în stradă. Dacă acum, când Ursula von der Leyen a venit în România, noi stăm în casă, mi se pare o lipsă de spirit civic! Noi, cei de-aici, am făcut tot ce am putut!”, spune fermierul doljean.
Protestatarii cer subvenții egale pentru toți fermierii europeni și măsuri mai stricte pentru importurile din afara UE. ”Nu este normal ca fermierii români să primească subvenții la jumătate. Apoi, dacă suntem obligați să respectăm restricții și condiții de mediu, pentru a produce alimente de calitate, vrem să le consumăm în Europa, mai ales că în nordul Europei nu se face agricultură. Vrem să păstrăm piețele noastre, care nu interferează cu cele ale Ucrainei!
Să nu mă înțelegeți greșit! Da, este normal și trebuie să ajutăm Ucraina, pentru că nimeni nu cred că-și dorește ca rușii să ajungă la gurile Dunării! Comisia Europeană să ajute Ucraina să-și redobândească piețele tradiționale, să le asigure culoare maritime, feroviare, dar separate de cele care transportă mărfurile producătorilor români! Să le facă ucrainienilor și port separat la Marea Neagră, n-avem nimic împotrivă, cu puncte de încărcare și tranzit distincte, dar nu să distrugi economia unei țări ca să ajuți economiile altor țări, ca să nu mai zic de sănătatea noastră alimentară!
Să fim realiști! Noi, românii, ne chinuim de 30 de ani să ne punem pe picioare agricultura, iar acum trebuie să facem față unor importuri masive de cereale și produse agroalimentare neconforme, pline de pesticide, care ne invadează piața, din afara Uniunii Europene! De ce permite Comisia să pătrundă aceste produse în UE?”, spune Adelin Maria.
”E UN JOC ÎN CARE UNII TRIȘEAZĂ!”
Fermierii solicită și monitorizarea cerealelor care pleacă din Ucraina și ajung, prin intermediul unor grupuri infracționale organizate, în țări membre UE care le procesează și mai apoi ajung din nou pe piața românească, pe masa noastră.
”E doar o punte de întoarcere înapoi în România. Suntem invadați de aceste mărfuri! La fel se întâmplă cu industria zahărului de la noi, care moare, în timp ce noi importăm zahăr din Ucraina, spre exemplu, adus în țară de cei care au găsit portițe să fraudeze legea!”, își strigă supărarea fermierul.
”Asta simțim, că jucăm un joc pe bani mulți și pe sănătatea noastră, în care ceilalți jucători trișează! Acceptă alimente contaminate, pe care ei spun că le verifică… Știți cât e de greu să verifici atâtea eșantioane de cereale? Aproape imposibil!” – Adelin Maria, fermier.
Reporter: Daniel Plăiașu, Revista Ferma
Foto: arhivă personală Adelin Maria, fermieri prezenți la protest
CIOLACU, DISCUȚII PE PROBLEMELE FERMIERILOR
Problemele fermierilor trebuie să găsească o rezolvare mai aplicată la nivel european, afirmă premierul Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, scrie Mediafax.